Self-test για φοιτητές

Self-test για φοιτητές

Ο διαγνωστικός έλεγχος νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 είναι υποχρεωτικός για τους φοιτητές, που λαμβάνουν μέρος με φυσική παρουσία, στην εξεταστική περίοδο του εαρινού εξαμήνου του ακαδημαϊκού έτους 2020-2021. 

Ξεκινάει η διάθεση δωρεάν self test σε φοιτητές που θα λάβουν μ΄έρος στην εξεταστική περίοδο του εαρινού εξαμήνου του ακαδημαϊκού έτους 2020-2021. 


Ο διαγνωστικός έλεγχος νόσησης διενεργείται υποχρεωτικά μία (1) φορά την εβδομάδα και έως είκοσι τέσσερις (24) ώρες προ της πρώτης ημέρας προσέλευσης των υπόχρεων στον χώρο διεξαγωγής των εξετάσεων.

Η προμήθεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) γίνεται δωρεάν από το φαρμακείο, με την επίδειξη του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.),  του προσωρινού Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Π.Α.Μ.Κ.Α.) ή του Προσωρινού Αριθμού Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (Π.Α.Α.Υ.Π.Α.) και της αστυνομικής ταυτότητας ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου ταυτοποίησης. Μαζί με τον δωρεάν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test) παραλαμβάνονται και ενημερωτικά φυλλάδια.

Ο δωρεάν αυτοδιαγνωστικός έλεγχος (self test) διενεργείται κατ’ οίκον και σύμφωνα με τις οδηγίες των ενημερωτικών φυλλαδίων. 

Οι φοιτητές επισκέπτονται την ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr, η οποία είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr - ΕΨΠ), επιλέγουν την κατηγορία «Δήλωση αποτελέσματος self-test για COVID-19» και ακολουθούν
τη διαδικασία υποβολής αποτελέσματος, αφού αυθεντικοποιηθούν με τη χρήση των κωδικών - διαπιστευτηρίων της Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ. (taxisnet). Οι φοιτητές που δεν μπορούν να αυθεντικοποιηθούν και, ως εκ τούτου, δεν δύνανται να υποβάλλουν τα αποτελέσματα ελέγχου στην Πλατφόρμα Δήλωσης Αποτελεσμάτων, συμπληρώνουν και υπογράφουν χειρόγραφα τη δήλωση αποτελέσματος του διαγνωστικού ελέγχου, την οποία υποχρεούνται να έχουν μαζί τους και να επιδεικνύουν κατά την προσέλευσή τους στον χώρο διεξαγωγής των εξετάσεων.

Εάν το αποτέλεσμα του self test είναι αρνητικό, εκδίδεται από την πλατφόρμα, δήλώση του αρνητικού αποτελέσματος, υποχρεούνται κατά την προσέλευσή τους στον χώρο διεξαγωγής των εξετάσεων, να την επιδεικνύουν, χωρίς να την παραδίδουν, στο αρμόδιο όργανο, είτε ηλεκτρονικά είτε έγχαρτα. 

Εάν το αποτέλεσμα του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου είναι θετικό, εκδίδεται από την πλατφόρμα, δήλωση του θετικού αποτελέσματος, την οποία τα πρόσωπα αυτά. Στην περίπτωση θετικού αποτελέσματος, μεταβαίνουν εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών σε δημόσια δομή, όπως αυτές είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, για δωρεάν επαναληπτικό έλεγχο (rapid test ή PCR test), αφού επιδείξουν τη δήλωση του προηγούμενου εδαφίου. Μέχρι την ολοκλήρωση της κλινικής εκτίμησης και της αξιολόγησης των ευρημάτων, οι διαγνωσθέντες/ είσες ως θετικοί/ές και οι οικείοι τους, παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό, ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.).

Αντί του δωρεάν επαναληπτικού ελέγχου, οι ανωτέρω δύνανται να επιλέξουν τη διεξαγωγή επαναληπτικού ελέγχου (rapid test ή PCR test) από επαγγελματία υγείας σε ιδιωτική δομή, η οποία γίνεται με επιβάρυνσή τους.

Στην περίπτωση κατά την οποία ο επαναληπτικός έλεγχος είναι θετικός, εκδίδεται σχετική βεβαίωση από τη δομή εξέτασης, η οποία αποτελεί δικαιολογητικό για να τεθούν σε κατ’ οίκον περιορισμό και ακολουθείται το πρωτόκολλο του Ε.Ο.Δ.Υ.

Στην περίπτωση κατά την οποία ο επαναληπτικός έλεγχος είναι αρνητικός, εκδίδεται σχετική βεβαίωση από τη δομή εξέτασης, στην οποία βεβαιώνεται το αρνητικό αποτέλεσμα και τα πρόσωπα αυτά προσέρχονται κανονικά στον χώρο διεξαγωγής των εξετάσεων, επιδεικνύοντας την ως άνω βεβαίωση κατά την προσέλευσή τους. 

Σε περίπτωση αδυναμίας εκτύπωσης ή ηλεκτρονικής προσκόμισης της δήλωσης του θετικού ή αρνητικού αποτελέσματος, οι φοιτητές μπορούν να συμπληρώσουν και να υπογράψουν χειρόγραφα τη σχετική δήλωση

Αντί του δωρεάν αυτοδιαγνωστικού ελέγχου μπορούν να επιλέξουν τη διεξαγωγή διαγνωστικού ελέγχου (rapid test ή PCR test) από επαγγελματία υγείας, είτε δωρεάν σε δημόσια δομή, στην οποία παρέχεται η σχετική δυνατότητα, είτε με επιβάρυνσή τους σε ιδιωτική δομή.

Δια ζώσης εξεταστική (ΑΕΙ): Όλα όσα θα εφαρμοστούν (ΦΕΚ) - Υπόδειγμα έγγραφης δήλωσης

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα. 

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr