Φοιτητές απαίτησαν από την ηγεσία του υπουργείου α μην εφαρμοστεί η απόφαση του ΣτΕ για τις μετεγγραφές Φοιτητές απαίτησαν από την ηγεσία του υπουργείου να μην εφαρμοστεί η απόφαση του ΣτΕ για τις μετεγγραφές - ΒΙΝΤΕΟ

Φοιτητές απαίτησαν από την ηγεσία του υπουργείου α μην εφαρμοστεί η απόφαση του ΣτΕ για τις μετεγγραφές

Nα μην εφαρμοστεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις μετεγγραφές απαίτησαν από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας οι φοιτητές, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης - διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε σήμερα, με πρωτοβουλία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών και της Επιτροπής Πρωτοετών Μετεγγραφέντων Φοιτητών Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ.

Η απόφαση του ΣτΕ ανοίγει το δρόμο να ακυρωθούν όλες οι μετεγγραφές που έγιναν κατά το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014, ενώ η κυβέρνηση δεν λύνει το πρόβλημα, που για τις οικογένειες των φοιτητών σημαίνει τεράστια οικονομική επιβάρυνση. 


Ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς σε συνάντησή του με φοιτητές και γονείς μετεγγραφέντων αρκέστηκε να δηλώσει ότι περιμένει ολόκληρη την απόφαση του ΣτΕ χωρίς ωστόσο να δεσμευτεί για οποιαδήποτε συγκεκριμένη λύση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δικηγόρος των γονέων των μετεγγραφέντων φοιτητών, Ράνια Πολίτη, μιλώντας στους συγκεντρωμένους ανέφερε ότι από τον περασμένο Γενάρη κατέθεσε πρόταση για νομοθετική ρύθμιση, η οποία δίνει λύση στο πρόβλημα και η οποία δεν έχει ληφθεί υπόψιν, ενώ σε επικοινωνία που είχε με το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, η απάντηση που έλαβε ήταν ότι δεν έχει ανατεθεί στο συμβούλιο κάποια νομοθετική ρύθμιση για επεξεργασία. 

Νωρίτερα και κατά τη διάρκεια συνομιλίας του γγ του υπουργείου Γ. Σπαθή με φοιτητές και γονείς, συνεχίστηκε ο εμπαιγμός σε βάρος των 200 περίπου φοιτητών καθώς ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να αναζητά λύση, αφού δεν είχε κάτι επεξεργασμένο, ενώ είναι ανοιχτή σε οποιαδήποτε ιδέα. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου εισέπραξε την αγανάκτηση των γονιών των μετεγγραφέντων, αλλά και των ίδιων των φοιτητών που του απάντησαν ότι λέει ψέματα καθώς ο δικηγόρος που έχει αναλάβει την υπόθεση, έχει καταθέσει πρόταση νομοθετικής ρύθμισης από το Φλεβάρη, πρόταση που η κυβέρνηση ούτε καν έχει διαβάσει, γεγονός που επιβεβαιώνει την πρόθεσή της να ακυρώσει τις μετεγγραφές.

Αξιοσημείωτη είναι η προκλητική στάση του Φιλάργυρου Καρύδη, στελέχους του υπουργείου, ο οποίος επιτέθηκε στους φοιτητές, λέγοντάς τους ότι αυτό που κάνουν «είναι ψευτοσυνδικαλισμός», ότι είναι «υποκινούμενοι».

Η απάντηση των φοιτητών ήταν άμεση, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν κάνουμε πίσω βήμα, έφυγαν τα ΜΑΤ από το υπουργείο και ήρθαν οι φιλάργυροι», «Ναι υποκινούμαστε από τα προβλήματά μας, από τους συναδέλφους μας που είναι στον αέρα και καλά θα κάνει το υπουργείο να κόψει τις μαγκιές και να δώσει λύση».

Οι φοιτητές αναφέρουν πως θα προχωρήσουν σε κλιμάκωση του αγώνα με νέες κινητοποιήσεις από την επόμενη εβδομάδα. 

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr