Ο Γαβρόγλου για τη συμμετοχή των φοιτητών στην εκλογή πρυτανικών Αρχών

Ο Γαβρόγλου για τη συμμετοχή των φοιτητών στην εκλογή πρυτανικών Αρχών

Σε εξέλιξη για δεύτερη μέρα στη Βουλή η συζήτηση επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση το οποίο ψηφίζεται σήμερα, Τρίτη 1η Αυγούστου, ενώ έχουν ήδη κατατεθεί 12 τροπολογίες.

Oμοβροντία αντιδράσεων από την αντιπολίτευση. Το νομοσχέδιο χαρακτηρίστηκε από τη ΝΔ ως ακοστολόγητο και οπισθοδρομικό, ενώ η Δημοκρατική Συμπαράταξη τονίζει ότι ακυρώνει τομές και καινοτομίες που είχαν θεσμοθετηθεί από νόμους του ΠΑΣΟΚ. Το ΚΚΕ κάνει λόγο για «αποφασιστικό βήμα για προσαρμογή της εκπαίδευσης στη ζούγκλα της καπιταλιστικής αγοράς», για «πείραμα» μιλά η Ένωση Κεντρώων, ενώ το Ποτάμι αναφέρει ότι «δεν έχει αναπτυξιακή πνοή και προσπαθεί να δυσκολέψει την ευελιξία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης».


Μιλώντας στον ΑΘΗΝΑ 9.84 και στην εκπομπή  ΤΡΟΙΚΑ, ο Υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου, δηλώνοντας ότι μέσω της συμμετοχής των φοιτητών στην εκλογή πρυτανικών Αρχών θα ενισχυθεί η Δημοκρατία.

*Δημοσιογράφος:΄Ο δρόμος που έχει διαλέξει να ακολουθήσει το νομοσχέδιο  σας είναι παρόμοιος με αυτόν που ακολουθείτε στα αγγλοσαξωνικά πανεπιστήμια;

«Υπάρχουν πράγματα που πρέπει να φέρουν ένα νέο κλίμα στα Πανεπιστήμια.Δεν είναι δυνατό να μη θεωρούμε τους φοιτητές υπεύθυνους πολίτες και να τους θεωρούμε ‘αλήτες’.

Οι εκπρόσωποι των φοιτητών θα βγαίνουν  με καθολική και μυστική ψηφοφορία, από το σύνολο του φοιτητικού κόσμου. Εμείς λέμε πως θα ενισχυθεί η Δημοκρατία.Πρέπει να υπάρχουν οι διαδικασίες που θα μπουν  οι φοιτητές στο παιχνίδι.

*Δημοσιογράφος: Υπάρχουν μειοψηφίες που τρομοκρατούν τους υπολοίπους που δεν συμμετέχουν:

«Ο στόχος της Δημοκρατίας είναι οι μειοψηφίες να μην έχουν κυρίαρχο ρόλο. Αν δεν αξιοποιηθεί-το να υπάρχει εκπροσώπηση στα Όργανα από φοιτητές που έχουν εκλεγεί από την πλειοψηφία- και υπάρχουν προβλήματα η πολιτεία θα προστατεύσει και τον εαυτό της και τα ιδρύματα.

*Δημοσιογράφος:Αφήνετε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει ο νόμος ξανά αν η μειοψηφία συνεχίζει να μονοπωλεί το ενδιαφέρον;

«Προφανώς. Οι μειοψηφίες αυτές είχαν ενισχυθεί από εν δυνάμει υποψήφιος για  αξιώματα. Όσον αφορά στην ηλεκτρονική ψηφοφορία, θέλουμε να υπάρχει μία φορά προσπάθεια  με την κάλπη .Το προβλέπουμε. Επιμένουμε για την κάλπη,  γιατί θέλουμε να πούμε στην κοινότητα: ‘Προστατεύστε τον εαυτό σας ενάντια σε όσους αρπάζουν την κάλπη’.

Διεκδικείς τη Δημοκρατία με τα υλικά της μέσα! Δε θέλω να πάμε σε ηλεκτρονική ψηφοφορία γιατί φοβόμαστε ότι κάποιοι θα αρπάξουν την κάλπη. Αν δεν γίνει, θα πάμε στην ηλεκτρονική ψηφοφορία όπου κι εκεί υπάρχει μία μικρή αλλά υπαρκτή εποπτεία(σ.σ σε εργαστήρια ή πανεπιστημιακές κλινικές δήθεν για πλάκα… ψηφίζουν όλοι μαζί).Κάθε σύστημα έχει τις αδυναμίες του».

*Δημοσιογράφος: Πάμε στην ερμηνεία του ασύλου.Είστε υπέρ της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, μήπως όταν γίνεται σε υπερβολικό βαθμό, προστατεύουμε στην ουσία τη διάχυτη ανομία;

«Υπάρχει παραβατικότητα στα Πανεπιστήμια.Είμαι υπέρ της παρέμβασης της αστυνομίας στο Πανεπιστήμιο, όταν υπάρχουν εγκλήματα ενάντια στη ζωή, όπως ακριβώς τα προσδιορίζει ο νόμος και είμαι υπέρ των αυστηρών ποινών και του να τιμωρούνται και να παραπέμπονται στον εισαγγελέα ακόμα και για μικρά αδικήματα.

Θέλουμε να δούμε τι μέτρα θα πάρουμε ακόμα και για τους ναρκομανείς. Θα κάνουμε μία επιτροπή με επικεφαλής τον κ.Παρασκευόπουλο, πρ. Υπουργό Δικαιοσύνης και μέλη πρυτάνεις αλλά και μέλη από διάφορα Υπουργεία.Ο πρύτανης θα έχει εξουσιοδοτηθεί από το συμβούλιο, θα μπορέσει να αντιδράσει άμεσα.

Δεν είναι η έλλειψη της αστυνομικής παρουσίας, αυτό που έχει προκαλέσει την παραβατικότητα. Εκείνο που λέμε είναι ότι προφανώς και δεν αποκλείουμε την αστυνομική παρέμβαση αλλά το ζήτημα είναι πιο σύνθετο και για πρώτη φορά θα έχουμε ένα πλαίσιο με βάση το οποίο θα μπορούμε να προχωράμε στο θέμα της παραβατικότητα.

Ο λόγος που το περνάμε τώρα είναι ώστε η νέα χρονιά που έρχεται να είναι και μια νέα χρονιά πειραματισμού ώστε να δούμε ποια πράγματα να βελτιωθούν».

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr