Ανοιχτή επιστολή φοιτητή στην Δημόσια Τηλεόραση για τα φοιτητικά προβλήματα

Επιστολή φοιτητή στην Δημόσια Τηλεόραση για τα φοιτητικά προβλήματα

Ανοιχτή επιστολή φοιτητή στην Δημόσια Τηλεόραση με στόχο την ανάδειξη των φοιτητικών προβλημάτων:

"Αξιότιμη Δημοσιογραφική Ομάδα της ΕΡΤ,


Ως Φοιτητής των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, μέσω αυτού του mail, θα ήθελα να σας γνωστοποιήσω τα προβλήματα που έχουν προκύψει από την αναστολή λειτουργίας των ΑΕΙ. Με μεγάλη μου λύπη, βλέπω καθημερινά, να μην προβάλλονται τα συγκεκριμένα ζητήματα, γεγονός που εγείρει ερωτηματικά για τον πλουραλισμό και την πολυφωνία της Δημόσιας Τηλεόρασης. Για αυτό το λόγο, κρίνω σκόπιμο να αναφέρω τα προβλήματά μας, προκειμένου να καλυφθεί και το συγκεκριμένο ζήτημα στα τηλεοπτικά μέσα.

Πρώτον, η αναστολή διεξαγωγής μαθημάτων με τη μέθοδο της δια ζώσης διδασκαλίας, επέφερε σημαντική υποβάθμιση της ποιότητας σπουδών των φοιτητών. Η αναστολή λειτουργίας των κλινικών/εργαστηρίων όλων των Τμημάτων σε όλα τα ΑΕΙ της χώρας, σε καμία περίπτωση δε δύναται να αντικατασταθεί με μεθόδους εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης, ιδίως στις «πρακτικές» σχολές, όπως η Κτηνιατρική από την οποία «προέρχομαι».

Όπως αντιλαμβάνεστε, είναι πρακτικά αδύνατον ο φοιτητής Αρχιτεκτονικής να σχεδιάσει κτίρια και να εκπαιδευτεί κατάλληλα, εκτός του φυσικού του περιβάλλοντος, του Πανεπιστημίου. Αυτό ισχύει και για το φοιτητή Ιατρικής όταν βρίσκεται μακριά από τις κλινικές του, για το φοιτητή Κτηνιατρικής, για το φοιτητή Μηχανολόγο που δε μπορεί να αντικαταστήσει τα εργαστήριά του με εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση. Ως αποτέλεσμα είναι η δημιουργία εκπαιδευτικών κενών σε καίριους τομείς,
τα οποία αναπόφευκτα προκύπτουν από την αναστολή λειτουργίας της δια ζώσης εκπαίδευσης των ΑΕΙ. Μέχρι στιγμής, η Πολιτεία δεν έχει προβεί σε ανακοινώσεις για το πώς σκοπεύει να αναπληρώσει αυτά τα κενά˙κενά τα οποία θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις, σε λίγα χρόνια όταν οι σημερινοί φοιτητές θα αναζητήσουν εργασία στο αντικείμενο σπουδών τους.

Όπως διαπιστώνετε και εσείς, τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι τεράστια και μέχρι σήμερα, δυστυχώς, κανένα τηλεοπτικό μέσο δεν έχει καλύψει το θέμα ειδησεογραφικά, καμία ενημέρωση δεν υπάρχει από τις αρμόδιες Αρχές που λαμβάνουν αποφάσεις, και η Πολιτεία διαρκώς κωφεύει και αποφεύγει να δώσει εξηγήσεις-διευκρινήσεις για το μέλλον της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Επόμενο ζήτημα στο οποίο αξίζει να σταθούμε, είναι η οικονομική επιβάρυνση των φοιτητών και των οικογενειών τους. Επί σειρά μηνών, οι φοιτητές που σπουδάζουμε σε πόλεις εκτός μόνιμης κατοικίας, αναγκαζόμαστε να πληρώνουμε ενοίκια και λογαριασμούς για σπίτια, στα οποία δεν κατοικούμε. Ακόμη και οι πρωτοετείς φοιτητές, «εξαναγκάστηκαν» να νοικιάσουν σπίτια στις πόλεις των Τμημάτων τους με το πρόσχημα της επαναλειτουργίας των ΑΕΙ˙ επαναλειτουργία, η οποία όπως φάνηκε στην πορεία ήταν πρόχειρη, χωρίς σχέδιο και χωρίς γνώμονα τη Δημόσια Υγεία. Αξίζει να αναφέρουμε, ότι μέχρι την 7η Νοεμβρίου που ανακοινώθηκε και επίσημα η αναστολή λειτουργίας των ΑΕΙ για δεύτερη φορά, δεν πραγματοποιήθηκε η πρόσληψη του απαιτούμενου προσωπικού, όπως ανακοινώθηκε στην ενημέρωση από την Υπουργό Παιδείας για τη νέα σχολική/ακαδημαϊκή χρονιά, στις 24 Αυγούστου 2020. Αποτέλεσμα της οποίας ήταν, η λειτουργία των ΑΕΙ με υπεράριθμους φοιτητές στις κλινικές/εργαστήρια, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία φοιτητών και προσωπικού. Μέχρι σήμερα, δεν έχει γίνει καμία ενέργεια από τις Αρμόδιες Αρχές της Πολιτείας προκειμένου να ελαφρυνθούν οικονομικά οι φοιτητές από τα έξοδα της φοιτητικής τους κατοικίας.

Επιπλέον, χιλιάδες φοιτητές δεν έχουμε παραλάβει αρκετά από τα συγγράμματά μας, τα οποία σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 4838Β/04.11.2020, αναμένεται να παραδοθούν έως την 11η Ιανουαρίου 2021. Είναι αδύνατον, όταν η εξεταστική περίοδος (συνήθως) ξεκινά μέσα Ιανουαρίου, ο φοιτητής να προετοιμαστεί κατάλληλα χωρίς τα απαιτούμενα συγγράμματα. Αν ληφθούν υπόψιν και η απουσία ηλεκτρονικού υλικού προς μελέτη και η αναστολή λειτουργίας των βιβλιοθηκών, είναι απόλυτα κατανοητή η δυσκολία η οποία δημιουργείται. Άξιο αναφοράς αποτελεί το γεγονός ότι το Υπουργείο δεν έχει λάβει κανένα μέτρο προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία της κατ’ οίκον παράδοσης των φοιτητικών συγγραμμάτων. Όπως επίσης, δεν έχει δημοσιευτεί καμία ανακοίνωση που να διευκρινίζει τον τρόπο διενέργειας των πανεπιστημιακών εξετάσεων (φυσική παρουσία ή εξ’ αποστάσεως εξέταση), αφήνοντας μετέωρους χιλιάδες φοιτητές, λίγες εβδομάδες πριν την έναρξη της εξεταστικής περιόδου.

Προβληματίζομαι ιδιαίτερα, που μέχρι σήμερα, η επαναλειτουργία των ΑΕΙ παραμένει στο περιθώριο και φαίνεται να «εξαιρείται» από το σχέδιο «επανέναρξης» της δια ζώσης εκπαίδευσης που καταρτίζει το Υπουργείο Παιδείας.

Μα πιο πολύ προβληματίζομαι, που το ζήτημα της επαναλειτουργίας της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και όλα τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την αναστολή λειτουργίας της, δεν έχουν προβληθεί στο ελάχιστο, αλλά αντιθέτως η ατομική ευθύνη των «λίγων ανεύθυνων» μονοπωλεί τον τηλεοπτικό χρόνο στα δελτία.

Ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξει, έστω και την ύστατη στιγμή, η επιβεβλημένη ειδησεογραφική αναφορά και θα εισακουστούν και τα δικά μας προβλήματα.

Με εκτίμηση προς το σταθμό σας

Ο φοιτητής
Μ.Ε."

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr