Οι φοιτητές πάνε σινεμά: 50 shades of Grey [Απόψεις φοιτητών]

Η συνήθεια που έγινε θεσμός. Ταινίες με μεγάλη απήχηση γενικά μου κινούν το ενδιαφέρον να τις παρακολουθήσω. Όταν βέβαια υπάρχει παρέα και μάλιστα καλή και πρόθυμη να «σκάσει» τα 5€ για να δει μια ταινία τότε μιλάμε για επιτυχία. Ήταν Σάββατο 14 Φλεβάρη που αποφασίσαμε με το ταίρι μου να πάμε να δούμε την ταινία απορρίπτοντας το Theory of Everything. Μα η Βίκη στο ταμείο και ο κόσμος είχαν αντίθετη άποψη και η προβολή των 22:10 είχε γίνει sold out 45 λεπτά πριν αρχίσει! Ξενερώσαμε τόσο που τη βγάλαμε με ιταλικό φαγητό στον Ζυμαρούλη(όχι ότι μας κακόπεσε απλά μας χάλασε τα σχέδια). Σήμερα όμως, έχοντας πάρει το μάθημά μας, καταφέραμε να βρούμε θέσεις σε καλό σημείο φτάνοντας 30-40 λεπτά πριν την προβολή. Περιττό να σας πω ότι κόπηκαν πάρα πολλά εισιτήρια ενώ το Σάββατο έγινε sold out και γενικά υπάρχει μεγάλη επιθυμία απο τον κόσμο να την δει! Βέβαια εδώ προκύπτει και ένα πολύ καλό τμήμα marketing και που έκανε όλη αυτή τη φασαρία αλλά Anyway!

Ο ντόρος που έχει γίνει με την ταινία είναι μεγάλος και τα σχόλια ποικίλα. Δεν άφησα παρόλα αυτά τον εαυτό μου να επηρεαστεί από αυτά μια και η κυρίαρχη άποψη ήταν «δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο». Ίσως και να μην ήταν έχοντας σαν μέτρο σύγκρισης -στο πλαίσιο του δυνατού πάντα- το imitation game και το Interstellar αλλά έχοντας δει το μέτριο «Από έρωτα», και το καταπληκτικό «ΑΝ» ίσως και να άξιζε τον κόπο. Έχοντας πάντα στο μυαλό μου και τις 2 ταινίες Nymphomaniac(αν έχετε σοβαρά προβλήματα διαστροφής δείτε τες) θεώρησα –ορθά όπως αποδείχτηκε- ότι δεν θα ήταν τόσο βίαια η ταινία αλλά περίμενα σίγουρα μια διαστροφή. Αυτό δε το πέτυχε σε τόσο μεγάλο βαθμό γιατί οι χειροπέδες, το μαστίγιο και τα μαλακά χτυπήματα στον πισινό είναι κάτι που θα μπορούσε να κάνει και ο μέσος άντρας. Η μόνη διαστροφή ήταν ότι ο ήρωας είχε ειδικό δωμάτιο για τον εξοπλισμό αυτό το οποίο δικαιολογείται για έναν δισεκατομμυριούχο που μπορεί να ικανοποιεί κάθε του τρέλα. Η ταινία λοιπόν ξεκινάει με μια φοιτήτρια Αγγλικής φιλολογίας που παίρνει συνέντευξη εξ ’ονόματος της άρρωστης φίλης της από έναν δισεκατομμυριούχο ονόματι Christian Grey και από κει ξεκινάει κάτι πολύ παράξενο.. Θα αποφύγω επιδεικτικά να το χαρακτηρίσω ειδύλλιο γιατί πολύ απλά δεν ήταν ακριβώς έτσι…Ας πούμε μια ιδιαίτερη σχέση άμα δείτε ή είδατε την ταινία θα καταλάβετε την εννοώ ;) .

Η σχέση μεταξύ των δύο πρωταγωνιστών και γενικά όλη η ταινία έχουν καθαρά σεξουαλικό προσανατολισμό όπως ήταν αναμενόμενο. Οι σκηνές όλες γύρω από το σεξουαλικό κομμάτι είναι οσκαρικού επίπεδου τουλάχιστον με τα φώτα, τα σκηνικά και τις αντιθέσεις των χρωμάτων να σε κάνουν να νομίζεις ότι είσαι εσύ μέσα στο χώρο ενώ για τις ενδυματολογικές επιλογές είναι ολοφάνερο ότι κάποιος ασχολήθηκε επιτέλους πολύ-πολύ σοβαρά με αυτές. Οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές ήταν εξαιρετικοί. Η Dakota Johnson ήταν τόσο καλή σε σημείο να τη λυπάσαι. Ενώ ο Jamie Dorman έβγαζε αυτοπεποίθηση και θύμιζε λίγο τον γνωστό pornstar Johnny Sins. Παρόλα αυτά σε κάποιες πιο τρυφερές στιγμές φαινόταν ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν αδύναμες πλευρές που ξέρουν να κρύβουν καλά.


Θα μπορούσα αντί για 50 shades of Grey να μετονόμαζα την ταινία σε «Η εκδίκηση του άντρα στο γυναικείο φύλο» αλλά θα παρέπεμπε σε κωμική ταινία. Όμως δε θα ήταν εντελώς άστοχος σαν τίτλος και αυτό γιατί υπάρχουν πολλά σημεία που δείχνουν έναν άντρα να έχει το πάνω χέρι σε μια ιδιαίτερη σχέση όπως αυτή που περιγράφει η ταινία ενώ υπάρχουν στιγμές που προκαλούν γέλιο.

Αν τόση ώρα αναρωτιέστε γιατί δε λέω περισσότερα για την πλοκή είναι είτε επειδή δε θέλω να κάνω spoil είτε επειδή όλοι ξέρουμε ποια είναι και επιλέγουμε απλά να δούμε ή όχι την ταινία. Να σας θυμίσω ότι όλοι ξέραμε όταν βγήκε το «ΑΝ» τι πηγαίναμε να δούμε και ποια είναι η πλοκή ξέροντας τον Παπακαλιάτη. Κάνεις όμως δεν ήξερε τον τρόπο που θα διαδραματίζονταν τα πράγματα.

Η ταινία έχει πολλά διδάγματα πολύ πιο βαθιά απο τα προφανή που βλέπουν όλοι καθώς ο ήρωας της ιστορίας γεννήθηκε απο μητέρα τοξικομανή, υιοθετίθηκε και κάπως έτσι θέλησε να γινει Dominant. Οπότε μην κρίνετε καθαρά επιδερμικά! Έχει τεχνικές πάνω στο sex και τρόπους ηδονισμού της γυναικάς και του άντρα απλές και κατανοητές, θεμελιώδεις και απαραίτητες για να κυλήσει ευχάριστα μια σεξουαλική πράξη. Δεν είναι μια ταινία που θα μπορούσε εύκολα να παρακολουθήσει ένας 17ρης χωρίς έχει μια κοπέλα δίπλα του-πόσο μάλλον ένας μικρότερος- κυρίως λόγω ωριμότητας. Δεν είναι εύκολο να καταλάβεις αν δε το έχεις κάνει πόσο ηδονίζεται μια γυναίκα με ένα πούπουλο να χαϊδεύει αργά όλο της το κορμί ούτε ένας άντρας με τον άνευ προφυλακτικού έρωτα. Ωστόσο είναι εύκολο να καταλάβει κανείς ότι δεν είναι απαραίτητο να κάνεις όλα αυτά που λέει η ταινία για να περάσεις καλά με το ταίρι σου. Όπως βολεύεται ο καθένας.

Συμπερασματικά μπορώ να πω ότι ήταν κάτι ξεχωριστό σαν ταινία καθώς έδωσε μια άλλη διάσταση στην έννοια του έρωτα δείχνοντας ότι δεν απαραίτητο διαστροφή και βία στο σεξ να πηγαίνουν μαζί. Έκανε μια σοβαρή προσπάθεια να μην θεωρείται ντροπή το γυμνό σώμα ενώ παράλληλα με τα σωστά πλάνα δεν εξευτέλισε τον ανθρώπινο σώμα και την πιο φυσική ίσως πράξη του ανθρώπου, το σεξ.

Εγώ προσωπικά προτείνω να τη δείτε ειδικά είστε φίλοι των δραματικών ή τον ρομαντικών ταινιών. Αν τη δείτε μαζί με το ταίρι σας θα σας αρέσει ακόμα περισσότερο πιστεύω.

Βαθμολογία: 7/10 

Αιώνιος Φοιτητής

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr