98% ερωτηθέντων φοιτητών έχουν βιώσει μια τραυματική εμπειρία κακοποίησης

98% ερωτηθέντων φοιτητών έχουν βιώσει μια τραυματική εμπειρία κακοποίησης

Αύξηση καταγράφεται στα περιστατικά βίας κατά παιδιών και εφήβων, ενώ ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο της κακοποίησης ανηλίκων με τη μορφή της παραμέλησης έχει αποκτήσει μεγάλες διαστάσεις.

Ο παιδοψυχίατρος Γιώργος Βαγιωνής επεσήμανε πόσο σημαντικό πρόβλημα αποτελεί η έλλειψη σε πανελλαδικό επίπεδο της καταγραφής των δεδομένων κακοποίησης ανηλίκων, πρόβλημα που έχει επισημάνει και η Unicef, ενώ αναφέρθηκε σε μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιοποιήθηκε στο περιοδικό «Ψυχιατρική» τον Μάρτιο του 2017, σύμφωνα με την οποία η συντριπτική πλειονότητα (98%) των ερωτηθέντων φοιτητών της Ιατρικής και του Παντείου που απάντησε στο ερωτηματολόγιο, είχε βιώσει τουλάχιστον μια τραυματική εμπειρία κακοποίησης στη ζωή του.


Στην ίδια έρευνα καταδείχθηκε ότι η βία κατά των ανηλίκων δεν απορρέει και δεν αφορά μόνο χαμηλά κοινωνικο-οικονομικά στρώματα καθώς οι γονείς του 50% των ερωτηθέντων φοιτητών – θυμάτων βίας, ήταν απόφοιτοι της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ο κ. Βαγιωνής διευκρίνισε ακόμα ότι η άσκηση βίας κατά των ανηλίκων μπορεί να έχει πολλά «πρόσωπα» (σωματική ή λεκτική βία, σεξουαλική κακοποίηση, παραμέληση κ.ά.), ενώ υπογράμμισε ότι η βία δεν είναι δεδομένο ότι πηγάζει μόνο από τον πατέρα της οικογένειας (παρότι η άσκηση σωματικής βίας σχετίζεται πιο συχνά με τους άντρες) καθώς εξίσου κακοποιητική (με διαφορετικούς τρόπους) μπορεί να αποδειχθεί και η μητέρα.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν, μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια της διεπιστημονικής ημερίδας με θέμα «Η βία κατά των παιδιών και των εφήβων» που πραγματοποιήθηκε το πέρασμένο Σάββατο στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr