Όσα έπρεπε να μου πει κάποιος προτού μπω στο Πανεπιστήμιο/ΤΕΙ!

Όσα έπρεπε να μου πει κάποιος προτού μπω στο Πανεπιστήμιο/ΤΕΙ!

Σεπτέμβριος. 2009. Κομοτηνή. Πρώτο έτος. Ανεβαίνω με χαρά μικρού παιδιού που περιμένει το δώρο κάτω από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο! Δεν ξέρω πόσο σε άλλαξε εσένα το πανεπιστήμιο, για μένα όμως ήταν σχολείο μεγάλο! Δεν είναι μόνο ο κόσμος που γνώρισα. Ίσως είναι και τα λάθη που έκανα.

Όπως και να έχει μερικά πράγματα θα ήταν σίγουρα διαφορετικά αν κάποιος μου έλεγε τι έπρεπε να περιμένω από τη φοιτητική μου ζωή. Θέλοντας λοιπόν να σε προλάβω παίρνω την πρωτοβουλία να σου γράψω 14 πράγματα που έπρεπε να μου πει κάποιος προτού έμπαινα στο πανεπιστήμιο! 


Τα Πιάτα Στο Σπίτι ΔΕΝ Πλένονται Μόνα Τους

Όσα έπρεπε να μου πει κάποιος προτού μπω στο Πανεπιστήμιο/ΤΕΙ!

Άργησα να συμβιβαστώ με αυτήν την ιδέα αφού τα τελευταία 19 χρόνια είχα συνηθίσει να αφήνω το λερωμένο πιάτο στο γραφείο μου και την επόμενη ημέρα να το βρίσκω πλυμένο και μέσα στο ντουλάπι. Το κεφάλαιο «πιάτα» όταν είσαι φοιτητής είναι από τα πρώτα στα οποία καλείσαι να εξεταστείς και σε συμβουλεύω το μάθημα αυτό να το πέραςεις… γρήγορα!

Κάνε Φίλο Σου Το Αλκοόλ!

Διαβάζεις έναν blogger που δεν έχει καμία «ήπια το γκώλο μου πάλι» αλκολική ιστορία να μοιραστεί μαζί σου. Δεν έχω μεθύσει ποτέ. Δεν έχω κάνει ποτέ εμετό από το αλκοόλ και δυστυχώς θυμάμαι με κάθε λεπτομέρεια τι έκανα κάθε βράδυ που έβγαινα έξω. Το αλκοόλ δεν είναι εχθρός -εκτός αν είσαι μουσουλμάνος-, το αλκοόλ είναι φίλος. Το αλκοόλ ξέρει.

Δεν Είναι Κακό Να Ντρέπεσαι

Λίγο προτού φύγω για το πρώτο έτος θυμάμαι τους δικούς μου να λένε «Και εκεί που θα πας, μην ντραπείς». Τι πάει να πει αυτό; Τι είναι η ντροπή; Θερμοσίφωνας που τον ανάβεις μόνο όταν τον έχεις ανάγκη. Λοιπόν άκουσε με. Το να πηγαίνεις για πρώτη φορά στο πανεπιστήμιο είναι τρομακτικό και είναι κατανοητό -μη σου πω και απαραίτητο- να νιώθεις λίγο περίεργα τις πρώτες μέρες. Πρώτη μέρα στη σχολή; Πρώτος καφές; Πρώτη γνωριμία; Πρώτη βόλτα; Είναι ΟΚ να ντρέπεσαι. Εξάλλου μην ξεχνάς ότι στη ζωή καθετί πρώτο πονάει, είναι περίεργο και δεν αρέσει. Τουλάχιστον στην αρχή!

Μην Εκμυστηρευτείς Ποτέ Τον Έρωτα Σου Γράφοντας Ένα Γράμμα!

Έπρεπε να μιλήσω για συναισθήματα που ένιωθα πρώτη φορά χωρίς να γνωρίζω το know-how. Και όχι! Όσο και αν θεωρείς ότι γράφεις καλά, μη διανοηθείς ποτέ να γράψεις κάτι τέτοιο. Όχι δεν κατάλαβες. Δε σου λέω να μην εκφράσεις τον έρωτα σου. Απλά κάνε το από κοντά και μιλώντας γι’ αυτό. Δυστυχώς τα γραπτά μένουν (με ό,τι σημαίνει αυτό)

Γνώρισε Νέους Ανθρώπους

Οι παιδικοί φίλοι κατέχουν το μεγαλύτερο κομμάτι από το παζλ της ζωής μας. Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο. Γιατί όμως να μην αφεθείς ώστε να γνωρίσεις ανθρώπους που κάτι καινούργιο θα έχουν σίγουρα να σου πουν. Βγες από την comfort ζώνη σου, κάνε γνωριμίες και που ξέρεις. Μπορεί να συνδεθείς με ανθρώπους που θα επηρεάσουν τη μετέπειτα ζωή σου έτσι όπως κανείς δε φανταζόταν!

Μη σε πείσει κανείς να κάνεις πράγματα που δε θέλεις

Το να έχεις φίλους που σε ενθαρρύνουν να δοκιμάζεις καινούργια πράγματα είναι φοβερό, όμως μην αφήσεις κανέναν να σου προτείνει να κάνεις κάτι που πραγματικά δε θέλεις!

Μη δώσεις θάρρος στη σπιτονοικοκυρά!

Κράτησε τυπικές επαφές με την ιδιοκτήτρια του φοιτητικού σου σπιτιού και περιόρισε τις κουβέντες που θα πεις μόνο σε «Καλημερο-καληνύχτες» γιατί διαφορετικά θα καταλήξεις να τη βλέπεις και να σε ακούει στις πιο uncomfortable στιγμές της φοιτητικής ζωής σου.

Μην αφήσεις τον ύπνο να σου φάει τη μέρα.

Ο ύπνος είναι χάσιμο χρόνου από τη ζωή που μεγάλη, δεν τη λες. Φτιάξε από την αρχή το βιολογικό σου ρολόι και κοιμήσου όσες χρειάζεται ένας ανθρώπινος οργανισμός για να λειτουργήσει σωστά (οι έρευνες λεν 7-8). Τα χρόνια περνάνε γρηγορότερα απ’ ότι νομίζεις και το τελευταίο πράγμα που θα θέλεις είναι να θυμάσαι περισσότερο το κρεβάτι παρά τις πρωινές εικόνες της πόλης σου.

Φτιάξε το σπίτι σου όπως εσένα σου αρέσει

Θέλω να πω ρε παιδί μου ότι τώρα μιλάμε για το δικό σου χώρο. Θες να το βάψεις περίεργα; Ψάχνεις για ένα ιδιαίτερο καναπέ; Ήθελες πάντα να κανεις την τηλεόραση σου γλάστρα; Μην το σκεφτείς δεύτερη φορά. Αυτή είναι η ευκαιρία σου!

Κάνε σεξ

Το πρωί. Το βράδυ. Τα ξημερώματα. Σε ένα πλακόστρωτο στενό 5 το πρωί. Στην κουζίνα. Στο κρεβάτι του συμφοιτητή σου -και μετά πες του όμως-. Κάνε σεξ με πρόσωπο που δεν ξέρεις καν το όνομα του. Σεξ στις τουαλέτες της σχολής σου. Σε ένα φοιτητικό party που πήγες ακάλεστος. Κάνε καλό σεξ. Κάνε κακό σεξ. Βρωμικό. Ρομαντικό! Είναι το σώμα σου και μη δώσεις σημασία σε σχόλια τρίτων. Δεν υπάρχει όριο στο θέμα «κρεβάτι». Είσαι στην κατάλληλη ηλικία να ανακαλύψει τι σου αρέσει και τι όχι. Πάντα όμως με απαραίτητες προφυλάξεις.

Μην αφήσεις ποτέ τον εαυτό να πει «βαρέθηκα»

Είναι η χειρότερη δήλωση που μπορείς να κάνεις σ’ αυτήν την ηλικία και μόλις νιώσεις ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο ξεκίνα να αναζητάς τι φταίει. Μπορεί η παρέα, μπορεί η ρουτίνα, μπορεί και η ίδια η σχολή σου.

Κάνε ταξίδια

Ίσως από τα μεγαλύτερα μαθήματα που συνειδητοποίησα αφού τελείωσα τη φοιτητική ζωή μου. Ήμουν φοιτητής στην Κομοτηνή και ποτέ δεν ταξίδεψα μια φορά στην Τουρκία, ο μαλάκας! Μην μείνεις προσκολλημένος στην πόλη της σχολής σου. Ανακάλυψε και τις γύρω περιοχές απ’ αυτήν. Μέρη, δάση, λίμνες και προορισμούς που θα είναι δυσκολότερο -όχι όμως ακατόρθωτο- να επισκεφτείς αφού αποφοιτήσεις.

Πήγαινε στο πανεπιστήμιο

Δεν είναι μόνο οι γνωριμίες, το κυλικείο και οι σημειώσεις. Το πανεπιστήμιο θα διευρύνει τους ορίζοντες σου, θα σου διδάξει πράγματα τα οποία ούτε πίστευες ότι θα χρειαζόταν να μάθεις. Πήγαινε στην κεντρική βιβλιοθήκη και διάβασε εκεί, παρακολούθησε τις διαλέξεις, μίλησε προσωπικά με τους καθηγητές σου και πραγματικά σε ξορκίζω… ΚΑΝΕ ΕΡΓΑΣΙΕΣ!

Ανακάλυψε τον εαυτό σου!

Στην τελική αυτό μόνο οφείλεις να κάνεις μέχρι να λήξει η ακαδημαϊκή σου ταυτότητα! Προκάλεσε τον εαυτό σου να κάνει κάθε μέρα και κάτι καινούργιο. Μόνο έτσι θα βρεις ποιος πραγματικά είσαι.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr