Φοιτητικά Κινήματα: Ένα βήμα μπροστά από την εποχή μας

Φοιτητικά Κινήματα: Ένα βήμα μπροστά από την εποχή μας

Γράφει στα «Φοιτητικά Νέα» ο φοιτητής Στυλιανός Μήλιος, Πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου ΤΑΒΜ

Τα φοιτητικά κινήματα αποτελούν αδιαμφισβήτητα ένα ιστορικό φαινόμενο που έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά κάθε φορά. Οι διεκδικήσεις των φοιτητών αλλάζουν μορφές και περιεχόμενο ανάλογα με την χρονική περίοδο. Ξεκίνησαν λίγο μετά την ίδρυση του πρώτου Πανεπιστημίου στην Ελλάδα το 1837. Ξεκάθαρα, οι αγώνες των φοιτητών σηματοδοτούν τον αγώνα για μία προοδευτική αλλαγή της κοινωνίας. Οι φοιτητές αποτελούν δύναμη ανατροπής που οι αντιδράσεις τους είναι συνδεδεμένες με την πολιτική και την κοινωνία.


Στον 21ο αιώνα η κατάσταση του φοιτητικού κινήματος είναι εντελώς διαφορετική. Η απογοήτευση, η αποχή, οι χαμένες ηθικές αξίες, η έλλειψη έντασης και συλλογικότητας είναι τα κύρια στοιχεία που προσδιορίζουν το φοιτητικό κίνημα σήμερα. Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο να εξηγούμε στους φοιτητές γιατί πρέπει να συμμετέχουμε στους Φοιτητικούς Συλλόγους. Παρατηρούμε τους νέους να απουσιάζουν και να πιστεύουν ότι δεν μπορούν να αλλάξουν τίποτα. Αυτό αποτελεί ιδιαίτερη ανησυχία και ίσως στέλνει και ένα βαθύ πολιτικό μήνυμα.

Φυσικά για αυτήν την κατάσταση δεν ευθύνονται μόνο οι φοιτητές. Τα πανεπιστήμια πρέπει να αλλάξουν ριζικά το ρόλο τους. Να εκσυγχρονιστούν και να λειτουργήσουν με Ευρωπαϊκά πρότυπα. Να εισάγουν την καινοτομία και την έρευνα δίνοντας κίνητρα στους φοιτητές και στους καθηγητές. Τα πανεπιστήμια να γίνουν κομμάτι της κοινωνίας, να αποτελέσουν διέξοδο των κύριων προβλημάτων. Οι φοιτητές πρέπει να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση νέων προτύπων. Πρέπει να αφήσουμε το δικό μας στίγμα γράφοντας τη δική μας σύγχρονη ιστορία. 

Είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να δημιουργηθούν ομάδες φοιτητών που θα έχουν ένα και μόνο κοινό στόχο. Τα χαρακτηριστικά αυτών των ομάδων πρέπει να είναι τα εξής: ανάπτυξη δεξιοτήτων, προσφορά πανεπιστημιακό σύνολο και να υπάρχει διάθεση για κοινωνική συνεισφορά. Ο κοινός στόχος είναι, η προάσπιση και η ανάδειξη των συμφερόντων των φοιτητών σε ακαδημαϊκό και κοινωνικό επίπεδο χωρίς κομματικά συμφέροντα.

Με την δημιουργία αυτών των ομάδων να δείξουμε τα δικά μας δείγματα γραφής. Να προσδιορίσουμε τις ηθικές αρχές και αξίες μας, από την αρχή. Η καλλιέργεια των ιδανικών της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της κοινωνικής προσφοράς είναι οι αξίες που πρέπει να επιδιώκουμε μέσα από έναν δίκαιο και έντιμο αγώνα από εμάς για εμάς. Ας είμαστε οι γενιές ένα βήμα μπροστά από την εποχή μας.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr