Χιλιάδες φοιτητές, διαδήλωσαν, δυναμικά, ΦΩΤΟ, ΒΙΝΤΕΟ, πορείες, 5/11 Χιλιάδες φοιτητές διαδήλωσαν δυναμικά σε όλη τη χώρα [ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ]

Χιλιάδες φοιτητές διαδήλωσαν δυναμικά σε όλη τη χώρα [ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ]

Περίπου 5.000 άτομα, σύμφωνα με τους διοργανωτές, συμμετείχαν στο συλλαλητήριο φοιτητών και μαθητών στην Αθήνα με αίτημα την αύξηση της χρηματοδότησης και την κάλυψη των κενών.

«Διαμαρτυρόμαστε για την πρόθεση της κυβέρνησης να μειώσει κατά 20% τον προϋπολογισμό των πανεπιστημίων, και των ΤΕΙ κατά 20%. Αυτό σημαίνει ότι είναι πρακτικά αδύνατο να λειτουργήσουν υποδομές των ιδρυμάτων, όπως είναι τα εργαστήρια» ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο Σταύρος Σκουλής, φοιτητής στο ΤΕΙ Πειραιά.


Στην Αθήνα η μαζική πορεία κατέληξε στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου, ανανεώνοντας το αγνωσιτικό ραντεβού στην απεργιακή συγκέντρωση στις 12 Νοέμβρη στις 10.30 στην Ομόνοια. Έξω από την Βουλή, οι φοιτητές και οι σπουδαστές έκαψαν μια σημαία της ΕΕ. Συνθήματα όπως «Ανάγκη του λαού, η δωρεάν παιδεία, έξω απ' τις σχολές η κάθε εταιρεία», «Τσίπρα και Φίλη ακούστε το καλά, φέρτε στις σχολές τα αποθεματικά», «Εργάτη κάνε υπόθεση δική σου, το μέλλον και την μόρφωση που θα'χει το παιδί σου», δόνησαν την ατμόσφαιρα. Έξω από το υπουργείο Εργασίας στην οδό Σταδίου οι φοιτητές της Γεωπονικής, πέταξαν ντομάτες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα αντιλαϊκά μέτρα που προωθεί η συγκυβέρνηση.

Νωρίτερα, τα Προπύλαια του πανεπιστημίου της Αθήνας, βούλιαξαν από την μαζική συγκέντρωση. Το κεντρικό πανό της συγκέντρωσης, έστειλε το μήνυμα: «Μαζί είμαστε πιο δυνατοί, διεκδικούμε τις σπουδές και τη ζωή που μας αξίζει».  Στη συγκέντρωση τραγούδησε φοιτητικό συγκρότημα από το Πανεπιστήμιο Πειραιά, με επιλογή τραγουδιών ενάντια στο φασισμό γιατί «δεν χωράει στη ζωή μας».

Ακολούθησε θεατρικό δρώμενο από φοιτητές διαφόρων σχολών που έχουν πάρει απόφαση συμμετοχής στην κινητοποίηση, όπου έδωσαν ένα χιουμοριστικό χαρακτήρα σε όσα συμβαίνουν στην επικαιρότητα. Χαιρετισμό στην συγκέντρωση απηύθυνε ο Στέλιος Σπαντιδάκης πρόεδρος Φοιτητικού Συλλόγου Οικοτρόφων Φοιτητικής Εστίας Αθηνών και ο Ραχήμ Σίχα από τη Γενική Ένωση Παλαιστινίων Φοιτητών 

Κινητοποιήσεις στην υπόλοιπη χώρα

Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε μαζική πορεία στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις δηλώσεις Μπουτάρη για την επιβολή διδάκτρων στα Πανεπιστήμια. Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε μαζική και μαχητική συγκέντρωση στο Άγαλμα του Βενιζέλου, από 12 φοιτητικούς Συλλόγους, και επιτροπές αγώνα του ΜΑΣ. (Δείτε εδώ βίντεο) Νωρίς το πρωί, μέλη του ΜΑΣ πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Ανάλογες κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται σήμερα σε όλη τη χώρα και συγκεκριμένα σε Πάτρα, Γιάννενα, Ξάνθη, Ηράκλειο, Χανιά, Χαλκίδα, Λάρισα.

Τα συλλαλητήρια αποτελούν σταθμό στη δράση φοιτητών - σπουδαστών και μαθητών, που κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ που δημιουργεί τεράστια προβλήματα ακόμα και στη λειτουργία σχολείων και ιδρυμάτων.

Την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί κινητοποίηση στην Κομοτηνή στις 6.30 μ.μ., στην παλιά Νομική.

ΔΕΙΤΕ ΕΙΚΟΝΕΣ

Φωτό από 902

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr