Οι ξένοι φοιτητές που σπουδάζουν στην Κύπρο ξεπέρασαν τους Κύπριους φοιτητές

Οι ξένοι φοιτητές που σπουδάζουν στην Κύπρο ξεπέρασαν τους Κύπριους φοιτητές

Τα κυπριακά πανεπιστήμια παίρνουν την σκυτάλη εισδοχής φοιτητών λόγω της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η αβεβαιότητα που προκαλεί το Brexit στους ξένους φοιτητές είχε ως αποτέλεσμα ο αριθμός τους στα κυπριακά πανεπιστήμια να υπερβαίνει σήμερα τις 27.000 σύμφωνα με δημοσίευμα SI NEWS. Ο αριθμός αυτός έρχεται να δείξει μια αύξηση της τάξης των 10.000 ατόμων από το 2016 και τον τριπλασιασμό από το 2018.

Σήμερα, ξένοι φοιτητές που σπουδάζουν στην Κύπρο έχουν ξεπεράσει τους Κύπριους φοιτητές για πρώτη φορά, ενώ το 53% των φοιτητών προέρχονται από την ΕΕ και άλλες μη ευρωπαϊκές χώρες.


Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για το 2018/19, που επικαλείται το δημοσίευμα, από το Υπουργείο Παιδείας υπάρχουν 51.086 μαθητές, από τους οποίους 17.959 (35%) είναι Ευρωπαίοι πολίτες, 9.255 (18%) υπήκοοι τρίτων χωρών και 23.872 τοις εκατό) Κύπριοι πολίτες.

Το 2013, μόλις 8.000 ξένοι φοιτητές επέλεξαν να σπουδάσουν στην Κύπρο.

Η θεαματική αύξηση των ξένων φοιτητών αύξησε επίσης τη ζήτηση για φοιτητική στέγαση. Ο συνολικός αριθμός των δωματίων στις φοιτητικές εστίες αναμένεται να ανέλθει σε 2.197 μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και σε εξέλιξη βρίσκεται ένας σημαντικός αριθμός κατασκευαστικών έργων για φοιτητικές κατοικίες συνολικής αξίας 27,2 εκατ ευρώ.

Οι αλλαγές στο νόμο περί ιδιωτικών πανεπιστημίων έχουν επίσης δώσει στα ιδρύματα την ελευθερία να καθορίζουν τα δικά τους δίδακτρα.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr