Οι επιπτώσεις που φέρνει το Brexit στους Έλληνες που σπουδάζουν ή θέλουν να σπουδάσουν στη Βρετανία

Οι επιπτώσεις που φέρνει το Brexit στους Έλληνες που σπουδάζουν ή θέλουν να σπουδάσουν στη Βρετανία

Τσουνάμι αλλαγών και διόλου ευχάριστων, φέρνει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Μεγάλη Βρετανία, για τους Έλληνες που φοιτούν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η επόμενη μέρα του Brexit θα είναι δύσκολη...

Μέχρι και σήμερα τόσο οι Έλληνες φοιτητές όσο και όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες της ΕΕ, χαρακτηρίζονται "home students" και χρεώνονται το ίδιο με τους Βρετανούς πολίτες ενώ έχουν και πρόσβαση στα φοιτητικά δάνεια.


Την ίδια ώρα, οι υπόλοιποι ξένοι φοιτητές, οι "international students"  όπως αποκαλούνται, καλούνται να πληρώσουν πολύ υψηλότερα δίδακτρα.

Για τους "home students" τα δίδακτρα κατά προσέγγιση αγγίζουν τις 11.500 ευρώ ετησίως ενώ για τους "international students", το ποσό αυξάνεται κατά περίπου 6.000 ευρώ.

Οι Έλληνες φοιτητές αποτελούσαν έως το 2015 την πέμπτη πολυπληθέστερη ομάδα αλλοδαπών σπουδαστών στα ανώτατα ιδρύματα της Βρετανίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι το ακαδημαϊκό έτος 2014-15, στα βρετανικά πανεπιστήμια εγγράφηκαν 10.130 Έλληνες φοιτητές. Οι Έλληνες σπουδαστές υπολογίζεται κατά προσέγγιση ότι φτάνουν τις 35.000.

Πλέον, μετά το Brexit, οι φοιτητές θα δουν τα δίδακτρά τους να αυξάνονται σε ποσοστό που μπορεί ν’ αγγίξει και το 40% ενώ αναμένεται να αποκλειστούν από τα φοιτητικά δάνεια, τα οποία συμβάλουν τα μέγιστα στην ικανότητά τους να ανταπεξέλθουν οικονομικά και να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους σε μια χώρα με υψηλό κόστος ζωής.

Πάντως, καθώς οι φοιτητές αποτελούν μια σημαντική πηγή εσόδων για το βρετανικό κράτος, είναι προφανές ότι θα κάνει ότι μπορεί για να μην το χάσει, «στέλνοντας» με όλες αυτές τις αλλαγές, τους φοιτητές σε άλλα ευρωπαϊκά ή και αμερικανικά πανεπιστήμια.

Ευρωπαϊκό Φοιτητικό Δάνειο (ΕΦΔ)

Οι σοβαρότερες επιπτώσεις θα είναι βεβαίως οικονομικές αφού οι Έλληνες φοιτητές, όπως επίσης και οι υπόλοιποι φοιτητές από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), δεν θα δικαιούνται να αιτηθούν του Ευρωπαϊκού Φοιτητικού Δανείου που δίδεται από την κυβέρνηση του ΗΒ το οποίο καλύπτει τα δίδακτρα των πανεπιστημίων για πτυχιακές σπουδές μέχρι και για 4 χρόνια φοίτησης και το οποίο από φέτος θα καλύπτει και τις μεταπτυχιακές σπουδές. Αξίζει εδώ να σημειωθεί  ότι η κυβέρνηση του ΗΒ (μέσω του οργανισμού Student Finance UK - SFUK) δίδει το ΕΦΔ σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες με πολύ καλούς όρους αποπληρωμήςγια αυτό και η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών το επιλέγει για την κάλυψη των διδάκτρων της.

Ενδεικτικά, η αποπληρωμή ξεκινά αφού ο φοιτητής αποφοιτήσει, εργοδοτηθεί και αμείβεται με ετήσιο μισθό πέραν των £21,000 (στερλινών)ή €26,000 (ευρώ)περίπου ( €2,170 μηνιαίως). Επίσης, η ετήσια δόση είναι πολύ χαμηλή και υπολογίζεται στο 9% του ποσού που υπερβαίνει τις €26,000. Για παράδειγμα, η δόση φοιτητή στο SFUK με ετήσιο εισόδημα €27,000 υπολογίζεται σε €1,000@ 9% = €90 ετησίως ή €10.80 μηνιαίως!Το επιτόκιο είναι επίσης πολύ ανταγωνιστικό και υπολογίζεται στο 3% συν το ποσοστό του πληθωρισμού στο ΗΒ που σήμερα κυμαίνεται γύρω στο 1%.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr