ΑΕΝ: Πως θα ολοκληρωθεί το Χειμ. Εξάμηνο και πως θα γίνει η εξεταστική (ΑΠΟΦΑΣΗ)

ΑΕΝ: Πως θα ολοκληρωθεί το Χειμ. Εξάμηνο και πως θα γίνει η εξεταστική (ΑΠΟΦΑΣΗ)

Τα «Φοιτητικά Νέα» σας ενημερώνουν πως σήμερα το μεσημέρι, κοινοποιήθηκε σε όλες τις Α.Ε.Ν. η Υπουργική Απόφαση που αφορά την «Τροποποίηση Κανονισμών Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν.) για την ολοκλήρωση των χειμερινών διδακτικών εξαμήνων και τη διενέργεια της εξεταστικής περιόδου Φεβρουαρίου ακαδημαϊκού έτους 2020-2021», η οποία θα δημοσιευθεί σε ΦΕΚ.

Τα «Φοιτητικά Νέα» σας παρουσιάζουν την απόφαση για την ενημέρωση όλων των σπουδαστών των ΑΕΝ της χώρας:


Η Απόφαση

1. Σύμφωνα με την αριθ. 2231.2-13/22758/2020/10-04-2020 απόφαση Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής «Παροχή εξ αποστάσεως Ναυτικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού/Πλοιάρχων-Μηχανικών» (Β΄ 1345), η εκπαιδευτική διαδικασία των προγραμμάτων σπουδών στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν.), καθώς και στα Ειδικά Τμήματα που λειτουργούν στις Α.Ε.Ν., παρέχεται με εξ αποστάσεως διδασκαλία με την μορφή της σύγχρονης ή και της ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης για όσο διάστημα διαρκεί η αναστολή κάθε είδους εκπαιδευτικής διαδικασίας με φυσική παρουσία συμπεριλαμβανομένης της διενέργειας εξετάσεων.

2. Με δεδομένη την ανάγκη ομαλής και απρόσκοπτης ολοκλήρωσης των χειμερινών εξαμήνων του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους, εγκρίνονται τα αιτήματα παράτασης της διάρκειας των διδακτικών εξαμήνων, οι ημερομηνίες διενέργειας της εξεταστικής περιόδου Φεβρουαρίου, καθώς και οι ημερομηνίες έναρξης των εαρινών εξαμήνων ακαδ. Έτους 2020-2021, όπως έχουν υποβληθεί από τιςΑΕΝ.

3. Οι εξετάσεις, οι οποίες καθορίζουν τη βαθμολογία κάθε μαθήματος του προγράμματος σπουδών πραγματοποιούνται με γραπτή ή προφορική εξέταση με την χρήση εξ αποστάσεως μεθόδων αξιολόγησης, εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις: α) εξασφαλίζεται το αδιάβλητο και η αξιοπιστία διενέργειας της επιλεγείσας προφορικής ή γραπτής εξέτασης με τη χρήση των εν λόγω μέσων, και β) διασφαλίζεται η ορθή εφαρμογή της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

  • Την ενημερωτική σελίδα των φοιτητών των ΑΕΝ μπορείτε να την δείτε εδώ.

Για την ορθή υλοποίηση και χρήση των συστημάτων τηλεκπαίδευσης των ΑΕΝ (Ms Teams και Open eClass/Maredu) για τις ανάγκες της εξ αποστάσεως εξέτασης επικουρικό ρόλο προς το εκπαιδευτικό προσωπικό δύνανται να έχουν οι ορισθέντες υπεύθυνοι/σύνδεσμοι ανά Σχολή.

4. Ο διδάσκων κάθε μαθήματος, στον οποίο έχει ανατεθεί το διδακτικό έργο, επιλέγει τον τρόπο αξιολόγησης των σπουδαστών και ενημερώνει σχετικά με κάθε πρόσφορο μέσο τους σπουδαστές. Το πρόγραμμα καταρτίζεται με ευθύνη του Διευθυντή της Σχολής, συνυπογράφεται από τον Διοικητή της Α.Ε.Ν. και επικοινωνείται έγκαιρα προς όλους τους ενδιαφερομένους.

5. Στην εξεταστική περίοδο Φεβρουαρίου συμμετέχουν οι σπουδαστές/-στριες οι οποίοι/-ες έχουν εγγραφεί στα Α΄, Δ΄, και Ε΄ διδακτικά εξάμηνα κατά το τρέχον διδακτικό έτος, και δεν απορρίφθηκαν λόγω απουσιών, καθώς και όλοι οι σπουδαστές που έχουν οφειλόμενα μαθήματα.

6. Οι απουσίες, κατά την διάρκεια της παροχής εκπαίδευσης με εξ αποστάσεως διδασκαλία καταχωρούνται και προσμετρώνται κανονικά για την συμπλήρωση του ανώτατου επιτρεπόμενου ορίου απουσιών.

7. Οι σπουδαστές/-στριες που κατά το χειμερινό εξάμηνο 2020-2021 φοίτησαν στο Ε΄ διδακτικό εξάμηνο και έμειναν στάσιμοι απουσιών, δύνανται να εγγραφούν εκ νέου στο Ε΄ εαρινό εξάμηνο του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους.

8. Σε περίπτωση που κατά τη διενέργεια της εξέτασης προκύψει τεχνικό πρόβλημα ή καθ’ οιονδήποτε τρόπο καταστεί ανέφικτη για τεχνικούς λόγους η συμμετοχή στην εξέταση των εξεταζόμενων και του εξεταστή καθηγητή, οι Διευθυντές των Σχολών δύνανται να επαναπρογραμματίσουν την εξέταση είτε μέχρι την λήξη της εξεταστικής περιόδου Φεβρουαρίου είτε σε εμβόλιμη εξέταση κατά τη διάρκεια των εαρινών εξαμήνων του ακαδημαϊκού έτους 2020-2021 και σε κάθε περίπτωση προ της λήξης αυτών.

9. Στις Σχολές στις οποίες οι καθηγητές έχουν προβεί σε αξιολόγηση της σπουδαστικής προσπάθειας (βαθμός προόδου) κατά τη διάρκεια των χειμερινών εξαμήνων, τελική επίδοση κάθε μαθήματος αποτελεί ο μέσος όρος της βαθμολογίας της τελικής εξ αποστάσεως εξέτασης και του βαθμού προόδου του εξαμήνου. Στις λοιπές Σχολές, στις οποίες δεν έχει ακόμα διενεργηθεί από τους καθηγητές αξιολόγηση της επίδοσης των σπουδαστών/-στριών για τα τρέχοντα εξάμηνα, δύναται να αξιοποιηθεί ο υπολειπόμενος χρόνος μέχρι την λήξη του εξαμήνου για τον σκοπό αυτό. Σε περίπτωση, που αυτό δεν είναι εφικτό, οι σπουδαστές/-στριες συμμετέχουν στις τελικές εξετάσεις χωρίς βαθμό προόδου, ενώ τελική επίδοση κάθε μαθήματος αποτελεί μόνο ο βαθμός της γραπτής εξ αποστάσεως εξέτασης ανά μάθημα.

10. Για την ομαλότερη κατά το δυνατόν διεξαγωγή των εξετάσεων και τη διαχείριση τυχόν προβλημάτων απαιτείται η ενεργός συμβολή και ο πλήρης συντονισμός των Διοικήσεων των Α.Ε.Ν. και των Διευθυντών κάθε Σχολής, με το σύνολο του εκπαιδευτικού προσωπικού, καθώς και η αξιοποίηση κάθε ανθρώπινου και υλικού πόρουεκάστης.

11. Οι ρυθμίσεις της παρούσας απόφασης αναφορικά με τον τρόπο και τα μέσα της εξ αποστάσεως εξέτασης αφορούν και στα Ειδικά Τμήματα που λειτουργούν στις Α.Ε.Ν.

12. Με απόφαση της ΥΝΑΝΠ/Α.ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ./ΔΕΚΝ, η οποία αναρτάται στο πρόγραμμα «ΔΙΑΥΓΕΙΑ», καθορίζονται ειδικότερα θέματα υλοποίησης της παρούσας απόφασης σχετικά, κυρίως, με τον τρόπο, τα μέσα, τις γενικές οδηγίες, τη διαδικασία ταυτοποίησης των εξεταζόμενων και τήρησης, συλλογής και επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων, κατά τη διενέργεια των εξετάσεων με τη χρήση εξ αποστάσεως μεθόδων αξιολόγησης των σπουδαστών/-στριών για τα εξεταζόμενα μαθήματα της εξεταστικής περιόδου Φεβρουαρίου 2020-2021, καθώς και τις ασφαλιστικές δικλίδες και τα μέσα που θα εφαρμοστούν ενιαία, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται το αδιάβλητο και η αξιοπιστία της διενέργειας της εξέτασης με μέσα εξ αποστάσεως αξιολόγησης.

ΑΕΝ: Τα μέτρα που θα εφαρμοστούν έως (08/02)

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr