Εμπειρίες Erasmus  Εμπειρίες Erasmus - Γιώργος Κοντοζήσης: Πρακτική άσκηση στη Mercedes-Benz στο Mannheim της Γερμανίας

Εμπειρίες Erasmus

Ονομάζομαι Γιώργος Κοντοζήσης, είμαι φοιτητής του τμήματος Μηχανολόγων Οχημάτων του Α.Τ.Ε.Ι.Θ. και η εμπειρία μου “Πρακτική μέσω Erasmus” ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2014.

Έπειτα από μια πολύμηνη αναζήτηση για πρακτική άσκηση στο εξωτερικό, η πρώτη θετική απάντηση ήρθε από τη Mercedes-Benz και η πρώτη τηλεφωνική συνέντευξη ήταν γεγονός.


Η συνέντευξη πήγε καλά και είχα πλέον εξασφαλίσει μια θέση για πρακτική άσκηση στο τμήμα Engine Failure Analysis and Product Reliability της Mercedes-Benz στο Mannheim της Γερμανίας. Δίχως να περιμένω για κάποια άλλη απάντηση από άλλες εταιρίες στις οποίες είχα κάνει αίτηση ή στείλει βιογραφικό, μετακόμισα στη Γερμανία. Η εύρεση κατοικίας ήταν σχετικά εύκολη, και το Mannheim ενδείκνυται για σπουδές ή πρακτική καθώς φιλοξενεί πάνω από 500 φοιτητές Erasmus κάθε εξάμηνο. Η πρακτική ήταν διάρκειας έξι μηνών και επικεντρωνόταν στην ανάλυση βλαβών των κινητήρων στo πλαίσιο της εγγύησης. Ο ρόλος μου ήταν τέτοιος που μου έδωσε την ευκαιρία να δω και να κατανοήσω μεγάλο κομμάτι της σχεδίασης, εξέλιξης και παραγωγής των κινητήρων, πράγμα μου με βοήθησε να αναπτύξω σημαντικές πρακτικές δεξιότητες και να αποκτήσω θεωρητικές γνώσεις.

Μία εβδομάδα αφότου είχα ξεκινήσει την πρακτική μου άσκηση, η δεύτερη απάντηση ήρθε από τη Mercedes AMG High Performance Powertrains. Η συγκεκριμένη εταιρία βρίσκεται στο Brixworth της Αγγλίας και κατασκευάζει αγωνιστικούς κινητήρες και συστήματα ανάκτησης ενέργειας για τις αγωνιστικές ομάδες Mercedes, Force India, Williams και McLaren, που συμμετέχουν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Formula 1. Συνεχίζοντας την πρακτική μου στη Γερμανία, δύο μήνες μετά, ταξίδεψα στην Αγγλία για τη συνέντευξη, τα πήγα καλά και κατάφερα να εξασφαλίσω μια θέση για πρακτική άσκηση, διάρκειας έξι μηνών (18 Αυγούστου 2014 μέχρι 18 Φεβρουαρίου 2015), σε μία από τις πιο επιτυχημένες εταιρίες στο χώρο της Formula 1.

Έχοντας αποκομίσει πολλές δεξιότητες και σημαντική εμπειρία, ολοκλήρωσα κανονικά την πρακτική μου στη Γερμανία και μετακόμισα στο Brixworth, όπου ζω και εργάζομαι. Η πρακτική μου εδώ στη Mercedes AMG High Performance Powertrains τελείωσε το Φεβρουάριο του 2015. Έπειτα από πρόταση για περεταίρω επαγγελματική συνεργασία, συμφώνησα με την εταιρία να συνεχίσω να εργάζομαι ως το Σεπτέμβριο του 2015 πάνω στους κινητήρες και συγκεκριμένα στο σχεδιασμό εργαλείων και καλουπιών που βοηθούν στη συναρμολόγησή τους.

Νιώθω κάτι παραπάνω από τυχερός και ευγνώμων καθώς μέσω του προγράμματος Erasmus Placement και της πρακτικής άσκησης στο πλαίσιο του νέου Προγράμματος Erasmus+ μου δόθηκε η ευκαιρία να αποκτήσω νέες προοπτικές και να θέσω τις βάσεις, ώστε στο μέλλον να ασχοληθώ επαγγελματικά με αυτό που μου αρέσει και με αυτό που σπούδασα.

Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr