ΜΑΣ: "Ο νόμος για τα ΑΕΙ δε θα εφαρμοστεί"

ΜΑΣ: "Ο νόμος για τα ΑΕΙ δε θα εφαρμοστεί"

Η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών για την ψήφιση του Νομοσχεδίου:

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:


"ΤΑ ΚΕΦΑΛΙΑ ΨΗΛΑ! Ο ΔΙΚΑΙΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ!

Ο ΝΟΜΟΣ ΚΕΡΑΜΕΩΣ- ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ ΔΕΝ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ !!!

Για 3 ολόκληρες βδομάδες ταράξαμε τα λιμνάζοντα νερά! Οι φοιτητές ακουστήκαμε σε όλη τη χώρα, διαδηλώσαμε κατά χιλιάδες σε περισσότερες από 25 πόλεις σε όλη την χώρα. Το νομοσχέδιο μπορεί να ψηφίστηκε στη Βουλή αλλά φοιτητές, μεταπτυχιακοί, μαθητές και εκπαιδευτικοί το απορρίψαμε! Η κυβέρνηση έφερε το νομοσχέδιο εν μέσω πανδημίας ώστε να μην συναντήσει αντιδράσεις, οι μεγάλες διαδηλώσεις μας σε όλη την χώρα της χάλασαν τα σχέδια. Τα καταφέραμε!!!

Μπορεί δια ζώσης μάθημα να μην έχουμε ακόμα κάνει αλλά αυτές τις μέρες πήραμε μάθημα αγώνα. Το σύνθημα μας ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΞΑΝΑ ήχησε σε όλη την χώρα , η μαζικότητα των συλλαλητηρίων μέσα στις συνθήκες της πανδημίας και παρά τις απαγορεύσεις, οι συνελεύσεις, οι συσκέψεις και οι διαδικτυακές πρωτοβουλίες στις οποίες συμμετέχουν χιλιάδες φοιτητές, έδειξαν την δύναμη της συλλογικότητας και της οργάνωσης των φοιτητών. Στηριζόμαστε σε αυτή τη δύναμη και  παλεύουμε για να μείνει ο νόμος στα χαρτιά, να γίνουμε ξανά φοιτητές.

Το Πανεπιστήμιο ανήκει σε όλους εμάς και τις ανάγκες μας και όχι στην Αστυνομία και το Υπουργείο,  ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΕΡΑΜΕΩΣ- ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ!

Ο αγώνας μας συνεχίζεται …

ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΞΑΝΑ ΦΟΙΤΗΤΕΣ – ΟΧΙ ΣΕ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

  Οι μάσκες έπεσαν! Η κυβέρνηση μέσα σε 3 ημέρες συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή δεν βρήκε μία κουβέντα να πει για τις πραγματικές ανησυχίες μας. Γιατί μιλάει για αναβάθμιση σπουδών αλλά την ίδια ώρα δεν προχωρά σε διάθεση πόρων ώστε να ανοίξουν ξανά οι σχολές μας;; Αν αλήθεια νοιαζόταν για το επίπεδο των σπουδών μας να προχωρούσε σε αύξηση των κονδυλίων για τις σπουδές μας και όχι σε μείωση κατά 8%, να προχωρούσε σε προσλήψεις καθηγητών ώστε να μπούμε ξανά σε εργαστήρια, κλινικές και αίθουσες και όχι σε πρόσληψη αστυνομικών!!!

Ο τσακωμός της τωρινής με την προηγούμενη κυβέρνηση στη Βουλή για τα μάτια του κόσμου, δε μας ξεγελά: μαζί έχτισαν το Πανεπιστήμιο-Επιχείρηση και μετέτρεψαν τους φοιτητές σε πελάτες μέσα σε αυτό! Για αυτό συμφωνούν στη θωράκιση αυτού του Πανεπιστημίου από οποιαδήποτε φωνή διεκδίκησης και τσακώνονται για το ποιος θα διευθύνει το νέο σώμα καταστολής μέσα στις σχολές μας. Θέλουν να βρούμε το Πανεπιστήμιο μας χειρότερο από ότι το αφήσαμε και κουμάντο να κάνουν εξ ολοκλήρου οι επιχειρήσεις. Είδαμε, άλλωστε και τα πρότυπα τους από το εξωτερικό: τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια και το δυναμικό τους αντί να συνεργάζονται για την παραγωγή του εμβολίου, το αντιμετωπίζουν σαν προϊόν και τώρα πασχίζουν να το πουλήσουν, αφού το έχουν ήδη “πατεντάρει” οι φαρμακοβιομήχανοι.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση εδώ και τώρα να πάρει μέτρα ώστε με το τέλος των περιοριστικών μέτρων να επαναλειτουργήσουν οι σχολές μας. Να προσληφθούν καθηγητές, να εξασφαλιστούν αίθουσες διδασκαλίας, υγειονομικό προσωπικό, συχνά δρομολόγια πανεπιστημιακών λεωφορείων κ.α. Να μη χαθεί και 3ο εξάμηνο !!!

Κρατάνε με επιλογή  τα Πανεπιστήμια κλειστά εδώ και έναν χρόνο, ενώ δεν έχουν πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία της υγείας μας, για την ενίσχυση του Συστήματος Υγείας.  Εκθέτουν τους υγειονομικούς όλης της χώρας στον κίνδυνο, όχι μόνο αγνοούν συστηματικά τα αιτήματα τους για προσλήψεις μόνιμου επαρκούς προσωπικού και εξοπλισμό, αλλά προχωρούν και σε διώξεις σε βάρος τους! Απέναντι στην επίθεση στις ζωές και τις σπουδές μας, απέναντι στην τρομοκρατία, την καταστολή και τις απαγορεύσεις τώρα είναι η ώρα να απαντήσουμε με τον οργανωμένο μας αγώνα στο πλευρό των εργαζομένων, αυτή είναι η πραγματική αλληλεγγύη!

Τώρα είναι οι ώρα να γίνουμε ακόμα περισσότεροι αυτοί που μπαίνουμε στον αγώνα για το Πανεπιστήμιο που έχουμε ανάγκη, για να μπορέσουμε να γίνουμε ξανά φοιτητές. Έχουμε την δύναμη μέσα από τους φοιτητικούς μας συλλόγους, το συλλογικό οργανωμένο αγώνα, μπορούμε να εμποδίσουμε τα σχέδιά τους, να τους επιβάλουμε την θέλησή μας!

Απαιτούμε:

  • Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να επαναλειτουργήσουν τα Πανεπιστήμια με το τέλος των περιοριστικών μέτρων. Να συνεχιστούν τα μαθήματα, τα εργαστήρια, οι κλινικές και οι πρακτικές ασκήσεις διά ζώσης, με μέτρα αποφυγής συνωστισμού.
  • Καταγραφή διδακτικών κενών, αναπροσαρμογές της ύλης και μέτρα προκειμένου να μη χάσουμε αναγκαία γνώση, να μην επιβαρυνθούμε στην πορεία των σπουδών μας.
  • Προσλήψεις καθαριστριών, υγειονομικού προσωπικού για την ασφαλή λειτουργία των Πανεπιστημίων μας. Ιατρικές μονάδες στελεχωμένες σε κάθε Σχολή.
  • Να πραγματοποιούνται rapid test δωρεάν σε ειδικούς χώρους μέσα στα Πανεπιστήμια.
  • Ειδικά για το Α’ έτος να ξεκινήσουν με προτεραιότητα τα μαθήματα για τη γρήγορη ένταξη στη φοιτητική ζωή.
  • Αύξηση των δρομολογίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Ενίσχυση των λεωφορειακών γραμμών από και προς τα Ιδρύματα.
  • Άμεση χρηματοδότηση των σχολών για να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες και ένταξη όλων των κονδυλίων (ΕΣΠΑ, χορηγίες, έσοδα ΕΛΚΕ κλπ.) στον κρατικό προϋπολογισμό
  • Αναβάθμιση υποδομών, διαμόρφωση κατάλληλων χώρων, ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός. Αξιοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών χώρων με την ευθύνη Υπουργείου- Ιδρυμάτων- Δήμων και Περιφερειών.
  • Προσλήψεις διδακτικού προσωπικού, μονιμοποίηση έκτακτων διδασκόντων, βοηθητικών κ.ά. ώστε όλα τα μαθήματα να διεξαχθούν σε ολιγάριθμα κλιμάκια.
  • Να γίνουν δεκτές όλες οι μετεγγραφές και οι μετεγγραφέντες να αποκτήσουν άμεση πρίσβαση στις ιδρυματικές πλατφόρμες, να κάνουν αίτηση για δωμάτιο στη φοιτητική εστία.
  • Να δοθεί μόνιμο μηνιαίο επίδομα στέγασης για όλους τους φοιτητές που νοικιάζουν σπίτι, να εξασφαλιστεί επίδομα για τους πρακτικάριους φοιτητές. 
  • Να εξασφαλιστεί με ευθύνη Υπουργείου και Ιδρυμάτων ότι θα φτάσουν έγκαιρα τα συγγράμματα του εαρινού εξαμήνου σε όλους τους φοιτητές."

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr