Σπουδαστές των ΑΣΤΕ αποφάσισαν να απέχουν από την πρακτική τους άσκηση ως ένδειξη διαμαρτυρίας

Σπουδαστές των ΑΣΤΕ αποφάσισαν να απέχουν από την πρακτική τους άσκηση ως ένδειξη διαμαρτυρίας

Η επιστολή διαμαρτυρίας του Συλλόγου Σπουδαστών ΑΣΤΕ  όπως έχει σταλεί στα «Φοιτητικά Νέα» από τον πρόεδρο του Δ.Σ. σπουδαστών ΑΣΤΕΡ Στέλιο Ποζατζίδη:

"Κανείς δεν μπορεί να διαψεύσει την πολυετή συνεισφορά των ΑΣΤΕ στην στελέχωση της ξενοδοχειακής βιομηχανίας της χώρας. Εκατοντάδες απόφοιτοι  στελεχώνουν και διευθύνουν ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και συμβάλλουν με τις γνώσεις τους στην ανάδειξη του τουριστικού κλάδου / τομέα.


Οι ΑΣΤΕ (Ρόδου, Κρήτης) βρίσκονται υπό την αρμοδιότητα του Υπουργείου Τουρισμού, το οποίο δεν έχει μεριμνήσει ώστε να παρέχει στους σπουδαστές του:

  • Φοιτητικές Εστίες (στέγαση)
  • Φοιτητικές Λέσχες (σίτιση)
  • Φοιτητική ταυτότητα (πάσο)
  • Δυνατότητα για Μεταπτυχιακό στην Ελλάδα
  • Προγράμματα Erasmus

Πρόκειται για προνόμια που παρέχονται σε όλους τους φοιτητές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Ελλάδας, αλλά όχι στους σπουδαστές των ΑΣΤΕ.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Σχολές δεν είναι δυσεπίλυτα. Παρά τις πολυετείς  κινητοποιήσεις σπουδαστών και καθηγητών δεν έχει δοθεί λύση από τους αρμόδιους. Υπάρχει μόνο ο καθησυχασμός με υποσχέσεις που εν τέλει δεν γίνονται ποτέ πράξη.

Σε όλη αυτήν την αβεβαιότητα προστίθενται τώρα η πρακτική άσκηση του θέρους 2020. Ενόψει εξεταστικής δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για την διαδικασία που θα ακολουθηθεί εφόσον υπάρχουν πλέον νέα δεδομένα (κορωνοϊός , αβέβαιη επαναλειτουργία δεκάδων ξενοδοχείων). Με τα δεδομένα αυτά πολλοί σπουδαστές και κυρίως τριτοετείς θα αναγκαστούν να δηλώσουν αναβολή. Συνεπάγεται η αναβολή της πτυχιακής εργασίας και του πτυχίου αφού δεν  έχει δοθεί άλλη λύση (π.χ. διαγραφή της πρακτικής άσκησης του θέρους 2020).

Επιπρόσθετα υπάρχουν κάποιοι προβληματισμοί:

  • Το Υπουργείο Τουρισμού απέτρεψε την πραγματοποίηση της εξεταστικής  στους φυσικούς χώρους της Σχολής με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Πώς γίνεται μία εβδομάδα αργότερα (01/07) από το τέλος της εξεταστικής (23/06) οι σπουδαστές να τοποθετούνται στο κέντρο του κινδύνου;
  • Το περιβάλλον (ξενοδοχειακές επιχειρήσεις) στο οποίο τοποθετούνται οι πρακτικάριοι είναι άκρως επικίνδυνο για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Τι θα γίνει σε περίπτωση μόλυνσης μαθητευόμενου; Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη σε περίπτωση θανάτου μαθητευόμενου;

Δηλώνουμε την βαθύτατη δυσαρέσκειά μας και την αγανάκτησή μας ως προς την αντιμετώπιση του Υπουργείου Τουρισμού και της κυβέρνησης προς εμάς.

Μεγάλο ποσοστό της ΑΣΤΕΡ ύστερα από ψηφοφορία που διεξήχθη δηλώνει την πρόθεσή του να απέχει από την πρακτική άσκηση ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Ο παραγκωνισμός των φοιτητικών δικαιωμάτων, οι ψεύτικες υποσχέσεις πολλών χρόνων, ο εμπαιγμός στα νεανικά οράματα και τις φιλοδοξίες, που το ίδιο το δημοκρατικό πολίτευμα υποστηρίζει και η ελλιπέστατη ενημέρωση στο θέμα της πρακτικής άσκησης δεν μας αφήνει ΔΥΣΤΥΧΩΣ άλλη επιλογή.

Η υπομονή μας έχει εξαντληθεί!"

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr