Κινδυνεύουν οι φοιτητές στις Φοιτητικές Εστίες!

Κινδυνεύουν οι φοιτητές στις Φοιτητικές Εστίες!

Το ζήτημα της φύλαξης των Φοιτητικών Εστιών Ξάνθης έρχεται για μια ακόμη φορά στο προσκήνιο με ένα άκρως ανησυχητικό περιστατικό, με θύμα έναν φοιτητή και πρωταγωνιστές δύο ημεδαπούς δράστες.

Ο ένας από τους δράστες συνελήφθη


Εξιχνιάσθηκε, ύστερα από τις έρευνες των αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Ξάνθης, ληστεία σε βάρος 20χρονου ημεδαπού, που διαπράχθηκε την 24/25-3-2017, βραδινές ώρες, στην Ξάνθη. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος δύο (2) ημεδαπών, ηλικίας 32 και 22 ετών, για ληστεία και παράνομη κατακράτηση.

Συνελήφθη χθες (26-3-2017), το μεσημέρι, στην Ξάνθη, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Ξάνθης, ο 32χρονος δράστης. Ειδικότερα, προηγήθηκε καταγγελία, σύμφωνα με την οποία, δύο (2) δράστες με την απειλή αιχμηρού αντικειμένου, αφαίρεσαν από το δωμάτιο του 20χρονου στις Φοιτητικές Εστίες Κιμμερίων Ξάνθης, το χρηματικό ποσό των 35 ευρώ και προσωπικά του αντικείμενα, ενώ στη συνέχεια τον οδήγησαν σε μηχάνημα αυτόματης ανάληψης τραπεζικού υποκαταστήματος στην Ξάνθη και αφαίρεσαν από το λογαριασμό του το χρηματικό ποσό των 350 ευρώ.

Από τις αστυνομικές έρευνες που ακολούθησαν, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία των δραστών, ενώ ο ένας από αυτούς εντοπίστηκε και συνελήφθη.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ξάνθης, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Ασφάλειας Ξάνθης.

Ανάστατοι οι Οικότροφοι 

«Ως οικότροφοι ερχόμαστε αντιμέτωποι με το ζήτημα της ελλιπής φύλαξης. Έχουν γίνει πολλά αντίστοιχα περιστατικά, όπως πριν από λίγες μέρες ένας εξωεστιακός άνοιξε την πόρτα μιας κοπέλας στο Δ1, χωρίς να χτυπήσει και ζητούσε να φάει. Επιπλέον, ο συγκεκριμένος με έναν ακόμη εξωεστιακό γυρνάνε στο κτίριο και προσπαθούν να μπουν στα δωμάτια, ελέγχοντας αν οι πόρτες είναι κλειδωμένες» αναφέρεται σε ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα Οικοτρόφων Φοιτητών Ξάνθης.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση από το 2015 έχουν γίνει μαζικές απολύσεις χωρίς μάλιστα να έχει δοθεί καμία απολύτως λύση στο πρόβλημα της φύλαξης. Οι απολύσεις αυτές οφείλονται στη μείωση κονδυλίων των Πανεπιστημίων ώστε να επιτευχθεί το »πολυπόθητο» πλεόνασμα, καθώς ο φετινός προϋπολογισμός βρίσκεται στα ίδια χαμηλά επίπεδα με πέρσι.

«Ξέρουμε πολύ καλά ότι η υποχρηματοδότηση της Παιδείας, που οδηγεί από τεράστιες ελλείψεις στις σχολές μας μέχρι και σε απολύσεις εργαζομένων, συμπεριλαμβάνεται στις κατευθύνσεις ΕΕ-ΔΝΤ-κεφαλαίου, στα πλαίσια των οποίων όλες οι κυβερνήσεις μέχρι και τώρα κινούνται πιστά».

Ένας μόνος φύλακας

Όπως τονίζουν οι φοιτητές σύμφωνα με την ΕΡΤ τα περιστατικά που συνέβησαν στις Εστίες της Ξάνθης (τόσο τα τωρινά όσο και παλαιότερα) αναδεικνύουν την τεράστια ανάγκη που υπάρχει για βελτίωση της φύλαξης. Υπάρχει μόλις ένας φύλακας που κάνει περίπολο παράλληλα στο χώρο των εστιών και στις 3 σχολές που βρίσκονται έξω από την πόλη.

Το προηγούμενο διάστημα ο σύλλογος οικότροφων πολλές φορές κινητοποιήθηκε στην κοσμητεία του Πανεπιστημίου για να διεκδικήσει επαρκή φύλαξη στην ευθύνη του κράτους και πρόσληψη φυλάκων με πλήρη δικαιώματα, μόνιμη και σταθερή εργασία. «Για ακόμη μία φορά ,όμως, γινόμαστε θεατές μιας τραγελαφικής κατάστασης καθώς όλοι οι υπεύθυνοι της Διοίκησης του Πανεπιστημίου αποποιούνται τις ευθύνες. Η μόνη »εύκολη» και »υλοποιήσιμη» λύση κατά τα λεγόμενα του κοσμήτορα είναι να κόψουμε λεφτά από αλλού προκειμένου να βελτιωθεί η φύλαξη στο χώρο των εστιών. Εμείς αυτό που απαιτούμε είναι επαρκής φύλαξη στην ευθύνη του κράτους χωρίς περικοπή ή αναδιανομή κάποιου κονδυλίου».

Οι φοιτητές διεκδικούν: Αύξηση της χρηματοδότησης σύμφωνα με τις ανάγκες. Επαρκή φύλαξη στην ευθύνη του κράτους. Αύξηση δρομολογίων. Επαρκή συντήρηση κτιρίων (πόρτες, παράθυρα, φωτισμό σε όλους τους χώρους) και ανέγερση νέων εστιών. Είναι αποφασισμένοι δε να προβούν σε νέα κινητοποίηση στη Σύγκλητο τη μέρα που που θα συνεδριάσει.

Απήγαγαν φοιτητή στην Ξάνθη με την απειλή μαχαιριού στην Πανεπιστημιούπολη! (ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ)

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr