Η Απόφαση για τα εξ αποστάσεως μαθήματα στις ΑΕΝ – ΤΙ ΟΡΙΖΕΙ

Η Απόφαση για τα εξ αποστάσεως μαθήματα στις ΑΕΝ – ΤΙ ΟΡΙΖΕΙ

Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ): Τα «Φοιτητικά Νέα» σας παρουσιάζουν την Υπουργική Απόφαση που καθορίζει τις λεπτομέρειες για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ).

Αναλυτικά η απόφαση για την παροχή εξ αποστάσεως Ναυτικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού/ Πλοιάρχων - Μηχανικών:


1. Σύμφωνα με τις παρ. 1 και 2 του άρθρου εξηκοστού πέμπτου της από 30.3.2020 ΠΝΠ (Α’ 75), η εκπαιδευτική διαδικασία των προγραμμάτων σπουδών στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν.) δύναται να υλοποιείται με εξ αποστάσεως διδασκαλία με την μορφή της σύγχρονης ή και της ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης. Η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά και στα Ειδικά Τμήματα που λειτουργούν στις Α.Ε.Ν.

2. Η ως άνω διάταξη επιτρέπει στις Α.Ε.Ν. να προβούν άμεσα σε εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής θέτει στη διάθεση των διδασκόντων και των σπουδαστών/-στριών όλων των Α.Ε.Ν. της χώρας:

- Υπηρεσία σύγχρονης τηλεκπαίδευσης με χρήση της ψηφιακής πλατφόρμας MS Teams σε ακαδημαϊκή δωρεάν έκδοση, παραμετροποιημένη για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών των ΑΕΝ, με δυνατότητα για τηλεδιάσκεψη, ταυτόχρονες ανταλλαγές ψηφιακών αρχείων και εργασιών, αυτόματη δημιουργία τμημάτων/ υποτμημάτων και τάξεων, βάσει του αριθμού σπουδαστών που φοιτούν στην εκάστοτε Α.Ε.Ν.

Επιπλέον, και εφόσον κρίνεται σκόπιμο από τα εκπαιδευτικά Συμβούλια των Σχολών, στη διάθεση της εκπαιδευτικής κοινότητας των Α.Ε.Ν. παραμένουν διαθέσιμα προς χρήση τα εξής:

- υπηρεσία ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης (MarEdu eClass) με χρήση της πλατφόρμας Open eClass στην διαδικτυακή διεύθυνση http://maredu.gunet.gr και το

- σύστημα αυτοματοποιημένης διαχείρισης της εκπαίδευσης με χρήση της ψηφιακής πλατφόρμας e-learning στην διαδικτυακή διεύθυνση https://aen.sqlearn.com/.

Για την ορθή υλοποίηση και χρήση των ανωτέρω συστημάτων τηλεκπαίδευσης έχουν οριστεί υπεύθυνοι/ σύνδεσμοι ανά Σχολή, προκειμένου να συνδράμουν το εκπαιδευτικό προσωπικό και τους σπουδαστές/-στριες. 

3. Εκτός από την άμεση διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας με ηλεκτρονικά μέσα για όσα μαθήματα είναι εφικτό, οι Α.Ε.Ν. και οι διδάσκοντες τους οφείλουν να αξιοποιήσουν το διάστημα έως 24/04/2020, προκειμένου να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο παράτασης της απαγόρευσης της εκπαιδευτικής λειτουργίας με φυσική παρουσία.

4. Τα μαθήματα που δύνανται να παρέχονται ηλεκτρονικά θα διδάσκονται εξ αποστάσεως, μέχρι την λήξη της αναστολής της λειτουργίας της εκπαιδευτικής διαδικασίας με φυσική παρουσία. Η διεξαγωγή του μαθήματος θα πρέπει να πραγματοποιείται με σύγχρονη (διαδικτυακή διεξαγωγή του μαθήματος) ή ασύγχρονη (βιντεοσκοπημένες διαλέξεις, διαμοιρασμό ψηφιακών αρχείων και εκπαιδευτικού υλικού κ.ά.) διδασκαλία ή συνδυασμό των δύο.

5. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα πραγματοποιείται σύμφωνα με το ισχύον εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα κάθε Σχολής ανά τμήμα, σύμφωνα με τις αναθέσεις μαθημάτων στο εκπαιδευτικό προσωπικό ή όπως τυχόν τροποποιηθεί για κάλυψη των αναγκών από το εκάστοτε αρμόδιο όργανο.

6. Τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν και κατά τις ημέρες των διακοπών του Πάσχα και συγκεκριμένα θα διακοπούν μόνο από την Μεγάλη Παρασκευή 17/04/2020 έως και την Δευτέρα του Πάσχα 20/04/2020.

7. Για κάθε ώρα διδασκαλίας τηρείται από τον διδάσκοντα εκπαιδευτικό παρουσιολόγιο Σπουδαστών, ανά Τμήμα ή Υποτμήμα, το οποίο θεωρείται από τον Διευθυντή Σχολής.

8. Η αρμόδια Υπηρεσία του ΥΝΑΝΠ/Α.ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ./ ΔΕΚΝ, ως υπεύθυνη επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των σπουδαστών/-στριών και του εκπαιδευτικού προσωπικού τηρεί όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016, καθώς και τις διατάξεις του ν. 4624/2019 (Α΄ 137).

9. Η ισχύς της απόφασης αυτής αρχίζει από την 10η Απριλίου 2020. 

Την ενημερωτική σελίδα για όλα τα νέα που αφορούν τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού μπορείτε να την δείτε ΕΔΩ

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα για τις ΑΕΝ.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr