Πρακτική και εργασία για αποφοίτους Πανεπιστημίων και ΤΕΙ

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει το νέο ειδικό πρόγραμμα «2+2» του ΙΚΥ, το οποίο εξασφαλίζει διετή πρακτική άσκηση και στη συνέχεια κανονική πρόσληψη για δύο χρόνια σε επιχειρήσεις και οργανισμούς αριστούχων πανεπιστημίων και ΤΕΙ, καθώς και κατόχων μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών με άριστα.

Η ειδική αυτή παρέμβαση έχει ως βασικό στόχο την ανάσχεση της διαρροής των καλύτερων νέων επιστημόνων της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Μάλιστα, ήδη με πρόσκλησή του, το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ζητά τις προτάσεις του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του ενθέτου «ΕΡΓΑΣΙΑ», τις επόμενες εβδομάδες το Ιδρυμα θα προχωρήσει στο κάλεσμα των επιχειρήσεων.


Με το νέο έτος το ΙΚΥ θα ξεκινήσει τις πρώτες επαφές με τις ενδιαφερόμενες εταιρείες, ενώ άμεσα θα ακολουθήσουν οι συμβάσεις ανάμεσα στο ΙΚΥ και τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Ιδρύματος, οι 300 επιλεγέντες θα ξεκινήσουν τα μεταπτυχιακά τους τον Σεπτέμβριο του 2015.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει χρηματοδότηση για χορήγηση υποτροφιών για μεταπτυχιακές σπουδές α΄ κύκλου στην Ελλάδα, ακαδ. έτους 2015-2016 και πρακτική άσκηση.

Η διάρκεια κάθε υποτροφίας ορίζεται από 18 έως 24 μήνες (συμπεριλαμβανομένου του χρόνου της συγγραφής της διπλω?ατικής εργασίας) για την απόκτηση του ?εταπτυχιακού τίτλου επιπέδου μάστερ με ταυτόχρονη πρακτική άσκηση στις επιχειρήσεις.

Παράλληλα, η δράση περιλαμβάνει υποστηρικτικές ενέργειες, όπως: αξιολόγηση των επιχειρη?ατικών προτάσεων για υποδοχή υποτρόφων για διετή πρακτική άσκηση και διετή απασχόληση, αξιολόγηση των υποψήφιων υποτρόφων για μεταπτυχιακές σπουδές α΄ κύκλου στην Ελλάδα και τεχνική και διοικητική υποστήριξη, παρακολούθηση της απασχόλησης των υποτρόφων στις επιχειρήσεις και δημοσιότητα.

Οι νέοι θα απασχοληθούν σε θέσεις πλήρους απασχόλησης σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, ώστε να αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία.

Οπως υπογραμμίζουν στην «ΕΡΓΑΣΙΑ» υψηλόβαθμα στελέχη του ΙΚΥ, οι εταιρείες που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα θα πρέπει να ανήκουν σε τομείς απασχόλησης και αντικείμενα που συνάδουν με τις ανάγκες της χώρας.

Ναυτιλιακές εταιρείες, φαρμακοβιομηχανίες, εταιρείες λογισμικού και πληροφορικής, επιχειρήσεις του κλάδου των τηλεπικοινωνιών και φαρμακοβιομηχανίες βρίσκονται σε αυτό το πλαίσιο που θέτει το Ιδρυμα.

Το πρόγραμμα

Στο πρώτο στάδιο της δράσης, οι αριστούχοι θα παρακολουθήσουν μεταπτυχιακό πρόγραμμα ειδίκευσης με διάρκεια 18 έως 24 μήνες, με παράλληλη πρακτική άσκηση.

Στους υποτρόφους θα χορηγούνται:

α. Μηνιαία τροφεία 500 ευρώ

β. Δαπάνες για τα καθαρά πανεπιστημιακά δίδακτρα υποχρεωτικού χαρακτήρα, έως 3.000 ευρώ ετησίως. Τα χρήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αγορά βιβλίων ή εξοπλισμού. Στο δεύτερο στάδιο, οι υπότροφοι θα εργαστούν με σύμβαση εργασίας πλήρους απασχόλησης στις ιδιωτικές επιχειρήσεις για δύο έτη, με οικονομικές παροχές ανάλογα με την εκάστοτε συμφωνία εργαζομένου - εργοδότη.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr