Φοιτητές δημιούργησαν τον «Όμιλο Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεμάτων»

Φοιτητές δημιούργησαν τον «Όμιλο Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεμάτων»

Σκοπός του Ομίλου Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεμάτων όπως αναφέρουν στα Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr οι δημιουργοί είναι η παροχή δυνατότητας σε νέους ανθρώπους φοιτητές ή αποφοίτους τμημάτων Διεθνών Σχέσεων, Νομικής , Οικονομικών, Ιατρικής, Λογιστικής, Παιδείας και κάθε άλλης σχολής, να γράψουν τεκμηριωμένες αναλύσεις/σκέψεις/ιδέες συναφείς με το πεδίο των σπουδών τους αρκεί να είναι σε θέση να εκθέτουν τις απόψεις τους στο κοινό καθώς επίσης να έχουν τη δυνατότητα για ανταλλαγή απόψεων και γνώσεων μεταξύ τους.

Έτσι, δημιουργείτε μία δεξαμενή σκέψης με εξωστρεφή χαρακτήρα με μεγάλη συμμετοχή των μελών σε όλες τις διαδικασίες και διεργασίες του Ομίλου και με επιστημονική θεμελίωση της αρθρογραφίας μέσα από την έρευνα. 


Η ομάδα αυτή, έχει τη δυνατότητα να κοινοποιεί τα έργα της ομαδικά ή ατομικά με κάθε τρόπο που προάγει θεμιτά τον Όμιλο και τους στόχους του ως προς την κοινωνικοποίηση των νέων από τις σχολές που αναφέρθηκαν τόσο μεταξύ τους, όσο και την αλληλεπίδραση τους με το κοινό.

Ετσι η φοιτητική πρωτοβουλία άρχισε λοιπόν πριν από μερικά χρόνια όταν μερικοί φοιτητές και πιο συγκεκριμένα ο Γιάννης Πήλιουρας και ο Γιάννης Κουτρουμπής, εμπνευστές της γενικότερης ιδέας του Ομίλου, της ονομασίας και του αρχικού σήματος καθώς και ο Αθανάσιος-Λεωνίδας Ασημακόπουλος που εντάχθηκε λίγο αργότερα, αποφάσισαν να διαδώσουν και να αναπτύξουν την διαμόρφωση αυτή της ιδέας σε πράξη και να είναι τα αρχικά μέλη της ομάδας του Ομίλου.

Αργότερα και με την πάροδο του χρόνου αφού διαπίστωσαν πως αυτό το εγχείρημα είχε ανταπόκριση στους φοιτητές διάφορων σχολών, αποφάσισαν να εντάξουν στο δυναμικό και διοικητικό κομμάτι και άλλα άτομα προκειμένου να υπάρξει καλύτερη και πιο βελτιωμένη ομάδα.

Ακολούθως ύστερα από εκλογική διαδικασία προέκυψε το καινούργιο διοικητικό σχήμα που καλείται να βγάλει σε πέρας αυτό το δύσκολο εγχείρημα και που θα γνωρίσουμε παρακάτω. 

Αρχικά ο Αθανάσιος-Λεωνίδας Ασημακόπουλος είναι ένας από τους τρεις κυρίους συνδιαχειριστές του Ομίλου Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεμάτων.

Το κύριο του ενδιαφέρον  για ευρωπαϊκά και διεθνή ζητήματα και για το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο κάτι που τον ώθησε να συμμετάσχει σε διάφορες πρωτοβουλίες  που σχετίζονται με την ιδέα της ευρωπαϊκής ενότητας καθώς και με τις διεθνείς εξελίξεις όπως και τον ΟΔΕΘ. 

Τέλος έχει ολοκληρώσει το πρώτο του πτυχίο στις Διεθνείς, Ευρωπαϊκές και Περιφερειακές Σπουδές του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών και σήμερα σπουδάζει Δίκαιο ως δεύτερο πτυχίο στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. 

Μεταξύ άλλων τονίζει ‘’Μακάρι το έργο μας να είναι η αρχή ώστε όλο και περισσότεροι νέοι φοιτητές και επιστήμονες να κάνουν τα πρώτα τους βήματα μέσα από τις δράσεις μας΄΄

Ο επόμενος κύριος συνδιαχειριστής του Ο.Δ.Ε.Θ είναι ο Αθανάσιος Βασιλόπουλος, φοιτητής στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και  Λογιστικής με αρκετή εμπειρία στο Project και Community/social media management.

Ο Νασος, όπως θέλει να τον αποκαλούν οι  φίλοι του έχει συμμετάσχει σε διάφορα συνέδρια και είναι ενεργό μέλος σε μη κερδοσκοπικούς  οργανισμούς όπως το Youthnet Hellas και το Κέντρο για την Προώθηση της Νεανικής Επιχειρηματικότητας και Τεχνολογίας καθώς και σε άλλα. 

Τέλος η εμπειρία και οι γνώσεις που έχει λάβει  από ευρωπαϊκά trainings βοηθούν στο να κτίσει και να βελτιώσει τις δεξιότητες των μελών του ομίλου και να διαχειριστεί τις όποιες προκλήσεις με επιτυχία. 

Μεταξύ άλλων αναφέρει ‘’Στόχος μας είναι η ακαδημαϊκή κοινότητα και η Ελληνική πολιτεία να αρχίζει να στηρίζει τέτοιες πρωτοβουλίες εντονότερα και να δίνει ανάλογες ευκαιρίες σε όσους το επιθυμούν’’

Κλείνοντας ο Θεοχάρης Λιβανός είναι το τελευταίο μέλος από τους 3 κύριους συνδιαχειριστές του Ο.Δ.Ε.Θ μαζί με το Λεωνίδα Ασημακοκόπουλο και τον Αθανάσιο Βασιλόπουλο.

Ο Θεοχάρης είναι απόφοιτος του τμήματος Διεθνών, Ευρωπαϊκών & Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου με ειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις. Κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα αποτελούν οι ανάλυση της τρομοκρατίας και η εξέλιξη της, η ανάλυση συγκρούσεων, το φαινόμενο της ριζοσπαστικοποίησης αλλά και τα Βαλκάνια.

Όπως αναφέρει ‘’Ελπίζω το έργο μας να δίνει τις ευκαιρίες που χρειάζονται οι νέοι φοιτητές και επιστήμονες σήμερα και που είναι δύσκολο να βρεθούν, δεδομένων και των συνθηκών’’

Τέλος τους τρεις συνδιαχειριστές πλαισιώνουν δυο εκλεγμένα υποστηρικτικά μέλη ο Γιάννης Πήλιουρας και η Όλγα Τσουκαλά. 

Έτσι μετά την μεγάλη απήχηση του έργου μας, αποφάσισαν να ανοίξουν τις πόρτες τους και να μοιραστούν ιδέες σχετικά με την σημασία της διάδοσης απόψεων και έρευνας από νέους ανθρώπους και φοιτητές. Σήμερα ο ΟΔΕΘ αριθμεί 25 μέλη και κάποιους guest writers. 

Για αυτό όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους στους παρακάτω συνδέσμους ώστε να γίνουν μέλη του εθελοντικού φοιτητικού αυτού έργου και να προωθήσουν τα επιστημονικά τους ενδιαφέροντα και τις δράσεις τους. 

  • www.facebook.com/AssociationofInternationalandEuropeanAffairs/
  • www.omilosdeth.blogspot.gr/p/membership.html

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr