Καφές: Θα αυξηθεί τελικά η τιμή του αγαπημένου ροφήματος των φοιτητών;

Τιμή Καφέ: Θα αυξηθεί τελικά η τιμή του αγαπημένου ροφήματος των φοιτητών;

Ο καφές είναι ξεκάθαρα το δημοφιλέστερο ρόφημα ανά τον κόσμο και το αγαπημένο ρόφημα των φοιτητών καθώς ...χωρίς καφέ μάθημα δεν γίνεται.

«Πικρό» θα πίνουν τον καφέ τους το προσεχές διάστημα οι καταναλωτές, καθώς η τιμή του θα πάρει την...ανιούσα καταγράφοντας αύξηση από 10%-20% εξαιτίας των ανατιμήσεων που πλήττουν την παγκόσμια οικονομία και έχουν αρχίσει ήδη να αφήνουν τα πρώτα σημάδια τους και στην ελληνική. 


Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, με την παρατεταμένη περίοδο ξηρασίας στη Βραζιλία, τη μεγαλύτερη παραγωγό καφέ, αλλά τον παγετό του περασμένου Ιουλίου,  επηρέασαν καθοριστικά τις φυτείες καφέ οδηγώντας σε μείωση της παραγωγής και αύξηση των τιμών.

Όπως αναφέρει στο skai.gr ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Καφέ, Γιάννος Μπενόπουλος, στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ο καφές Arabica καταγράφει άνοδο κατά 72% και στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ο Robusta κατά 49%. «Οι τιμές των παραγωγών είναι αυξημένες 2-2,5 δολάρια το κιλό, ενώ δυσβάσταχτο έχει γίνει το κόστος των ναύλων, όπου παρατηρείται αύξηση 0,10-0,40 σεντς το κιλό. Με αυτά τα δεδομένα, τα κοστολόγια πρώτης ύλης επιβαρύνονται από 2 έως 3 ευρώ ανά κιλό καφέ», επισημαίνει ο ίδιος. 

Ωστόσο, διαψεύδει τα σενάρια περί αύξησης της τιμής του καφέ στα 5 ευρώ, εξαιτίας του έντονου ανταγωνισμού. Άλλωστε, στην εγχώρια αγορά επεξεργασίας καφέ δραστηριοποιούνται περισσότερες από 1.000 εταιρείες, μεταξύ των οποίων και οι δυο μεγάλες πολυεθνικές ενώ οι εισαγωγές ωμού καφέ αγγίζουν τους 25.000 τόνους ετησίως.

Σύμφωνα με άλλα στελέχη της αγοράς, η τιμή του καφέ αναμένεται να αυξηθεί από 10% έως 20% αγγίζοντας μέχρι και τα 4 ευρώ στην εστίαση. Όπως σημειώνουν ενδεικτικά, η τιμή του espresso για take away από 1,40-2 ευρώ που πωλείται σήμερα αναμένεται να φτάσει τα 1,60-2,40 ευρώ, ενώ ακόμα μεγαλύτερη θα είναι η αύξηση στον σερβιριζόμενο. «Στα καφέ ο σερβιριζόμενος espresso θα είναι ακόμα ακριβότερος, καθώς πέρα από την αύξηση της τιμής της πρώτης ύλης, οι καταστηματάρχες έχουν να αντιμετωπίσουν και την αύξηση στο ρεύμα, αλλά και σε άλλα είδη, όπως στη ζάχαρη και το γάλα», επισημαίνουν οι ίδιες πηγές στο skai.gr. Έτσι, ο σερβιριζόμενος εσπρέσο από τα 3 ευρώ θα εκτοξευθεί στα 3,30-3,60 ευρώ, ενώ ανάλογα με την περιοχή μπορεί να φτάσει και τα 4 ευρώ. 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Καφέ, ο μόνος τρόπος να «αναχαιτιστούν» οι επικείμενες αυξήσεις είναι η κατάργηση ή έστω η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, ο οποίος κυμαίνεται από 2-4 ευρώ το κιλό ανάλογα με το είδος του καφέ (ωμός, καβουρδισμένος, στιγμιαίος). 

Σε ό,τι αφορά στην κατανάλωση, σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης, ανέρχεται 5 δισ. κούπες ετησίως. Από αυτές, το 40% καταναλώνεται εκτός σπιτιού και το 60% εντός. Αντίστοιχα, η αξία της εντός σπιτιού κυμαίνεται στα 400 εκατ. ευρώ, ενώ στην εστίαση αγγίζει τα 3 δισ. ευρώ. 

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr