Το μήνυμα της Υπουργού Παιδείας προς τους φοιτητές

Το μήνυμα της Υπουργού Παιδείας προς τους φοιτητές

Άνοιγμα Πανεπιστημίων: Το μήνυμα της Υπουργού Παιδείας, κας Νίκης Κεραμέως, απευθυνόμενη στους πρωταγωνιστές της εκπαιδευτικής κοινότητας: μαθητές-σπουδαστές-φοιτητές, εκπαιδευτικούς-στελέχη εκπαίδευσης και γονείς, για την έναρξη λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών με μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό.

1) Απευθύνομαι αρχικά στους μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές: Δοκιμαστήκατε πολύ, κληθήκατε να μείνετε για πολλές εβδομάδες μακριά από τις δραστηριότητές σας, το φυσικό σας περιβάλλον που είναι το σχολείο και το πανεπιστήμιο, τους φίλους σας και την καθημερινότητά σας. Προσαρμοστήκατε, όμως, γρήγορα, επιδείξατε υπευθυνότητα και βγήκατε νικητές. Είστε αξιέπαινοι και μας κάνετε υπερήφανους. Παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες και τις προσωπικές σας θυσίες, ολοκληρώθηκε επιτυχώς η προηγούμενη σχολική και ακαδημαϊκή χρονιά. Η νέα χρονιά θα είναι και αυτή απαιτητική, αλλά μαζί θα τα καταφέρουμε και πάλι.


Το απόσπασμα με τις δηλώσεις της Υπουργού:

2) Εκπαιδευτικοί και στελέχη εκπαίδευσης: η συμβολή σας στη διαμόρφωση της προσωπικότητας και στην ανέλιξη των  παιδιών μας είναι πάντοτε καίρια και πρωταγωνιστική. Το διάστημα Μαρτίου - Μαΐου κληθήκατε να διαδραματίσετε έναν ακόμη κρίσιμο ρόλο: όταν οι εκπαιδευτικές δομές μας έκλεισαν, εργαστήκατε άοκνα για να επιτρέψετε στα παιδιά μας να διατηρήσουν στενή την επαφή με την εκπαιδευτική διαδικασία. Εξοικειωθήκατε με τα νέα ψηφιακά εργαλεία που θέσαμε στη διάθεσή σας, προσαρμόσατε το εκπαιδευτικό σας υλικό και δώσατε τη δυνατότητα να συνεχιστεί η εκπαίδευση εξ αποστάσεως.

Και στη συνέχεια, το Μάιο και τον Ιούνιο, η συμβολή σας ήταν πάλι καταλυτική. Χρειάστηκε να εξηγήσετε στα παιδιά τα μέτρα πρόληψης, να τα καθοδηγήσετε ώστε να προσαρμοστούν στη νέα κανονικότητα. Τώρα καλείστε εκ νέου να τους καθοδηγήσετε στη νέα αυτή κανονικότητα, πάντοτε στη βάση των νέων οδηγιών του ΕΟΔΥ και του προσαρμοσμένου υλικού που θα σας στείλουμε. Σας ευχαριστούμε από καρδιάς για όσα έχετε κάνει μέχρι σήμερα. Και σας καλούμε να προσέλθετε το ίδιο δυναμικά στη νέα χρονιά. Το Υπουργείο βρίσκεται δίπλα σας με όλες τις δυνάμεις του.

3) Απευθύνομαι, τέλος, στους γονείς και κηδεμόνες:

Κατανοώ απόλυτα τις ανησυχίες σας. Είμαι και εγώ μητέρα, και μάλιστα μικρών παιδιών. Όλοι οι γονείς έχουμε ιδιαίτερη ευαισθησία για ο,τιδήποτε αγγίζει το σχολείο και την καθημερινότητα των παιδιών μας. Πολλές φορές η στάθμιση και οι αποφάσεις που καλούμαστε να πάρουμε είναι δύσκολες. Αλλά πορευόμαστε πάντοτε με γνώμονα το καλό των παιδιών μας: για να τα προστατεύσουμε από τη διασπορά του ιού, αλλά ταυτόχρονα και για να τους διασφαλίσουμε το εξαιρετικά πολύτιμο αγαθό της εκπαίδευσης. Έχουμε χρέος τα παιδιά μας να είναι στο σχολείο με τα καλύτερα δυνατά μέτρα προστασίας που μας υποδεικνύουν οι ειδικοί, όπως άλλωστε συμβαίνει αυτή τη στιγμή και στις περισσότερες προηγμένες χώρες του κόσμου. Γιατί η αιφνίδια, μακρόχρονη απουσία από το σχολείο μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην πνευματική, κοινωνική, ψυχοσυναισθηματική εξέλιξη των παιδιών.

Και έρχομαι στο θέμα της μάσκας, γιατί και ο δικός σας ρόλος, ο ρόλος του γονέα και κηδεμόνα, θα είναι καθοριστικός. Η απόφαση για υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε καιρό πανδημίας είναι σαν την αυτονόητη υποχρέωση τα παιδιά μας να φοράνε ζώνη στο αυτοκίνητο ή να κάθονται σε ειδικό κάθισμα, σαν την αυτονόητη υποχρέωση να εμβολιάζουμε τα παιδιά μας. Η μάσκα είναι ασπίδα προστασίας για τα παιδιά μας και για τους γύρω μας. Το τονίζει η ίδια η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία σε εκτενή ανακοίνωσή της, και εκθέτει όλους τους λόγους για τους οποίους η μάσκα είναι και απόλυτα ασφαλής και εξαιρετικά πολύτιμο εργαλείο για την προστασία των παιδιών μας. Εμπιστευτείτε και ως προς αυτό τις δυνατότητες προσαρμογής του εκπαιδευτικού μας συστήματος, αλλά και τη λυτρωτική δύναμη της μαθησιακής διαδικασίας. Που μπορεί ακόμη και τη χρήση της μάσκας, ως ατομική πράξη, συλλογική ευθύνη και εκπαιδευτική διαδικασία, να τη μετουσιώσει σε χρήσιμο και δημιουργικό μάθημα ζωής για τα παιδιά μας. Μάθημα προσαρμοστικότητας, αλλά προπαντός μάθημα ατομικής και κοινωνικής ευθύνης. Θα χρειαστεί λοιπόν το επόμενο διάστημα προσπάθεια, επιμονή, προσαρμοστικότητα. Είναι για το καλό των παιδιών μας και όλων μας.

Περισσότερες πληροφορίες στην ροή του «Φοιτητικά Νέα», μείνετε συντονισμένοι για την καθημερινή σας Φοιτητική Ενημέρωση!

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr