Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, ΜΑΣ, φοιτητές, δρόμους Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών: 3 Δεκέμβρη οι φοιτητές στους δρόμους με όλο το λαό...

Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ): "Απεργιακός ξεσηκωμός σε όλη τη χώρα! 3 Δεκέμβρη οι φοιτητές στους δρόμους με όλο το λαό..."

Η ανακοίνωση που εξέδωσε το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) έχει ως εξής:

ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΜΑΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΛΟΥΚΕΤΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΜΑΣ 


Με το νέο προϋπολογισμό του 2016 που φέρνει προς ψήφιση το Σάββατο 5 Δεκέμβρη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, κλέβουν 5,7 δις από τους γονείς μας και ταυτόχρονα ετοιμάζεται νέο χτύπημα στις σχολές μας. Συγκεκριμένα ο προβλεπόμενος προϋπολογισμός των Ιδρυμάτων θα είναι κατά 20% μειωμένος ακόμα και σε σχέση με όσα δόθηκαν πέρυσι. Δηλαδή όλα τα Ιδρύματα βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού καθώς οδηγούνται ένα βήμα πριν το λουκέτο !!!

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ήδη το ΕΚΠΑ ανακοίνωσε ότι μόνο τα έξοδα για ρεύμα, νερό και καθαριότητα είναι 11 εκατ. € ενώ ο προϋπολογισμός είναι 10 εκατ. €, παρόμοια ανακοίνωσε έβγαλε και το ΑΠΘ.

Η πολιτική της υποχρηματοδότησης οδηγεί τις σχολές μας σε εκρηκτικές καταστάσεις:

  • Στερούμαστε ακόμη και τα στοιχειώδη. Ήδη οι περισσότερες σχολές αδυνατούν να πληρώσουν ρεύμα, νερό, καθαριότητα και θέρμανση. Το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας ήδη ανακοίνωσε αναστολή λειτουργίας λόγο έλλειψης πόρων για πετρέλαιο θέρμανσης.
  • Οι τεράστιες ελλείψεις καθηγητών οδηγούν στην πλήρη υποβάθμιση των πτυχίων μας. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ήδη εργαστήρια καταργούνται ή συγχωνεύονται.
  • Κόβονται δωρεάν συγγράμματα και εργαστηριακοί οδηγοί για τα οποία βάζουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη. 
  • Στις εστίες μειώνεται κατά 50% η χρηματοδότηση του ειδικού φορέα ΙΝΕΔΙΒΙΜ, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στον αέρα ακόμη και η λειτουργία των ελάχιστων που υπάρχουν.
  • Έχει γίνει πλέον "μόδα" να ζητείται από τους φοιτητές να πληρώνουν για εργαστηριακούς εξοπλισμούς και άλλα αναλώσιμα απαραίτητα για τις σπουδές.
  • Σε πολλές σχολές λείπει βασικός εργαστηριακός εξοπλισμός οδηγώντας έτσι σε πλήρη υποβάθμιση των παρεχόμενων γνώσεων.

 Η πολιτική της υποχρηματοδότησης των σχολών μας δεν είναι «φυσικό φαινόμενο» όπως κάποιοι προσπαθούν να το παρουσιάσουν. Στην πραγματικότητα είναι κομμάτι της πολιτικής κυβερνήσεων – Ε.Ε. για να σωθεί η πλουτοκρατία και να πληρωθούν οι καπιταλιστές δανειστές.

Νέο βίντεο του ΜΑΣ για την απεργία στις 3 Δεκεμβρίου!

…ΓΙΑΤΙ το ξήλωμα της Κοινωνικής Ασφάλισης μας αφορά ΟΛΟΥΣ

Δεν ανεχόμαστε οι κόποι μας για να πάρουμε το πτυχίο μας και να δουλέψουμε στο επάγγελμα που επιλέξαμε να πάνε "στράφι". Δίπλα στα voucher, την κακοπληρωμένη δουλειά και τις τεράστιες ουρές νέων ανέργων αποφοίτων σαρώνεται ότι είχε μείνει όρθιο από τα εργασιακά μας δικαιώματα καθώς εμείς θα μπαίνουμε με το νέο σύστημα στη δουλειά επί της ουσίας χωρίς ασφάλιση:

  • Καταργούν το δημόσιο κοινωνικό σύστημα , οδηγώντας μας στους "καρχαρίες" της Ιδιωτικής Ασφάλισης. Δηλαδή πρόληψη, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μόνο για όσους το αντέχει η τσέπη τους, για τους υπόλοιπους είναι να «μην σου τύχει».
  • Με τα 5μηνά, την ανεργία, η σύνταξη γίνεται άπιαστο όνειρο αφού για να συμπληρώσεις τα απαραίτητα ένσημα θές 3 ζωές!!!
  • Νέες αυξήσεις σε εισφορές για όσους δουλεύουν σε επαγγέλματα με μπλοκάκι.
  • Και όλα αυτά την ώρα που η ασφάλιση φοιτητή που περείχε το Πανεπιστήμιο είναι το πίο σύντομο «ανέκδοτο» με βάση τα οικονομικά των Πανεπιστημίων.

Καμία ανοχή σε όσους χτυπούν τις σπουδές και το μέλλον μας!

Κανένας να μην επιτρέψει με την "αποχή" του από τη συλλογική διεκδίκηση, να γίνει συνένοχος στη σφαγή των δικαιωμάτων μας. Την "απουσία" σου από τους αγώνες η κυβέρνηση την μετρά ως "παρουσία" στην υποστήριξη του 3ου βάρβαρου μνημονίου. 

Τα έργα και οι ημέρες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ αποδεικνύουν ότι παίρνει επάξια τον τίτλο του «άριστου» συνεχιστή της αντιλαϊκής επίθεσης. Μία ματιά μόνο στα τελευταία προαπαιτούμενα αρκεί:

  • ΕΝΦΙΑ, Εισφορές, αυξήσεις ΦΠΑ, περικοπές σε συντάξεις, περικοπές σε Υγεία και Παιδεία, κατασχέσεις σπιτιών, κόψιμο ρεύματος για τις λαϊκές οικογένειες.
  • Φοροαπαλλαγές ξανά σε εφοπλιστές και ξενοδόχους, απαλλαγή από φόρους και δημόσια τέλη μεγάλων εταιριών όπως η COSCO και η HOCHTIEF, διαγραφή χρεών σε μεγάλους επιχειρηματίες και δισεκατομμύρια σε τράπεζες μέσω της ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών.

Χαρίζουν χαμόγελα σε επιχειρηματίες, βιομήχανους και τραπεζίτες για να γεμίσουν μιζέρια τα δικά μας όνειρα. Θα τους τα κόψουμε για να ξανακερδίσουμε τα δικά μας!

Αξιοποιούν την καταστολή γιατί φοβούνται την οργανωμένη συλλογική διεκδίκηση

Μέσα σε λιγότερους από 2 μήνες από την εκλογή της η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προχώρησε εκτός από την εφαρμογή του 3ου βάρβαρου μνημονίου και στην όξυνση της κρατικής καταστολής. Αξιοποιώντας το αντιδραστικό διεθνές ένταλμα της Ε.Ε. προχώρησε σε συλλήψεις 5 φοιτητών ενώ ταυτόχρονα  σε όλη την Ευρώπη με άλλοθι την "τρομοκρατία" παίρνονται μέτρα ενάντια στις λαϊκές ελευθερίες και τα δημοκρατικά δικαιώματα.

Χτυπούν με ΜΑΤ απεργούς εργάτες σε Γιάννενα και Θεσσαλονίκη, δίωκονται μαθητές επειδή δεν είχαν εισιτήριο λεωφορίου και στο ΤΕΙ Χαλκίδας αγωνιστές επειδή διεκδίκησαν δωρεάν στέγαση, διώκονται από εισαγγελέα. Αποδεικνύεται ότι : Η επίθεση στα δικαιώματα  μας πάει χέρι-χέρι με τον αυταρχισμό και την τρομοκρατία.

Την ίδια ώρα η Ανατολική Μεσόγειος φλέγεται, αξιοποιώντας το αιματηρό χτύπημα στο Παρίσι "ζεσταίνονται" οι μηχανές του πολέμου. Προετοιμάζονται νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις με την συμμετοχή και της ελληνικής κυβέρνησης. Ο λαός και η νεολαία να μην γίνουν "κρέας" στα κανόνια τους. Καμία εμπλοκή καμία συμμετοχή της χώρας μας στη σφαγή των λαών. Να βάλουν μπλόκο στις προσπάθειες για άνοδο της ξενοφοβίας και του ρατσισμού.

ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΕΛΑΤΕΣ ΣΤΑ «ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΑΕ» ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ          

Έχουμε αποδείξει ότι δεν θα κάτσουμε στα αυγά μας! Το προηγούμενο διάστημα η φωνή των φοιτητών τράνταξε τους δρόμους όλης της χώρας στις 5 Νοέμβρη, η καρδιά του φοιτητικού κινήματος χτύπησε πλάι στους εργαζόμενους στην πανελλαδική-πανεργατική απεργία στις 12 Νοέμβρη. 54 φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι, εκατοντάδες Επιτροπές Αγώνα από όλη την Ελλάδα συντονίσαμε τη δράση  μας, ενώσαμε τη φωνή μας στην 6η πανελλαδική συνάντηση του ΜΑΣ!

Η λογική ότι δεν αλλάζει τίποτα βολεύει αυτούς που τα αλλάζουν όλα εναντίον μας.

  • Να επιστραφούν τώρα τα αποθεματικά των σχολών! Επαρκής κρατική χρηματοδότηση στο ύψος των αναγκών!
  • Ούτε 1€ για σίτιση-στέγαση-βιβλία-σημειώσεις-αναλώσιμα-μεταφορές! Αποκλειστικά δωρεάν σπουδές!
  • Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση επιστημονική μόρφωση και ειδίκευση υψηλού επιπέδου. Όλη η γνώση στο πτυχίο και όχι σε πανάκριβα μεταπτυχιακά και πιστοποιητικά.!
  • Παλεύουμε ενάντια στην εφαρμογή των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων της Ε.Ε.!
  • Πρόσληψη μόνιμων καθηγητών που να καλύπτουν όλο το πρόγραμμα σπουδών!
  • Πρακτική άσκηση ενταγμένη στο πρόγραμμα σπουδών, με αξιοπρεπείς συνθήκες!
  • Σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα πάνω στο αντικείμενο σπουδών μας!
  • Όχι στον αυταρχισμό και την καταστολή, καμμία εφαρμογεί των τρομονόμων της Ε.Ε.!
  • Δωρεάν και πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους φοιτητές με βιβλιάρια των ΑΕΙ-ΤΕΙ!
  • Κανένα κόψιμο ρεύματος, δυναμώνουμε την αλληλεγγύη μας, σε καμία γειτονιά να μην κόψουν το ρεύμα!
  • Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη, οργανωμένα μπλοκάρουμε τις κατασχέσεις σπιτιών από τα κοράκια!

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr