Φοιτητές ΑΠΚΥ: Να υπογραφεί άμεσα η γνωμοδότηση του ΝΣΚ για τον ΔΟΑΤΑΠ

Φοιτητές ΑΠΚΥ: Να υπογραφεί άμεσα η γνωμοδότηση του ΝΣΚ για τον ΔΟΑΤΑΠ

Επιστολή φοιτητών του Ανοιχτού Πανεπιστημίου Κύπρου για το ζήτημα των τίτλων σπουδών που αποκτήθηκαν με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Φοιτητές του ΑΠΚΥ επικαλούμενοι την απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που κηρύσσει ως παράτυπη και αντισυνταγματική την απόφαση του ΔΟΑΤΑΠ για τους τίτλους σπουδών που αποκτήθηκαν με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως διδασκαλίας, αποστέλλουν, επιστολή προς την Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως.


Αναλυτικά η επσιτολή:

Προς, Αξιότιμη κ υπουργό, Νίκη Κεραμέως

Αξιότιμη κ. υπουργέ,

Στις 26/6/20 κατά την 11η συνεδρίαση της ολομέλειας του Δ.Σ του Διεπιστημονικού Οργανισμού Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης, αποφασίστηκε η επικαιροποίηση του πλαισίου αναγνώρισης αλλοδαπών τίτλων σπουδών που αποκτήθηκαν με σπουδές εξ αποστάσεως. Απόφαση η οποία προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων τόσο από τους φοιτητές όσο και από τα ίδια τα ιδρύματα.

Ήδη από τις 10 Αυγούστου του 2020, το Νομικό Συμβούλιο του κράτους, προέβη στην έκδοση γνωμοδότησης ύστερα από αίτηση του υπουργείου παιδείας. Καθώς λοιπόν το ΝΣΚ έκρινε παράνομη την απόφαση του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π για τις εξ αποστάσεως σπουδές, η απόφαση παραμένει ανυπόγραφη, παρατείνοντας την αγωνιά πλήθους φοιτητών και καθηγητών. Όλον αυτό το καιρό έχουμε αποστείλει επιστολές σχετικά με θέματα που αφορούν την απόφαση του ΔΟΑΤΑΠ τόσο σε εσάς την ίδια, όσο και στον ίδιο τον ΔΟΑΤΑΠ, χωρίς φυσικά να έχουμε λάβει κάποια απάντηση, ούτε μέσω δική σας επιστολής, ούτε μέσω κάποιου από το επιτελείο σας, αλλά ούτε και μέσω των ΜΜΕ. Καθώς παρακολουθούμε με αγωνιά τις εξελίξεις, οι οποίες διαδραματίζονται σχετικά με την παιδεία, με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι το ζήτημα των φοιτητών της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης παραμένει παραγκωνισμένο.

Σεβόμαστε όλες τις προσπάθειες που γίνονται από πλευράς σας για την ομαλή λειτουργία των σχολείων, θεωρούμε, όμως, κρίσιμο αυτή την στιγμή, να δοθεί εξίσου σημασία και στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από την πρόσφατη, παράνομη απόφαση του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π, η οποία θέτει σε κίνδυνο τις σπουδές χιλιάδων φοιτητών. θα σας παρακαλούσαμε να ασχοληθείτε εντονότερα με το ζήτημα των σπουδών μας. Όλοι εμείς οι φοιτητές που πλήττονται από την απόφαση δεν ανήκουμε σε κάποια υποδεέστερη κατηγορία φοιτητών οι οποίοι αξίζουν την απαξίωση του ελληνικού κράτους, αντίθετα, είμαστε επιστήμονες οι οποίοι έχουμε να προσφέρουμε αρκετά τόσο στην χώρα μας όσο και στο σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Άξιο αναφοράς είναι, ότι με την απόφαση του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π-από τις 1/9/20 σε ισχύ- οι φοιτητές των εξ αποστάσεων σπουδών ζουν σε καθεστώς ομηρίας, καθώς δεν γνωρίζουν τι μέλλει γενέσθαι όσον αφορά την πορεία των σπουδών τους. Το ακαδημαϊκό εξάμηνο μόλις άρχισε, καλούμαστε λοιπόν, να ξεκινήσουμε την προσπάθειά μας, ώστε να βγάλουμε εις πέρας όλες τις φοιτητικές μας υποχρεώσεις, ενώ βαδίζουμε σε «κινούμενη άμμο», χωρίς να ξέρουμε πού και πώς πρέπει κατά την απόφαση του ΔΟΑΤΑΠ να δώσουμε εξετάσεις, χωρίς να ξέρουμε ποιες είναι οι συνέπειες της ανυπόγραφης απόφασης του ΝΣΚ, χωρίς να γνωρίζουμε εάν η απόφαση του ΝΣΚ θα συνεχίσει να έχει ισχύ μετά το πέρας συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος κλπ.

Θα θέλαμε να σταθούμε σε μια συγκεκριμένη δήλωσή σας σε γνωστό τηλεοπτικό σταθμό, α) μιλήσατε για αναμόρφωση του πλαισίου της απόφασης, και β) δηλώσατε ότι εν μέσω πανδημίας οι φοιτητές δεν κινδυνεύουν. Σε τι είδους αναμόρφωση αναφέρεστε κ. υπουργέ; Το ΝΣΚ έκρινε την απόφαση του ΔΟΑΤΑΠ παράνομη και αντισυνταγματική και εν συνεχεία ζήτησε την άμεση ανάκλησή της, πως εσείς μιλάτε για αναμόρφωση μιας παράνομης απόφασης;.

Όσον αφορά τη δεύτερη δήλωση, οφείλουμε να σας ενημερώσουμε ότι δεν θα δεχτούμε ως «σανίδα σωτηρίας» την πανδημία, η οποία μαστίζει τόσο την χώρα μας όσο και τον υπόλοιπο κόσμο, και αποτελεί την αιτία που έχουν χάσει την ζωή τους χιλιάδες άνθρωποι, μεταξύ αυτών και συμπολίτες μας, δεν θα δεχτούμε ένα τόσο τραγικό γεγονός ως λύση στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε από την παράνομη και άνευ δικαιοδοσίας απόφασης του ΔΟΑΤΑΠ. Η πανδημία αποτελεί ένα θλιβερό και συνάμα τραγικό γεγονός, δεν βλέπουμε τίποτα το θετικό σε αυτό και δεν θα δεχτούμε να βρούμε, πόσο μάλλον να το θεωρήσουμε ως μέσο εξασφάλισης για την αναγνώριση των θυσιών και των κόπων μας!

Κλείνοντας, απευθύνουμε σε εσάς αποκλειστικά κ. υπουργέ τα ερωτήματά μας, με την ελπίδα να λάβουμε άμεσα απαντήσεις.

Α) Ποιος είναι ο λόγος που ακόμη δεν έχετε υπογράψει την γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους;

Β) Για ποιο λόγο δεν έχει γίνει καμία επίπληξη στον Πρόεδρο και στο Δ.Σ του ΔΟΑΤΑΠ από την στιγμή που αποδεδειγμένα παραβίασαν την νομοθεσία του κράτους με αυτή την απόφαση;

Γ) Τι είδους αναμόρφωση μπορεί να γίνει σε μια παράνομη και αντισυνταγματική απόφαση;

Δ) από την στιγμή που φοιτούμε σε Ανώτατα ιδρύματα εξ ολοκλήρου αναγνωρισμένα τόσο από την παγκόσμια εκπαιδευτική κοινότητα όσο και από την ελληνική, τα οποία ακολουθούν κατά γράμμα το παγκόσμιο πρότυπο εκπαίδευσης στο είδος τους, για ποιο λόγο μας αντιμετωπίζετε σαν «παιδιά ενός κατωτέρου θεού»;

Σας καλούμε να υπογράψετε άμεσα την γνωμοδότηση του ΝΣΚ και να ακούσετε προσεκτικά τα αιτήματά μας, να γίνεται εσείς η φωνή της υπεράσπισής μας την ώρα που θίγονται τα εκπαιδευτικά μας δικαιώματα και να πράξετε αυτά που ορίζει ο νόμος και η ιδιότητά σας ως υπουργός παιδείας.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr