GSA: Διαγωνισμός MyGalileoDrone με έπαθλο 100.000 ευρώ

GSA: Διαγωνισμός MyGalileoDrone με έπαθλο 100.000 ευρώ

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για τα Δορυφορικά Συστήματα Παγκόσμιας πλοήγησης (European Global Navigation Satellite Systems, GNSS), επιχειρησιακός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Σύστημα Galileo και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Επικάλυψης και Γεωστατικής Πλοήγησης (European Geostationary Navigation Overlay Service, EGNOS), γνωστοποιεί στα «Φοιτητικά Νέα» πως ο διαγωνισμός MyGalileoDrone έχει ήδη ξεκινήσει.

Αυτός ο διαγωνισμός στοχεύει στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη εφαρμογών ή υπηρεσιών που βασίζονται σε drone, χρησιμοποιώντας έναν δέκτη που επιτρέπει τη χρήση του Galileo και ο οποίος θα καλύπτει τις βασικές προτεραιότητες της ΕΕ, όπως η Πράσινη Συμφωνία και θα υποστηρίζει το Σχέδιο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οποιεσδήποτε αρχικές ιδέες θα πρέπει να υποβληθούν έως τις 31 Αυγούστου. Αναμένεται ευρεία συμμετοχή όλων των κρατών μελών.


Ο διαγωνισμός MyGalileoDrone αναζητά να αξιοποιήσει το καινοτόμο πνεύμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σκοπό να παραδώσει εφαρμογές και υπηρεσίες ώστε να δώσει μια ώθηση στην ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα, ανθεκτικότητα και βιωσιμότητα. Οι εφαρμογές πρέπει να αξιοποιούν και να αποδεικνύουν την προστιθέμενη αξία του Galileo, όπως η αυξημένη ακρίβεια, η διαθεσιμότητα και η ανθεκτικότητα θέσης, καθώς επίσης και η ακεραιότητα για μια λύση που βασίζεται σε επιχειρήσεις drone.

Εφαρμογές βασισμένες σε drones: αξιοποίηση της επιχειρηματικής ευκαιρίας

Η αγορά που σχετίζεται με εφαρμογές και υπηρεσίες drone αναπτύσσεται ραγδαία και τα ευρωπαϊκά έσοδα από υπηρεσίες drone αναμένεται να φθάσουν τα 250 εκατομμύρια ευρώ έως το 2025. Έως το 2035, η ευρωπαϊκή ζήτηση εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, σε ονομαστικούς όρους και πάνω από 15 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως έως το 2050, δημιουργώντας περισσότερες από 100.000 θέσεις εργασίας.

Με τους δέκτες GNSS που ενσωματώνονται σε όλα σχεδόν τα νέα εμπορικά drones, η προστιθέμενη αξία του Galileo και του EGNOS είναι καθοριστικής σημασίας για την ανάπτυξη και εξέλιξη των υπηρεσιών και εφαρμογών drone.

Εκτός από το σχεδιασμό και την ανάπτυξη της εφαρμογής, οι διαγωνιζόμενοι θα πρέπει να προετοιμάσουν την εφαρμογή ή την υπηρεσία που βασίζεται σε drone για ένα εμπορικό ξεκίνημα. Η λύση θα πρέπει να αξιοποιήσει το Galileo για να παρέχει μια εξασφάλιση θέσης. Η χρήση του EGNSS είναι κατανοητή με την ευρεία έννοια και το Galileo μπορεί να ενσωματωθεί στην πλατφόρμα πτήσεων, στο σταθμό ελέγχου εδάφους ή σε άλλες συσκευές που υποστηρίζουν τη λειτουργία, όπως ένα smartphone ή ακόμη και στο πλαίσιο των υπηρεσιών U-Space.

«Το GNSS είναι ένα κλειδί που επιτρέπει την τεχνολογία σε αυτό το τμήμα, εξασφαλίζοντας ισχυρή πλοήγηση και αξιοπιστία για ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών. Ο διαγωνισμός MyGalileoDrone στοχεύει να φέρει οξυγόνο σε ευρωπαϊκές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επιχειρηματίες που προωθούν την καινοτομία. Θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και ανάπτυξη σε αυτήν την πολλά υποσχόμενη αγορά», δήλωσε ο Pascal Claudel, Αναπληρωτής Εκτελεστικός Διευθυντής του GSA.

Εστίαση στις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Όντας επικεντρωμένοι σε αυτήν  την περίοδο ανάκαμψης μετά το COVID, οι υποβολές πρέπει να στοχεύουν εφαρμογές και υπηρεσίες που υποστηρίζουν βασικές προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά ο ουρανός είναι το όριο! O GSA αναζητά καινοτόμες ιδέες για εφαρμογές, όπως η έξυπνη κινητικότητα, η βιώσιμη γεωργία ή η προστασία του περιβάλλοντος ή λύσεις που εκμεταλλεύονται συνεργίες μεταξύ δεδομένων 5G και διαστημικών δεδομένων ή υποστηρίζουν το Διαδίκτυο των πραγμάτων ή γιατί όχι το επόμενο μεγάλο πράγμα.

Καθώς ο ανταγωνισμός θα έχει ευρύ πεδίο, αναμένεται ευρεία συμμετοχή εθνικών και περιφερειακών οικοσυστημάτων μέσω εταιρειών και ερευνητικών ιδρυμάτων σε όλα τα κράτη μέλη.

Τι προσφέρεται;

Το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό MyGalileoDrone ανέρχεται σε 100.000 ευρώ, με 60.000 ευρώ για το δεύτερο βραβείο, 40.000 ευρώ για το τρίτο και 30.000 ευρώ για το τέταρτο.

Μετά την επίσημη έναρξη στις 17 Ιουλίου, οι αιτούντες θα έχουν προθεσμία έως τις 31 Αυγούστου για να υποβάλουν τις αιτήσεις τους. Τα έργα που θα επιλεχθούν για να προχωρήσουν στη φάση ανάπτυξης του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν στις 15 Σεπτεμβρίου και θα έχουν χρόνο έως τις 30 Νοεμβρίου για να αναπτύξουν μια δοκιμαστική έκδοση της προτεινόμενης εφαρμογής ή υπηρεσίας τους.

Στον τελικό, οι επιλεγμένες ομάδες θα παρουσιάσουν μια ζωντανή επίδειξη και θα μιλήσουν για τις ιδέες τους στους επενδυτές. Κατά τη διαδικασία ανάπτυξης, οι υποψήφιοι θα λάβουν καθοδήγηση και καθοδήγηση από αναγνωρισμένους εμπειρογνώμονες στην αγορά drone. Αυτοί οι εμπειρογνώμονες θα τους συνοδεύσουν καθώς θα χτίζουν την εφαρμογή τους, θα αναπτύσσουν δοκιμές και θα ετοιμάζονται από αυτήν την επιχειρηματική προοπτική για να προσελκύσουν επενδυτές και να κινηθούν στην αγορά.

Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στη σελίδα του διαγωνισμού στον ιστότοπο της GSA.

Σχετικά με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό GNSS (GSA)

Ως επίσημος ρυθμιστικός Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός GNSS (GSA) διαχειρίζεται τα δημόσια συμφέροντα που σχετίζονται με τα ευρωπαϊκά προγράμματα GNSS. Η αποστολή της GSA είναι να υποστηρίξει τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να επιτύχει την υψηλότερη απόδοση των ευρωπαϊκών επενδύσεων GNSS, όσον αφορά τα οφέλη για τους χρήστες, την οικονομική ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα. 

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr