Υπουργός Παιδείας: Τα 4ετή Τμήματα Μηχανικών θα μπορούν να γίνουν 5ετή

Τα 4ετή Τμήματα Μηχανικών θα μπορούν να γίνουν 5ετή

Νομοσχέδιο ΑΕΙ: Τα Τμήματα που είναι 4ετή Μηχανικών, με ακαδημαϊκές διαδικασίες που θα εγκρίνει η σύγκλητος θα μπορούν να γίνουν 5ετή. Τα παραπάνω δήλωσε πριν από λίγο στη Βουλή ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του Πολυνομοσχεδίου για τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Αναλυτικά ο Κώστας Γαβρόγλου, δήλωσε:


«Υπάρχει εδώ και 36 χρόνια ένα πρόβλημα που κάθε κυβέρνηση υποσχότανε ότι θα το λύσει. Εμείς θεωρούμε ότι είμαστε η πρώτη κυβέρνηση που το λύνει επί της ουσίας. Αυτό είναι η τετραετής μηχανικοί και οι πενταετής μηχανικοί. Εμείς λοιπόν λέμε, δεν μπορεί να συνεχίζεται κάτι που αγγίζει τα όρια μιας εμφύλιας διαμάχης ανάμεσα στο ίδιο επάγγελμα.

Αυτό που λέμε είναι ότι, τα τμήματα που είναι 4ετή μηχανικών με ακαδημαϊκές διαδικασίες που θα εγκρίνει η σύγκλητος θα μπορούν να γίνουν 5ετή, σύμφωνα με τα κριτήρια που βάζουμε. Και αφού γίνουν 5ετή, επιτροπή στην οποία θα υπάρχει αυξημένη εκπροσώπηση του τεχνικού επιμελητηρίου, των πολυτεχνικών σχολών, ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας και ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Μεταφορών θα αποφασίζουν εάν αυτά τα 5ετή έχουν τις προϋποθέσεις για να έχουν τα επαγγελματικά δικαιώματα. Αυτή είναι μια πάρα πολύ συγκεκριμένη διαδικασία με πάρα πολύ συγκεκριμένα κριτήρια.

Αυτή τη διαδικασία θα ακολουθήσουμε, επιλύουμε ένα πρόβλημα 36 ετών. Το τεχνικό επιμελητήριο μας ζήτησε να κάνουμε αλλαγές και τις ενσωματώνουμε και θεωρούμε ότι επιτέλους θα υπάρχει μία ήρεμη και δίκαιη κατάσταση κοινωνικά. Το λέμε αυτό διότι θα καταθέσουμε πριν το τέλος της συζήτησης με τον αντίστοιχο Υπουργό τον κ. Σπίρτζη και μία τροπολογία όσον αφορά το τι θα γίνει με τους παλαιότερους πτυχιούχους.»

Live: Το Πολυνομοσχέδιο για τις συγχωνεύσεις ΑΕΙ στην Ολομέλεια της Βουλής

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr