Τρεις φοιτητές δημιούργησαν αυτοκίνητο που κινείται με τη δύναμη της σκέψης [εικόνες-βίντεο] Τρεις φοιτητές δημιούργησαν αυτοκίνητο που κινείται με τη δύναμη της σκέψης [εικόνες-βίντεο]

Τρεις φοιτητές δημιούργησαν αυτοκίνητο που κινείται με τη δύναμη της σκέψης 

Πώς θα σας φαινόταν ένα τηλεκατευθυνόμενο αυτοκίνητο που αντί να χρειάζεται το παραδοσιακό τηλεχειριστήριο κινείται με τη δύναμη του μυαλού σας; Σκέφτεστε «μπροστά» ή «πίσω» και αυτό υπακούει στη σκέψη σας!

Σαν βγαλμένο μέσα από ταινία επιστημονικής φαντασίας, το NeMo (Neutral Motor) One, μια καινοτομία τριών Ελλήνων φοιτητών κέρδισε τις εντυπώσεις των επισκεπτών – μικρών και μεγάλων – στο 1ο Thessaloniki Science Festival, που ολοκληρώθηκε χθες στο εκθεσιακό κέντρο της ΔΕΘ-Helexpo.


 

Μια σύντομη επίδειξη του ΝeMo One. Ο χρήστης συγκεντρώνεται - το αυτοκινητάκι κινείται.Just a short video demonstrating NeMo One. When the user concentrates, the RC car moves.

Posted by NeMo Project on Sunday, 17 May 2015

Πριν από περίπου δύο μήνες, τρεις φίλοι, ο Γιώργος Σιδηρόπουλος, πρωτοετής φοιτητής στο τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ, ο Θανάσης Θεοχάρης, πρωτοετής φοιτητής στο Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών & Πληροφορικής της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, και ο Αστέρης Αραμπατζής δευτεροετής φοιτητής Ιατρικής στο ΑΠΘ, αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα πρωτοποριακό προϊόν και να δείξουν ότι εξαιρετικά απλό να εκμεταλλευτεί κάποιος το πιο φυσικό πράγμα για έναν άνθρωπο – τη σκέψη. Με περίπου 500 ευρώ, στήριξη από φίλους και συγγενείς, και μόλις 5 (!) ημέρες εντατικής δουλειάς, η ιδέα τους έγινε πράξη και το NeΜο 1 πραγματικότητα.

Ο Αστέρης Αραμπατζής, ο Θανάσης Θεοχάρης και ο Γιώργος Σιδηρόπουλος

«Η ανάγκη για καινοτομία σε οδηγεί στην καινοτομία. Και τους τρεις μας εξιτάρει η επιστημονική φαντασία και η δυνατότητα που δίνει η επιστημονική γνώση για να δημιουργείς ξεχωριστά πράγματα», τονίζει στη Voria.gr ο Γ.Σιδηρόπουλος.

Το ΝeMo 1 χρησιμοποιεί την τεχνολογία BCI (Brain-Computer Interface, Διεπαφή Εγκεφάλου-Υπολογιστή), που ουσιαστικά χρησιμοποιώντας συσκευή EEG(ΗΕΓ, Ηλεκτροεγκεφαλογράφημα) διαβάζονται εγκεφαλικά κύματα που συνεχώς εκπέμπονται, τα οποία μεταφράζονται σε ηλεκτρικό ρεύμα. Έτσι με το κατάλληλο κύκλωμα και προγραμματιστικό κώδικα, μπορεί ο χρήστης, έχοντας συγκεκριμένες σκέψεις, να περιστρέψει ένα ηλεκτρικό μοτεράκι, με συνέπεια να μετακινηθεί το αυτοκινητάκι.

Οι τρεις φοιτητές δεν μένουν στο ομολογουμένως εντυπωσιακό εγχείρημά τους, για το οποίο ψάχνουν κάποιου είδους στήριξη και χρηματοδότηση για να βγει στην αγορά, αλλά ήδη εξετάζουν νέες εφαρμογές της τεχνολογίας  BCI. «Η συγκεκριμένη τεχνολογία έχει ατελείωτες εφαρμογές, από τη χρήση των smartphones μέχρι και πράγματα που κάνουμε στο σπίτι, όπως το να ανάβουμε τα φώτα ή την τηλεόραση. Όλα αυτά μπορούν να γίνουν με τη σκέψη. Για παράδειγμα, συνδυάζοντας τη  BCI με την τεχνολογία cloud computing μπορεί ένας χρήστης να ανάψει τον θερμοσίφωνα καθ'οδόν για το σπίτι του. Το μόνο που έχει να κάνει είναι να το σκεφτεί», αναφέρει ο κ. Σιδηρόπουλος.

Οι τρεις φίλοι δηλώνουν πως θα συνεχίσουν τις προσπάθειες και την έρευνά τους στον τομέα του BCI, και αποτελούν ένα από τα πολλά παραδείγματα νέων ανθρώπων που έχουν όλες τις βάσεις για να διαπρέψουν στον τομέα τους, αρκεί να μην τους βάζει τρικλοποδιές το σύστημα Παιδείας και Έρευνας, που – δυστυχώς – καρκινοβατεί στην Ελλάδα. Υπάρχει καλύτερη απάντηση στη μιζέρια;

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr