Όλα όσα ισχύουν για τις Εξετάσεις Σπουδαστών ΑΕΝ

Εξετάσεις Σπουδαστών ΑΕΝ – ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ

Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού: Τα «Φοιτητικά Νέα» σας παρουσιάζουν όλα όσα ισχύουν για τις εξετάσεις (εξεταστικών περιόδων) των σπουδαστών που φοιτούν στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) σύμφωνα με τον κανονισμό σπουδών ακαδημαϊκού έτους 2019-2020.

Την ενημερωτική σελίδα για όλα τα νέα που αφορούν τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού μπορείτε να την δείτε ΕΔΩ


Εξετάσεις Σπουδαστών ΑΕΝ 

ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ - ΓΕΝΙΚΑ

1. Όλες οι τελικές εξετάσεις είναι προαγωγικές ή απολυτήριες.

2. Οι τελικές εξετάσεις γίνονται στη διάρκεια των εξεταστικών περιόδων σύμφωνα με πρόγραμμα που καταρτίζεται με ευθύνη του Διευθυντή της Σχολής και συνυπογράφεται από τον Διοικητή της Α.Ε.Ν. Το πρόγραμμα εξετάσεων αναρτάται έγκαιρα στο πίνακα ανακοινώσεων της Σχολής.

3. Οι εξεταστικές περίοδοι κατά τις οποίες γίνονται οι τελικές εξετάσεις των προηγουμένων παραγράφων είναι:

α. ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ που βρίσκεται εντός του διαστήματος από την 1η μέχρι και την 20η ημέρα του μηνός και εξετάζονται:

Ι) Οι σπουδαστές που έχουν εγγραφεί στα Α’, Δ’, και ΣΤ’ διδακτικά εξάμηνα κατά το τρέχον διδακτικό έτος, στα μαθήματα των εξαμήνων αυτών.

II) Όλοι οι σπουδαστές που έχουν οφειλόμενα μαθήματα.

β. ΙΟΥΝΙΟΥ που βρίσκεται εντός του διαστήματος από την 13η Ιουνίου μέχρι και την 5η Ιουλίου με δυνατότητα παράτασης, εάν κριθεί ότι οι ανάγκες της σχολής το επιβάλλουν, μέχρι την 9η Ιουλίου και εξετάζονται:

Ι) Οι σπουδαστές που έχουν εγγραφεί στα Β’, Γ’, και Ε’ διδακτικά εξάμηνα κατά το τρέχον διδακτικό έτος στα μαθήματα των εξαμήνων αυτών.

II) Όλοι οι σπουδαστές που έχουν οφειλόμενα μαθήματα.

γ. ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ που διαρκεί από την 1η μέχρι και την 25η ημέρα του μήνα και εξετάζονται όλοι οι σπουδαστές που έχουν οφειλόμενα μαθήματα.

4. Οφειλόμενο μάθημα θεωρείται κάθε μάθημα διδακτικού εξαμήνου ενός ακαδημαϊκού έτους, στο οποίο ο σπουδαστής έχει αποτύχει, από την ημέρα που ο σπουδαστής έχει εγγραφεί και παρακολουθεί μαθήματα επόμενου διδακτικού εξαμήνου στο επόμενο ακαδημαϊκό έτος.

5. Στις εξετάσεις Φεβρουαρίου, Ιουνίου και Σεπτεμβρίου, μαζί με τους σπουδαστές Α.Ε.Ν. δύνανται να συμμετέχουν και οι κάτοχοι πτυχίου της παρ. 10 του άρθρου 1 του παρόντος, με τις ίδιες προϋποθέσεις και υποχρεώσεις που ισχύουν και για τους σπουδαστές Α.Ε.Ν. σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 10, 11, 12 και 13 του παρόντος Κανονισμού. Οι ανωτέρω πτυχιούχοι υποβάλλουν αίτηση στην Γραμματεία της Σχολής που θα εξετασθούν τουλάχιστον πέντε (05) εργάσιμες ημέρες πριν την έναρξη της εξεταστικής περιόδου.

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

1. Πριν από κάθε εξεταστική περίοδο, μετά από πρόταση του Διευθυντή Σχολής, το Εκπαιδευτικό Συμβούλιο ορίζει μεταξύ του εκπαιδευτικού προσωπικού της Σχολής, τους αναπληρωτές των εξεταστών καθηγητών για την περίπτωση προσωρινού ή οριστικού κωλύματός τους, με τους οποίους διεξάγονται οι εξετάσεις. Σε περίπτωση κωλύματος εξεταστή καθηγητή, για τον οποίο από αντικειμενικούς λόγους δεν είχε οριστεί αναπληρωτής εξεταστής ή στην περίπτωση κωλύματος τόσο του εξεταστή όσο και του αναπληρωτή καθηγητή, οι εξετάσεις του μαθήματος αναβάλλονται και πραγματοποιούνται σε χρόνο που προσδιορίζει ο Διοικητής μετά από εισήγηση του Διευθυντή Σχολής.

2. Στα μαθήματα που εξετάζονται μόνο προφορικά ή και προφορικά την επιτροπή προφορικής εξέτασης και βαθμολόγησης αποτελούν, ο εξεταστής και ο αναπληρωτής καθηγητής, με ισοδύναμο ποσοστό βαθμολογίας ο καθένας.

ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΑΙ ΑΚΥΡΩΣΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

1. Ο Διοικητής, μετά από εισήγηση του Διευθυντή της Σχολής, δύναται να διακόψει ή και να ακυρώσει τη γραπτή εξέταση ενός μαθήματος εάν διαπιστωθεί ότι αυτή γίνεται ή έγινε κατά τρόπο αντικανονικό ή μεροληπτικό.

2. Στις περιπτώσεις αυτές ο Διοικητής με τον Διευθυντή της Σχολής συντάσσουν σχετικό πρακτικό στο οποίο καταχωρούνται όλα τα σχετικά στοιχεία και στο οποίο ορίζεται η επανάληψη της γραπτής εξέτασης την ίδια ή άλλη ημέρα.

ΘΕΜΑΤΑ ΓΡΑΠΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

1. Κατά τις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις ο αρμόδιος κατά μάθημα καθηγητής ορίζει τουλάχιστον τρία (3) θέματα κατά το δυνατόν ισοδύναμα με εξαίρεση εκείνων των μαθημάτων που από τη φύση τους δεν μπορούν να δοθούν για ανάπτυξη περισσότερα από ένα (π.χ. Σχέδιο).

Σε κάθε οριζόμενο θέμα θα πρέπει να καθορίζεται και η βαθμολογική αξία αυτού.

2. «Τα θέματα των γραπτών εξετάσεων που ορίσθηκαν από τον καθηγητή, καταχωρούνται σε ειδικό έντυπο που διανέμεται στους σπουδαστές. Αντίγραφα των θεμάτων όλων των εξεταστικών περιόδων αρχειοθετούνται έντυπα και ηλεκτρονικά στην Τράπεζα Θεμάτων που διατηρείται σε κάθε Σχολή».

3. Η κόλλα διαγωνισμού πάνω δεξιά φέρει τη σφραγίδα της Σχολής και τη μονογραφή του Διοικητή και συμπληρώνεται από τους σπουδαστές με την αναγραφή των εξής στοιχείων: ονοματεπώνυμο, όνομα πατέρα, εξάμηνο, μάθημα και ημερομηνία.

4. Ως πρόχειρο χρησιμοποιείται η τελευταία σελίδα της κόλλας διαγωνισμού η οποία περιέχει πάνω στη μέση την ένδειξη ΠΡΟΧΕΙΡΟ. Δεν λαμβάνονται υπόψη για την αξιολόγηση του γραπτού οι σημειώσεις του πρόχειρου.

5. Κατά την παράδοση των γραπτών διαγράφονται από τον επιτηρητή, τα κενά που υπάρχουν σε αυτά και μονογράφονται. Το έντυπο των θεμάτων παραδίδεται μαζί με το γραπτό.

6. Μετά το τέλος της γραπτής εξέτασης, τα γραπτά παραλαμβάνονται από τον αρμόδιο καθηγητή, ο οποίος εντός πέντε ημερών τα βαθμολογεί και τα παραδίδει μαζί με το πρακτικό εξέτασης σε σφραγισμένο φάκελο στην Γραμματεία της Σχολής με εμφανή, ολόγραφη και  αριθμητική, ανεξίτηλη και με τη μονογραφή του βαθμολογία στη πρώτη σελίδα του κάθε γραπτού. Η ανωτέρω βαθμολογία αποτελείτο βαθμό της γραπτής εξέτασης και δεν προσβάλλεται με ένσταση.

7. Τα γραπτά των εξετάσεων φυλάσσονται σε ειδικό χώρο στην Σχολή για ένα εξάμηνο και μετά καταστρέφονται. Ο σπουδαστής μπορεί να ζητήσει να συμβουλευτεί το γραπτό του εντός ενός μηνός από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και δικαιούται να λάβει γνώση του περιεχομένου του γραπτού του από τον εξεταστή καθηγητή. Σε περίπτωση επίσημης καταγγελίας στη Διοίκηση ή στο Διευθυντή της Σχολής σε βάρος καθηγητή για μεροληπτική ή αντικανονική βαθμολόγηση προαγωγικής ή απολυτηρίου γραπτής εξέτασης, ο έλεγχος του γραπτού και η διερεύνηση του όλου θέματος γίνεται από το Εκπαιδευτικό Συμβούλιο της Σχολής που ανήκει ο καθηγητής και το οποίο αποφαίνεται περί του βάσιμου ή μη της καταγγελίας.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

1. Κατά τις γραπτές βαθμολογούμενες ασκήσεις και εφαρμογές και τις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις η Διοίκηση της Α.Ε.Ν., με εισήγηση του Διευθυντή της Σχολής, λαμβάνει όλα τα κατάλληλα μέτρα για την από κάθε πλευρά κανονική διεξαγωγή των εξετάσεων και την πρόληψη κάθε περίπτωσης αντικανονικής διεξαγωγής ή αντιγραφής ή καταδολίευσης των εξετάσεων.

2. Σε σπουδαστές που προσήλθαν στη αίθουσα εξετάσεων μετά την έναρξη διανομής των θεμάτων δεν επιτρέπεται η είσοδος, ούτε η συμμετοχή τους στην συγκεκριμένη εξέταση.

3. Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων δεν επιτρέπεται στους σπουδαστές να αλληλοβοηθούνται ή να επικοινωνούν με οποιονδήποτε και με οποιοδήποτε τρόπο και να χρησιμοποιούν βιβλία και βοηθήματα ή σημειώσεις οποιουδήποτε είδους εκτός από εκείνα που θα καθορίζονται κάθε φορά από τον εξεταστή καθηγητή. Μετά τη διανομή των θεμάτων δίνονται οι αναγκαίες επεξηγήσεις και διευκρινίσεις από τον εξεταστή καθηγητή προς όλους τους εξεταζόμενους σπουδαστές.

4. Σπουδαστής ο οποίος καταλαμβάνεται να αντιγράφει ή να συνεννοείται ή παρεμποδίζει κατά οποιονδήποτε τρόπο την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων απομακρύνεται από την αίθουσα και το γραπτό του μηδενίζεται, αφού σημειωθεί ο λόγος της αποπομπής και μονογραφηθεί από τον επιτηρητή που έκανε την διαπίστωση.

5. Η διάρκεια επεξεργασίας των θεμάτων κατά την γραπτή εξέταση κάθε μαθήματος σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπερβεί τις τρεις διδακτικές ώρες.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ Ή ΑΠΟΥΣΙΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

1. Στις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις συμμετέχουν όλοι οι σπουδαστές που έχουν το δικαίωμα.

2. Σπουδαστής ο οποίος απουσιάζει από τη εξέταση μαθήματος, για οποιοδήποτε λόγο, δεν βαθμολογείται και προσέρχεται σε επόμενη ή επόμενες εξεταστικές περιόδους εφόσον έχει το δικαίωμα σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του Κανονισμού αυτού.

ΒΑθΜΟΛΟΠΑ

1. Η βαθμολογία στα μαθήματα, στην βαθμολόγηση των εξαμήνων πρακτικής άσκησης επί πλοίου και στην αξιολόγηση της πτυχιακής εργασίας, εκφράζεται με την αριθμητική κλίμακα: μηδέν (0) έως δέκα (10), με βάση επιτυχίας τον βαθμό πέντε (5).

2. Ο χαρακτηρισμός της επίδοσης των σπουδαστών καθορίζεται ως εξής:

Από 0 - 4,9 «Ανεπαρκής».

Από 5 - 6,9 «Καλή».

Από 7 - 8,4 «Λίαν καλή».

Από 8,5 -10 «Άριστη».

3. Όλοι οι βαθμοί υπολογίζονται και καταχωρούνται με προσέγγιση ενός δεκάτου (1/10) της ακέραιας μονάδας. Ποσοστό των πέντε εκατοστών μονάδας (0,05) στρογγυλεύεται στο επόμενο δέκατο της μονάδος.

4. Βάση επιτυχίας της κατηγορίας υποψηφίων της παρ. 10 του άρθρου 1 του παρόντος, για την γραπτή εξέτασή τους στα μαθήματα που οφείλουν, αποτελεί ο βαθμός πέντε (5).

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ

(ΒΑΘΜΟΣ ΠΡΟΟΔΟΥ)

1. Στο τέλος κάθε εξαμήνου κάθε καθηγητής παραδίδει εγκαίρως στην Γραμματεία της Σχολής για κάθε σπουδαστή το βαθμό προόδου του εξαμήνου που πέρασε, ο οποίος προκύπτει από την αξιολόγηση του σπουδαστή.

2. Οι παραπάνω βαθμολογίες αναρτώνται έγκαιρα στον πίνακα ανακοινώσεων για ενημέρωση των σπουδαστών.

3. Ο βαθμός προόδου του σπουδαστή για κάθε μάθημα εξάγεται από την επίδοση του καθ’ όλη τη διάρκεια του εξαμήνου και προκύπτει από ατομικές ή συλλογικές εργασίες που εκπονούνται από τους σπουδαστές, επίδοση σε εργαστηριακές ασκήσεις ή από μία τουλάχιστον γραπτή εξέταση ανάλογα με τη φύση του μαθήματος.

ΕΞΕΤΑΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ Ή ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

1. Τα μαθήματα των οποίων δεν είναι δυνατή η εξέταση με το συνήθη γραπτό τρόπο εξετάζονται κατά τις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις πρακτικά (συμπεριλαμβανομένης και της προφορικής εξέτασης) ή γραπτά και πρακτικά κατά τρόπο που ορίζεται για κάθε μάθημα του αναλυτικού προγράμματος. Για τα μαθήματα αυτά βαθμό τελικής επίδοσης αποτελεί η βαθμολογία της παραπάνω πρακτικής εξέτασης ή προκειμένου περί γραπτής και πρακτικής εξέτασης, ο μέσος όρος των βαθμολογιών των δύο τούτων εξετάσεων εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στα ωρολόγια και αναλυτικά προγράμματα.

2. Η πρακτική εξέταση των παραπάνω μαθημάτων γίνεται κατά μικρές ομάδες σπουδαστών.

3. Προκειμένου για μαθήματα που διδάσκονται κατά το εξάμηνο στους τομείς πρακτικής εκπαίδευσης και εφαρμογών ως τελικός βαθμός επίδοσης λαμβάνεται, είτε ο μέσος όρος των βαθμών εξετάσεων των επιμέρους ενοτήτων, είτε ο βαθμός που προκύπτει από μία τελική πρακτική εξέταση ή συνδυασμός των δύο.

4. Η κατηγορία υποψηφίων της παρ. 10 του άρθρου 1 του παρόντος στα μαθήματα που περιέχουν και εφαρμογές δεν υπέχει υποχρέωση πρακτικής εξέτασης, αλλά μόνο συμμετοχή στην τελική προαγωγική εξέταση.

ΤΕΛΙΚΗ ΕΠΙΔΟΣΗ

1. Τελική επίδοση κάθε μαθήματος αποτελεί ο μέσος όρος της βαθμολογίας της τελικής εξέτασης και του βαθμού προόδου του εξαμήνου της παραγράφου 1 του άρθρου 15 του παρόντος.

2. Βάση επιτυχίας κάθε μαθήματος αποτελεί ο βαθμός πέντε (5).

3. Στο τέλος κάθε εξεταστικής περιόδου συντάσσεται συγκεντρωτικός πίνακας τελικής επίδοσης (τελικών αποτελεσμάτων) όλων των μαθημάτων του εξαμήνου, τον οποίο υπογράφουν ο Διευθυντής Σχολής και ο Διοικητής. Ο συγκεντρωτικός πίνακας τελικής επίδοσης υποβάλλεται στο ΥΝΑΝΠ/ΔΕΚΝ.

4. Η γενική επίδοση κάθε σπουδαστή προσδιορίζεται από το μέσο όρο της τελικής επίδοσης των μαθημάτων όλων των εξαμήνων και καθορίζεται όπως στο άρθρο 14 του παρόντος.

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΒΑΘΜΟΥ ΠΡΟΟΔΟΥ

1. Σπουδαστής ο οποίος επιθυμεί να αποποιηθεί το βαθμό προόδου, σε οφειλόμενα μαθήματα υποβάλλει δήλωση τουλάχιστον 10 ημέρες πριν από την έναρξη της εξεταστικής περιόδου προσδιορίζοντας το μάθημα ή τα μαθήματα στα οποία επιθυμεί την αποποίηση.

Ο σπουδαστής έχει δικαίωμα να αποποιηθεί το βαθμό προόδου σε οκτώ (8) συνολικά οφειλόμενα μαθήματα μέχρι την απόκτηση του πτυχίου του.

2. Η αποποίηση του βαθμού προόδου γίνεται μία φορά και συνεπάγεται την οριστική απώλεια αυτού.

3. Στην περίπτωση της αποποίησης ως βαθμός του μαθήματος λαμβάνεται ο βαθμός της τελικής γραπτής εξέτασης.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία για τις ΑΕΝ.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr