Ο εφιάλτης που ζουν οι Έλληνες φοιτητές που έχουν πάει για σπουδές στο εξωτερικό Ο εφιάλτης που ζουν οι Έλληνες φοιτητές που έχουν πάει για σπουδές στο εξωτερικό

Ο εφιάλτης που ζουν οι Έλληνες φοιτητές που έχουν πάει για σπουδές στο εξωτερικό

Δυστυχώς, μέσα στον όλο πανικό του πρωτόγνωρου αυτού συμβάντος, επικεντρωθήκαμε όλοι στα προβλήματα που δημιούργησε το capital control στη χώρα μας, ξεχνώντας τους νέους Έλληνες που έχουν πάει για σπουδές στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με το tilegrafima, έναν ζωντανό εφιάλτη ζούσαν όλα τα παιδιά τα οποία ήταν χωρίς λεφτά σε μια ξένη χώρα για μέρες. Συγκεκριμένα το Τηλεγράφημα επικοινώνησε με την Ευαγγελία Τρίγκα η οποία βρίσκεται με πρόγραμμα Erasmus στην Πορτογαλία και μας είπε πως μέχρι την Πέμπτη δεν λειτουργούσε τίποτα! Ούτε η χρεωστική της αλλά ούτε μπορούσε να χρησιμοποιήσει ebanking. Φυσικά δεν επέτρεπε το σύστημα ούτε από την Ελλάδα να της στείλουν χρήματα οι γονείς της.


Η συγκεκριμένη φοιτήτρια στάθηκε τυχερή καθώς μισή ώρα πριν επιβληθεί το capital control είχε πάρει χρήματα από την τράπεζα. Μιλώντας, μας είπε πως ήταν σε επαφή με την Πρεσβεία με την οποία ευτυχώς είχαν καλή συνεργασία.

Τέλος η 22χρονη φοιτήτρια μας είπε χαρακτηριστικά ότι είχε πανικοβληθεί καθώς πλησίαζε η μέρα της επιστροφής της στην Ελλάδα και δεν είχε χρήματα ούτε για να κλείσει εισιτήριο. Η ίδια δήλωσε επιφυλακτική για το μέλλον της χώρας μας καθώς δεν αποκλείει κανένα σενάριο.

Για όσους δεν γνωρίζετε - Τι είναι τα capital controls

- Τα capital controls είναι η επιβολή περιοριστικών μέτρων στην κίνηση κεφαλαίων στις τράπεζες.

- Τα capital controls είναι μια πολύ δύσκολη απόφαση, καθώς έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με μια από τις βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εκείνη της ελεύθερης κίνησης κεφαλαίων.

- Η απόφαση για capital controls λαμβάνεται κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις, για λόγους που σχετίζονται με το δημόσιο συμφέρον και τη δημόσια ασφάλεια, ως ύστατο μέτρο θωράκισης της οικονομίας.

- Όπως ορίζει το νομικό πλαίσιο του 1993, την αρμοδιότητα για τα capital controls την έχει ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, αλλά η απόφαση δεν μπορεί να εφαρμοστεί εάν δεν συναινέσει ο υπουργός Οικονομικών και δεν χορηγήσει τη σχετική έγκριση η Κομισιόν.

- Τα capital controls επιβάλλονται μόνο όταν υπάρχει φόβος πως οι τράπεζες δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν μπροστά σε ένα μαζικό κύμα φυγής καταθέσεων.

- Για να επιβληθούν τα capital controls θα πρέπει προηγουμένως η ΕΚΤ να έχει σταματήσει να στηρίζει τις τράπεζες μέσω του ELA.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr