Δεκάδες φοιτήτριες και φοιτητές θέλησαν να μάθουν αν έχουν επιχειρηματικές δεξιότητες

Σημαντική επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση «Θέλω να γίνω Επιχειρηματίας, Μπορώ;», που διοργανώθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Δεκάδες φοιτήτριες και φοιτητές παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εισηγήσεις και με έντονα συμμετοχική διάθεση το διαδραστικό εργαστήριο που ακολούθησε, έχοντας την ευκαιρία να ανακαλύψουν τις δικές τους, σχετικές με την επιχειρηματικότητα, δεξιότητες.

Η κουλτούρα του επιχειρηματία, το επιχειρηματικό Πανεπιστήμιο, τα εμπόδια και οι ευκαιρίες για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, η αξία της κοινωνικής οικονομίας και οι γυναίκες στην επιχειρηματικότητα ήταν τα βασικά θέματα που αναπτύχθηκαν στην ημερίδα για το Πανεπιστήμιο και τη Γυναικεία Επιχειρηματικότητα που συνδιοργάνωσαν το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και η Ελληνική Ένωση Γυναικών Πανεπιστημιακών (ΕΛ.Ε.ΓΥ.Π.), ενώ το βιωματικό εργαστήριο που ακολούθησε υποστηρίχθηκε από το Γραφείο Διασύνδεσης του Ιδρύματος.

Είμαστε όλοι επιχειρηματίες


Ανοίγοντας την ημερίδα, η συντονίστρια της εκδήλωσης, Καθηγήτρια Κατερίνα Σαρρή, αναφέρθηκε στα στερεότυπα που κυριαρχούν στην ελληνική κοινωνία σχετικά με το προφίλ του επιχειρηματία. Χρησιμοποιώντας ζωγραφιές παιδιών που απεικονίζουν τον επιχειρηματία ως αδίστακτο εκμεταλλευτή που έχει στόχο μόνο το κέρδος, τόνισε την ανάγκη να καλλιεργηθεί η επιχειρηματική κουλτούρα -που ανάμεσα σε άλλα περιλαμβάνει τη δημιουργικότητα, την καινοτομία, τη διαχείριση, της επιτυχίας και της αποτυχίας, την ανάληψη ρίσκου, την αποδοχή της αλλαγής- μέσα από το σχολείο, την οικογένεια, την κοινωνία και το Πανεπιστήμιο. Σχετικά με τη διάκριση της επιχειρηματικότητας σε διάφορα «είδη» υπογράμμισε ότι η επιχειρηματικότητα είναι μία και δυνητικά όλοι είμαστε επιχειρηματίες, όχι απαραίτητα με σκοπό το οικονομικό κέρδος, αλλά την παραγωγή αξίας. Εκείνο που διαφέρει είναι τα χαρακτηριστικά των ατόμων που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, για αυτό ο όρος «επιχειρηματικότητα που ασκείται από γυναίκες» είναι πιο δόκιμος από τον όρο «γυναικεία επιχειρηματικότητα».

Επιχειρηματικό Πανεπιστήμιο

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Καθηγητής Αχιλλέας Ζαπράνης, αναφέρθηκε στην ανάγκη να περάσουμε σε ένα νέο μοντέλο στα Πανεπιστήμια, το Επιχειρηματικό Πανεπιστήμιο. Πρόκειται για ένα Πανεπιστήμιο που προωθεί την επιχειρηματικότητα εντός, στους φοιτητές του, την υποστηρίζει εκτός, σε συνεργασία με τους παραγωγικούς φορείς, την πολιτεία και την κοινωνία των πολιτών, αλλά κυρίως λειτουργεί και το ίδιο επιχειρηματικά. Το Επιχειρηματικό Πανεπιστήμιο, παρά τους περιορισμένους πόρους, αξιοποιεί τις ευκαιρίες, καινοτομεί, ανταποκρίνεται στις ραγδαίες αλλαγές, παράγει αξία για τον εαυτό του και την κοινωνία. Επιπλέον, στο πλαίσιο της συνεργασίας με την ΕΛ.Ε.ΓΥ.Π., ο Πρύτανης αναφέρθηκε στην ανάγκη για προώθηση των Σπουδών Φύλου σε όλα τα Τμήματα, προκειμένου να ενδυναμωθεί η Πανεπιστημιακή κοινότητα.

Η επιχειρηματικότητα χρειάζεται πάθος

Ο Κοσμήτορας και Καθηγητής του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Δημήτρης Σουμπενιώτης αναφέρθηκε στις αντιξοότητες που αντιμετωπίζει ο επιχειρηματίας στην Ελλάδα σήμερα, όπου οι επιχειρήσεις κλείνουν, κυριαρχεί η αβεβαιότητα και το κράτος θέτει συνεχώς εμπόδια. Ωστόσο, παρότρυνε τους συμμετέχοντες φοιτητές να ασχοληθούν με την επιχειρηματικότητα αν έχουν πάθος, θυμίζοντας τους ότι πολύ συχνά είναι μια άσκηση στην αποτυχία. Επιπλέον, τους ενημέρωσε για τις δυνατότητες που έχουν να βρουν στη Θεσσαλονίκη υποστηρικτές των ιδεών τους, προειδοποιώντας τους να είναι προετοιμασμένοι για μια δύσκολη πορεία.

Η Κοινωνική Οικονομία είναι ανάγκη

Μια διαφορετική πλευρά ανέπτυξε η ανθρωπολόγος Καθηγήτρια Φωτεινή Τσιμπιρίδου, μιλώντας για την κοινωνική οικονομία και τις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες γυναικών. Παρουσιάζοντας δύο διαφορετικές περιπτώσεις, η κυρία Τσιμπιρίδου υπογράμμισε ότι οι προσπάθειες που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της κοινωνικής οικονομίας, ανεξάρτητα από την ιδεολογία που τις διέπει, αποδεικνύουν την επιθυμία της κοινωνίας να αναλάβει πρωτοβουλίες εκεί που απέτυχαν κράτος και αγορά.

Τολμήστε την επιχειρηματικότητα

Με αυτή την προτροπή, η απόφοιτη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Αικατερίνη Κισκιδίνογλου μετέφερε την εμπειρία της από την επιχειρηματική της δραστηριότητα, ενημερώνοντας για ευκαιρίες και προκλήσεις, εμπόδια και δυσκολίες αλλά και τους τρόπους υπέρβασης αυτών, δίνοντας έμφαση στην εργατικότητα, τη δικτύωση, την υπομονή και τη θετική διάθεση των υποψήφιων επιχειρηματιών.  Με τη μεστότητα των λόγων της, την πρακτική της προσέγγιση και την αισιοδοξία που μετέφερε κατάφερε να «εμπνεύσει» τους συμμετέχοντες, όπως αναφέρθηκε από τους ίδιους.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση η Πρόεδρος της ΕΛΕΓΥΠ Νάνσυ Παπαλεξανδρή, ομότιμη Καθηγήτρια του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, υπογράμμισε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες πανεπιστημιακοί -χαρακτηριστικά ανέφερε ότι ο νόμος δεν προβλέπει ούτε άδεια μητρότητας- μίλησε για τους στόχους της ΕΛΕΓΥΠ και τόνισε την ανάγκη να υποστηριχθούν οι νέες φοιτήτριες στη σημερινή συγκυρία.

Διαδραστικό εργαστήριο

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία, μέσα από βιωματικές και αλληλεπιδραστικές δραστηριότητες, να διερευνήσουν τις επιχειρηματικές τους δεξιότητες. Παιχνίδια, ρόλοι, επιχειρηματικά projects, πολύ δράση και συνεργασία, συνέθεσαν το δίωρο «ταξίδι στην επιχειρηματικότητα» με τους συμμετέχοντες να «περνούν από τη θεωρία στην πράξη», να «τολμούν», να «δημιουργούν» και να «εμπνέονται» για τις δικές τους επιχειρηματικές ενέργειες.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr