Οι Επιπτώσεις του Brexit στους Έλληνες Φοιτητές - Φοιτητική βίζα, ακριβότερα δίδακτρα

Οι Επιπτώσεις του Brexit στους Έλληνες Φοιτητές - Φοιτητική βίζα, ακριβότερα δίδακτρα

Οκτώ μήνες μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, η Τερέζα Μέι ενεργοποίησε την Τετάρτη τις προβλέψεις του Αρθρου 50 της συνθήκης της Λισαβόνας, εγκαινιάζοντας μια περίοδο σκληρών διαπραγματεύσεων που θα οδηγήσουν σε δύο χρόνια στην έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Το Brexit αναμένεται να επηρεάσει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλον τον κόσμο. Μεταξύ αυτών και των ελλήνων φοιτητών και των εργαζομένων στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

Η διαπραγμάτευση δεν έχει αρχίσει ακόμη, αλλά ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια θα είναι αυτό της μετακίνησης των πολιτών (φοιτητών και εργαζομένων) και της εγκατάστασής τους στη Βρετανία. Τα σενάρια ποικίλουν καθώς όλα τα νομικά ενδεχόμενα είναι ανοικτά εν όψει των συνομιλιών.


Για τους Έλληνες Φοιτητές

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι εργαζόμενοι θα χρειάζονται πλέον επαγγελματική βίζα, όπως και οι φοιτητές αντίστοιχη φοιτητική βίζα και πολύ ακριβότερα δίδακτρα στα βρετανικά πανεπιστήμια. 

Σημειώνεται ότι μόνο το 2015 εγγράφηκαν 10.131 Ελληνες σε βρετανικά πανεπιστήμια, ενώ υπολογίζεται ότι συνολικά φοιτούν 35.000 Ελληνες στη χώρα σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά.

Ένα σενάριο προβλέπει ότι θα μπορούσαν τα δίδακτρά τους να εξισωθούν με εκείνα των φοιτητών εκτός ΕΕ και να υπάρξει τριπλασιασμός. Επίσης θα μπορούσε η υποχρεωτική άδεια παραμονής  να αναθεωρηθεί από το εκάστοτε πανεπιστήμιο, σε περίπτωση που ο φοιτητής αποτύχει σε αρκετά μαθήματα.

Για τους «home students» όπως και για κάθε Ελληνα ή Ευρωπαίο φοιτητή από την Ε.Ε., τα δίδακτρα κυμαίνονται μεταξύ 11 και 12 χιλιάδων ευρώ ετησίως, την ίδια στιγμή που για τους «overseas» το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά 6.000 ευρώ.

Εργαζόμενοι

Για τους Έλληνες εργαζόμενους όπως γράφει το "thetoc", ένα Brexit θα σημάνει την απώλεια πρόσβασης στις παροχές του κοινωνικού κράτους και τα επιδόματα -όπως ορίζεται από κοινοτική οδηγία για όλους του Ευρωπαίους πολίτες- και λιγότερο ευνοϊκές συνθήκες εργασίας σε σχέση με τους Βρετανούς.

«Οι συνθήκες είναι κιόλας λιγότερο ευνοϊκές για τους νέους μετανάστες από την Ελλάδα και την Ε.Ε. Για παράδειγμα δεν δικαιούνται πλέον το τρίμηνο επίδομα ανεργίας έως ότου βρουν δουλειά. Ενώ αν δεν έχουν βρει δουλειά εντός εξαμήνου, θα πρέπει να φύγουν αμέσως από τη χώρα.

Η κατάσταση θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη, όχι μόνο για κάθε Ελληνα που θα αναζητήσει εργασία, αλλά και για κάθε Ευρωπαίο πολίτη», λέει ο ο διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κ. Χαράλαμπος Τσαρδανίδης.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr