Κατάργηση των «αιώνιων» φοιτητών προανήγγειλε η Υπουργός Παιδείας – Ποιες αλλαγές έρχονται

Κατάργηση των «αιώνιων» φοιτητών προανήγγειλε η Υπουργός Παιδείας - Τι θα θεσμοθετηθεί

Κατάργηση των λεγόμενων «αιώνιων» φοιτητών, προανήγγειλε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως σημειώνοντας ότι θα θεσμοθετηθεί ένα νέο πλαίσιο για την διάρκεια των σπουδών.

Η κ. Κεραμέως μιλώντας στο «Πρακτορείο FM»  είπε πως «θα υπάρξει κατάργηση των αιώνιων φοιτητών και ότι θα θεσμοθετηθεί ένα νέο πλαίσιο, κατά πάσα πιθανότητα ν+2, το οποίο θα ισχύει για τους νεοεισερχόμενους φοιτητές. Αυτούς που εφεξής, όπως είπε, μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου, θα μπαίνουν σε πανεπιστήμιο θα ισχύει ένα συγκεκριμένο χρονικό όριο ολοκλήρωσης σπουδών.


«Και εδώ έχουμε μια στρέβλωση ελληνική -μετά το άσυλο και αυτή είναι μια στρέβλωση ελληνική- όμως θα προβλεφθούν μεταβατικές διατάξεις για όσους είναι ήδη φοιτητές και βεβαίως θα προβλεφθούν και εξαιρέσεις που θα έχουν να κάνουν κυρίως με θέματα υγείας. Πάντως το γενικό πλαίσιο είναι ότι πρέπει να υπάρχει ένα συγκεκριμένο χρονικό όριο ολοκλήρωσης σπουδών».

Η υπουργός σημείωσε ότι το θέμα των «αιώνιων» φοιτητών θα είναι μέσα σε μια μεγάλη σειρά θεμάτων που θα τεθούν στον δημόσιο διάλογο, ο οποίος θα ξεκινήσει ήδη από αρχές Σεπτέμβρη. Για τη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων ανέφερε πως «στόχος μας είναι να αυξήσουμε τον κρατικό προϋπολογισμό για την Παιδεία. Παράλληλα με αυτόν, θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στα πανεπιστήμια να αξιοποιήσουν και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, παράδειγμα συμπράξεις Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για κατασκευή φοιτητικών εστιών.

Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν πολλά πανεπιστήμια της χώρας που δεν έχουν επαρκείς φοιτητικές εστίες και εμείς θέλουμε να καταστήσουμε το πλαίσιο των ΣΔΙΤ, να παρακινήσουμε και τα ιδρύματα να αξιοποιήσουν τέτοια χρηματοδοτικά εργαλεία. Το δεύτερο είναι φορολογικά κίνητρα για δωρεές προς Ιδρύματα, προκειμένου να παρακινήσουμε ακριβώς κόσμο να προβαίνει σε δωρεές προς τα Ιδρύματα. Όλα αυτά είναι θέματα που θα συζητηθούν με την πανεπιστημιακή κοινότητα» είπε.

Ηχητικό

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr