Έρχονται εξετάσεις εξ αποστάσεως - Διαδικτυακά θα εξεταστούν φοιτητές ΑΕΙ!

Έρχονται εξετάσεις εξ αποστάσεως - Διαδικτυακά θα εξεταστούν φοιτητές ΑΕΙ!

Λόγω της αβέβαιης κατάστασης που επικρατεί στην την Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο συνεπεία της πανδημίας του COVID-19, Πανεπιστημιακά Ιδρύματα αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για διεξαγωγή των εξετάσεων, μέσω των οποίων θα διασφαλίζεται πρώτιστα η υγεία και η ασφάλεια των φοιτητών.

Το πρώτο Ελληνικό Πανεπιστήμιο που θα εφαρμόσει την μέθοδο των εξ αποστάσεων εξετάσεων προς τους φοιτητές του είναι το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. 


Πιο αναλυτικά, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, ανταποκρινόμενο στην παρούσα δύσκολη συγκυρία για τη χώρα και στις συνέπειες που έχει επιφέρει και στον τομέα της εκπαίδευσης, προχωρά σε συμφωνία με το μεγαλύτερο οργανισμό στον κόσμο πιστοποίησης και ηλεκτρονικής επίβλεψης εξετάσεων από απόσταση. Η διαδικασία αυτή που ονομάζεται exam proctoring θα προσφερθεί από το Πανεπιστήμιο για πρώτη φορά στην Ελλάδα και αποτελεί το κορυφαίο εργαλείο για την διεξαγωγή πανεπιστημιακών εξετάσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φοιτητικά Νέα» η μέθοδος αυτή μελετάται και από τα υπόλοιπα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα.

Η διαδικασία proctoring περιλαμβάνει τον πλέον αξιόπιστο, αντικειμενικό και αδιάβλητο τρόπο διεξαγωγής εξετάσεων από απόσταση παγκοσμίως και ενσωματώνει όλες τις διαθέσιμες τεχνολογικές καινοτομίες μαζί με παροχή συμβουλών και βοήθειας σε πραγματικό χρόνο. Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία για τον κάθε εξεταζόμενο, θα υπάρχει σε πραγματικό χρόνο (ζωντανά) συνδεδεμένος ειδικός σύμβουλος.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου Καθηγητή, Οδυσσέα - Ιωάννη Ζώρα, το Πανεπιστήμιο εξασφάλισε από τον Οργανισμό, που εδρεύει, όπως όλες οι κορυφαίες τεχνολογικές εταιρίες στον κόσμο στη Silicon Valley, την αποκλειστικότητα για τη χώρα μας της χρήσης των συγκεκριμένων υπηρεσιών. Σε αυτό το πλαίσιο όμως και συνεχίζοντας την κοινωνική του προσφορά θα λειτουργήσει και ως κόμβος στην Ελλάδα για όποιο εκπαιδευτικό ίδρυμα επιθυμεί να διοργανώσει τις εξετάσεις του από απόσταση με την συγκεκριμένη μέθοδο.

Τονίζεται πως η διαδικασία περιλαμβάνει τον πλέον αξιόπιστο, αντικειμενικό και αδιάβλητο τρόπο διεξαγωγής εξετάσεων από απόσταση παγκοσμίως και ενσωματώνει όλες τις διαθέσιμες τεχνολογικές καινοτομίες μαζί με παροχή συμβουλών και βοήθειας σε πραγματικό χρόνο.

Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία proctoring για τον κάθε εξεταζόμενο, θα υπάρχει σε πραγματικό χρόνο (ζωντανά) συνδεδεμένος ειδικός σύμβουλος.

Το ΕΑΠ μελετά την εφαρμογή του συγκεκριμένου συστήματος, όχι μόνο ως εναλλακτικού λόγω της παρούσας συγκυρίας, αλλά και σε μόνιμη βάση.

Το σύστημα με ανάλογες τροποποιήσεις μπορεί να εφαρμοστεί και στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση δίνοντας την πιο αξιόπιστη λύση στις παρούσες πρωτόγνωρες και για την εκπαίδευση συνθήκες.

Αναμένεται να δούμε αν θα προβούν σε ανάλογες κινήσεις και άλλα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας!

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr