Χιλιάδες φοιτητές για μία θέση στις εστίες των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ

Χιλιάδες φοιτητές για μία θέση στις εστίες των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ

«Ουρά» για μία θέση στις εστίες των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ σχηματίζουν οι φοιτητές λόγω της οικονομικής κρίσης. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, σήμερα περίπου 150.000 φοιτητές σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους, την ώρα που οι διαθέσιμες θέσεις σε εστίες και ενοικιαζόμενα δωμάτια είναι περίπου 14.000, καλύπτουν δηλαδή μόλις το 9% της ζήτησης.

Οι αιτήσεις για στέγαση έχουν εκτιναχθεί από 20% έως 50% τα τελευταία χρόνια, αφού ολοένα και περισσότερες οικογένειες αδυνατούν να καλύψουν το κόστος σπουδών «εκτός έδρας» που υπολογίζεται σε περίπου 10.000 ευρώ ετησίως. Συνολικά, δηλαδή το πτυχίο «κοστίζει» περίπου 50.000 ευρώ, με δεδομένη την εύλογη καθυστέρηση στον χρόνο αποφοίτησης.


Ειδικότερα, ιδιαίτερα οξύ είναι το πρόβλημα της φοιτητικής στέγασης τα τελευταία χρόνια, αφού οι υποδομές που διατίθενται από το κράτος δεν επαρκούν για να καλύψουν τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες των φοιτητών. Πόσω μάλλον φέτος που εκτινάχθηκαν οι αιτήσεις των φετινών πρωτοετών για να πάρουν μετεγγραφή σε ΑΕΙ κοντά στον τόπο κατοικίας τους και δη, σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Παιδείας, φέτος υπεβλήθησαν περίπου 12.000 αιτήσεις φοιτητών για μετεγγραφή, δηλαδή περίπου 2.000 περισσότερες σε σχέση με τις 9.710 πέρυσι. Πόσες από αυτές θα ικανοποιηθούν; Σύμφωνα με τα ισχύοντα, ο αριθμός των θέσεων για τους μετεγγραφόμενους σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ δεν μπορεί να υπερβαίνει το 15% του συνολικού αριθμού των εισακτέων σε κάθε τμήμα. Για να αυξηθεί το ποσοστό θα πρέπει οι Σχολές και τα Τμήματα να το εισηγηθούν αιτιολογώντας το αίτημά τους.

Για τις ανάγκες στέγασης των φοιτητών από το κράτος διατίθενται εστίες και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Ενδεικτικά, σήμερα υπάρχουν 17 φοιτητικές εστίες, οι οποίες εποπτεύονται από το Ιδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ), με 7.670 θέσεις. Από αυτές, οι 6.850 θέσεις διατίθενται σε φοιτητές πανεπιστημίων και άλλες 820 θέσεις σε φοιτητές ΤΕΙ. Αλλες περίπου 6.000 θέσεις προσφέρουν στους φοιτητές τους τα ΑΕΙ μέσω της ενοικίασης δωματίων σε ξενοδοχεία. Από τις 17 εστίες, οι περισσότερες (5) βρίσκονται στην Αττική και οι υπόλοιπες στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, το Ηράκλειο, τα Ιωάννινα, τον Βόλο, την Ξάνθη, την Κομοτηνή, την Καλαμαριά, τη Σητεία και την Καλαμάτα. Παράλληλα, συνολικά 13.810 είναι οι δικαιούχοι σίτισης στις φοιτητικές εστίες που εποπτεύονται από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ.

Όπως καταγγέλλει το ΜΑΣ (νεολαία του ΚΚΕ), οι υπάρχουσες δομές είναι ελάχιστες, κακοσυντηρημένες και παλιές. Μάλιστα, η κατάσταση πολλές φορές γίνεται επικίνδυνη μέχρι και για την υγεία των διαμενόντων φοιτητών: σοφάδες πέφτουν από τους τοίχους, δωμάτια πλημμυρίζουν, ενώ από τις βρύσες τρέχει σκουριασμένο νερό.

«Ο οικονομικός στραγγαλισμός των εστιών τις οδηγεί σε συνεχή υποβάθμιση, κυριολεκτικά στα όρια του ‘λουκέτου’ και εμάς ένα βήμα πριν παρατήσουμε τις σπουδές αφού χωρίς δωμάτιο σε εστία θα μας αναγκάσουν να γυρίσουμε σπίτια μας», αναφέρει το ΜΑΣ, τονίζοντας ότι το ΙΝΕΔΙΒΙΜ δεν έχει λάβει ακόμα από το υπουργείο Παιδείας τα απαραίτητα χρήματα ύψους 7.000.000 ευρώ για τις ανάγκες των εστιών.

Την ίδια ώρα, δεν έχουν εκλείψει οι περιπτώσεις καταχρηστικής παραμονής σε εστίες. Το φαινόμενο της υπενοικίασης δωματίων σε εστίες από δικαιούχους σε άλλους φοιτητές για ποσά ύψους 100 έως 200 ευρώ, αν και έχει μειωθεί αισθητά, παραμένει υπαρκτό.

Αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων κτιρίων

Στην Αθήνα, υπάρχουν περίπου 100 κτίρια γύρω από την Ομόνοια που έχουν εγκαταλειφθεί από το 2010

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, το υπουργείο Παιδείας επεξεργάζεται την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τη στέγαση των φοιτητών, ενώ παράλληλα συνεχίζει τις επαφές με τους αρμόδιους φορείς προκειμένου να προχωρήσει η αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων κτιρίων. Μάλιστα, σύμφωνα με την αρμόδια υπουργό Παιδείας, Σία Αναγνωστοπούλου, σε περίπου δύο μήνες το υπουργείο θα είναι σε θέση να παραδώσει τα πρώτα κενά διαμερίσματα στην Αθήνα, ιδιοκτησίας του Δημοσίου, σε φοιτητές που δεν μπορούν να ενταχθούν σε εστίες με βάση κοινωνικά-οικονομικά κριτήρια.

Σημειώνεται ότι στην Αθήνα, υπάρχουν περίπου 100 κτίρια γύρω από την Ομόνοια (π.χ. στις οδούς Πανεπιστημίου και Πατησίων) και στην περιοχή του Ψυρρή και στο Μεταξουργείο που έχουν εγκαταλειφθεί από το 2010 και η αξιοποίησή τους θα μπορούσε να βοηθήσει στο στεγαστικό πρόβλημα των φοιτητών. Βεβαίως, για να προχωρήσει η αξιοποίησή τους θα πρέπει να εξευρεθούν οι απαραίτητοι πόροι.

Παράλληλα, από το πρώτο τρίμηνο του 2017 θα ξεκινήσει η χορήγηση υποτροφιών σε 2.700 φοιτητές, προπτυχιακού και μεταπτυχιακού επιπέδου, που ανήκουν σε οικονομικά και κοινωνικά ευπαθείς ομάδες. Οι υποτροφίες, διάρκειας εννέα μηνών, θα είναι ύψους 500 ευρώ μηνιαίως για όσους σπουδάζουν μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους και 400 ευρώ μηνιαίως για όσους σπουδάζουν κοντά στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους. Για τη χορήγηση των υποτροφιών, με κονδύλια μέσω του νέου ΕΣΠΑ, θα εφαρμοστεί σύστημα μοριοδότησης το οποίο θα λαμβάνει υπόψη κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια.

Μόλις το 15% όσων θέλουν να μείνουν σε φοιτητική εστία θα ικανοποιηθεί. Για να αυξηθεί το ποσοστό θα πρέπει οι Σχολές και τα Τμήματα να το εισηγηθούν αιτιολογώντας το αίτημά τους.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr