Erasmus+: Πανεπιστήμια δεν προκαταβάλουν τα χρήματα στους φοιτητές!

Erasmus+: Πανεπιστήμια δεν προκαταβάλουν τα χρήματα στους φοιτητές!

Η ελληνική γραφειοκρατία μπλοκάρει το όνειρο εκατοντάδων Ελλήνων φοιτητών να γνωρίσουν την Ευρώπη μετέχοντας στο εμβληματικό, και τα μόνο τόσο επιτυχημένο, πρόγραμμα Erasmus+.

Λόγω του νόμου 4485/2017 επί υπουργίας Κώστα Γαβρόγλου, σε κάποια ΑΕΙ τα χρήματα δεν προκαταβάλλονται στους φοιτητές που προετοιμάζονται για Erasmus από το προσεχές ακαδημαϊκό έτος, με αποτέλεσμα οι φοιτητές να είναι μετέωροι και να αντιδρούν, καθώς η οικογένειά τους δεν μπορεί να τous καλύψει το κόστος όλου του ταξιδιού.


Θέλεις να μείνεις ενημερωμένος/η για όλα τα νέα και συμβουλές που αφορούν το Erasmus+ (ΠΑΤΗΣΕ ΕΔΩ).

Ωστόσο, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών - ΙΚΥ (είναι ο εθνικός διαχειριστής του Erasmus+ στη χώρα μας) Κυριάκος Αθανασίου, μιλώντας χθες στην «Καθημερινή» ανέφερε ότι σήμερα θα συζητήσει με τα ιδρύματα ώστε να βρεθεί λύση. Ανάλογου περιεχομένου δήλωση έκανε και ο πρύτανης του ΕΜΠ Γιάννης Γκόλιας.

Λόγω πρόσφατου νόμου, σε κάποια ΑΕΙ τα χρήματα δεν προκαταβάλλονται στους φοιτητές που προετοιμάζονται για το ταξίδι το επόμενο έτος στην Ευρώπη

Ειδικότερα, αρνητική έκπληξη περίμενε τους φοιτητές του ΕΜΠ που προ ημερών έλαβαν από το Γραφείο Erasmus+ ΕΜΠ ενημέρωση ότι δεν θα λάβουν προκαταβολικά το 80% των χρημάτων για το επικείμενο ταξίδι τους, ως είθισται έως τώρα. Χαρακτηριστικά, η ανακοίνωση αναφέρει ότι «μετά την επίσημη ενημέρωση από το ΙΚΥ, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+, ενημερώνουμε όλους τous φοιτητές (προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς και υποψήφιους διδάκτορες) που θα μετακινηθούν για σπουδές και πρακτική άσκηση σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των συνδεδεμένων με αυτήν χωρών μέσω του προγράμματος Erasmus+ ότι, από τώρα και στο εξής, n επιχορήγηση του προγράμματος θα δίνεται στους δικαιούχους μετά την ολοκλήρωση της εγκεκριμένης περιόδου σπουδών ή πρακτικής άσκησης με δεδομένη την εφαρμογή του ν. 4485/2017 στη διαχείριση των έργων που εκτελούνται από τον Ειδικό Λογαριαστώ Κονδυλίων Ερευνας του ΕΜΠ και έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές στη διαχείριση του προγράμματος Erasmus+».

Erasmus+: «Καρφώνει» ΕΜΠ και Πανεπιστήμιο Αιγαίου το Υπουργείο Παιδείας για την προκαταβολή των χρημάτων στους φοιτητές

Μάλιστα, το νέο μέτρο αφορά και φοιτητές που μετείχαν στο Erasmus+ από πέρυσι. «Επίσης ενημερώνουμε τους φοιτητές ακαδημαϊκού έτους 2017-2018 οι οποίοι τους εγκρίθηκε η παράταση κινητικότητας που ζήτησαν, καθώς και τους φοιτητές που έκαναν εκπρόθεσμες αιτήσεις οι οποίες εγκρίθηκαν αλλά υπέγραψαν τη σύμβαση χρηματοδότησης μετά την ημερομηνία έναρξης της κινητικότητας, ότι λόγω του ανωτέρω νόμου, προς το παρόν δεν δύναται να επιχορηγηθεί η κινητικότητά τους», αναφέρει το Γραφείο Erasmus+ του ΕΜΠ.

Ωστόσο, το πρόβλημα δεν απασχολεί όλα τα ΑΕΙ. Ενδεικτικά, σ αρμόδιος αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κώστας Μπουραζέλης, μιλώντας χθες στην «Κ» απέδωσε το πρόβλημα στην πολυνομία και στις διαφορετικές ερμηνείες που κάνει η αρμόδια υπηρεσία κάθε ΑΕΙ στη συγκεκριμένη διάταξη. Ετσι, στο ΕΚΠΑ τα κονδύλια συνεχίζουν να προκαταβάλλονται. «Το σωστότερο είναι το υπουργείο Παιδείας να εκδώσει μία ρυθμιστικό εγκύκλιο, διότι υπάρχει ασάφεια ως προς τη νομοθεσία», δήλωσε ο κ. Μπουραζέλης.

Στη Σύνοδο Πρυτάνεων

Από την πλευρά του, ο κ. Αθανασίου ανέφερε ότι διαφορετική ερμηνεία του νόμου κάνει μειοψηφία των ΑΕΙ (π.χ. ΕΜΠ, Αιγαίου) και σύμερα θα υπάρξει επικοινωνία με τις ηγεσίες τους ώστε να βρεθεί λύση ή τελικό Θα εκδοθεί εγκύκλιος που θα καλύπτει όλα τα ΑΕΙ. Επίσης, πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι το θέμα θα συζητηθεί και στην προσεχή Σύνοδο Πρυτάνεων από την Πέμπτη, ώστε τα ΑΕΙ να τηρήσουν την ίδια γραμμή. Ωστόσο, το ζήτημα είναι γιατί το ΕΜΠ και τα όποια λίγα άλλα ΑΕΙ δεν συνέπλευσαν με την πλειονότητα των ιδρυμάτων; Και γιατί η ηγεσία του ΙΚΥ, και κατ' επέκταση η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν έχουν προχωρήσει στις απαραίτητες διευκρινίσεις, αφού το πρόβλημα έγινε γνωστό και συζητήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, στις 28-29 Ιουνίου στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο; Η Ελλάδα ήταν μεταξύ των «11» που ξεκίνησαν να υλοποιούν το πρόγραμμα το 1987 με τις διακρατικές ανταλλαγές φοιτητών, μαζί με τις Βέλγιο, Δανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και Βρετανία.

Σε ετήσια βάση η χρηματοδότηση που δίνεται στην Ελλάδα κατά μέσον όρο αγγίζει τα 35 εκατ. ευρώ. Η απήχηση του προγράμματος στην Ελλάδα καταδεικνύεται από το γεγονός ότι η χώρα μας λαμβάνει σημαντικά υψηλότερη χρηματοδότηση από το πρόγραμμα σε σύγκριση με χώρες με παρόμοιο πληθυσμιακό μέγεθος, λόγω του συγκριτικά μεγαλύτερου αριθμού αιτήσεων σχεδίων - προτάσεων που υποβάλλονται στο ΙΚΥ από φορείς της εκπαίδευσης και κατάρτισης. Ενδεικτικά, το 2014 κατετέθησαν 1.450 αιτήσεις, φέρνοντας την Ελλάδα στην 11η θέση μεταξύ 34 χωρών. Το 2015 κατετέθησαν 1.420 αιτήσεις (12η θέση), το 2016 1.159 αιτήσεις (10η θέση) και το 201 7 ο αριθμός εκτινάχθηκε στις 1.739 αιτήσεις ανεβάζοντας την Ελλάδα στην 9η θέση.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr