ΑΕΝ: 1.119 οι εισακτέοι για το το 2018-2019 - Ο κανονισμός εισαγωγής

ΑΕΝ: 1.119 οι εισακτέοι για το το 2018-2019 - Ο κανονισμός εισαγωγής

Εκδόθηκε σήμερα σε ΦΕΚ ο κανονισμός εισαγωγής στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) για το εκπαιδευτικό έτος 2018-2019.

Πιο συγκεκριμένα με την απόφαση αυτή καθορίστηκε και ο αριθμός των σπουδαστών/σπουδαστριών που θα εισαχθούν στις Α.Ε.Ν. Πλοιάρχων και Μηχανικών κατά το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 σε 1119 όπου κατανέμονται σε 634 Πλοιάρχους και 485 Μηχανικούς.


Με νέα απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας θα καθοριστούν οι ημερομηνίες υποβολής δικαιολογητικών και υγειονομικών εξετάσεων. Με όμοια απόφαση θα ρυθμίζονται τα θέματα ελέγχου της γνώσης κολύμβησης των σπουδαστών/σπουδαστριών που τελικά θα εισαχθούν στις Σχολές των Α.Ε.Ν., καθώς και η διαδικασία αποκλεισμού από την εισαγωγή, σε περίπτωση διαπίστωσης κατάθεσης από υποψήφιο/-α σπουδαστή/-στρια ΑΕΝ παράτυπων ή ανακριβών Δικαιολογητικών.

ΠΡΩΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Καλύπτει ποσοστό 75% του συνολικού αριθμού εισακτέων και περιλαμβάνει υποψηφίους/-ιες συμμετέχοντες/-ουσες στις πανελλαδικές εξετάσεις του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ως ακολούθως: 1.1.α. Σε ποσοστό 55% του συνολικού αριθμού εισακτέων, προερχόμενους από ημερήσια Γενικά Λύκεια από τα επιστημονικά πεδία Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών και Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής (2ο και 4ο). ι) Επιπλέον των θέσεων αυτών, ποσοστό 1% θα καλύπτεται από υποψήφιους Εσπερινών Γενικών Λυκείων. ιι) Επιπλέον των θέσεων αυτών, ποσοστό 1,5% θα καλύπτεται από υποψήφιους προερχόμενους από ημερήσια Γενικά Λύκεια των νήσων Λέσβου, Χίου, Οινουσών και Ψαρών, αποφοίτων, από τα επιστημονικά πεδία Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών και Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής (2ο και 5ο), που υπέβαλαν αίτηση δήλωση στα Γενικά Λύκεια με βάση τη βαθμολογία στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα εκπαιδευτικού έτους 2016-2017.

Σε ποσοστό 20% του συνολικού αριθμού εισακτέων, προερχόμενους από ημερήσια Επαγγελματικά Λύκεια όλων των τομέων.

ι) Επιπλέον των θέσεων αυτών, ποσοστό 1% θα καλύπτεται από υποψήφιους Εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.).

ιι) Επιπλέον των θέσεων αυτών, ποσοστό 1,5% θα καλύπτεται από υποψήφιους προερχόμενους από ημερήσια Επαγγελματικά Λύκεια όλων των τομέων, των νήσων Λέσβου, Χίου, Οινουσών και Ψαρών, αποφοίτων που υπέβαλαν αίτηση-δήλωση στα Επαγγελματικά Λύκεια με βάση τη βαθμολογία στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα εκπαιδευτικού έτους 2016-2017.

ΔΕΥΤΕΡΗ ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Καλύπτει ποσοστό 25% του συνολικού αριθμού εισακτέων και περιλαμβάνει υποψηφίους/-ιες που καταθέτουν Απολυτήριο τίτλο Λυκείου ή Αποδεικτικό απόλυσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ως ακολούθως: α. Σε ποσοστό 9% του συνολικού αριθμού εισακτέων, αποφοίτους Γενικών Λυκείων. β. Σε ποσοστό 2% του συνολικού αριθμού εισακτέων, αποφοίτους Επαγγελματικών Λυκείων των Τομέων: Μηχανολογίας, Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής, Οχημάτων, Πληροφορικής, Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών, της Ομάδας Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών των τομέων Μηχανολογίας, Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού, Πληροφορικής, καθώς και της Ομάδας Προσανατολισμού Διοίκησης και Οικονομίας. γ. Σε ποσοστό 13% του συνολικού αριθμού εισακτέων, αποφοίτους Επαγγελματικού Λυκείου Ναυτικού τομέα ειδικότητας Πλοιάρχου ή Μηχανικού, καθώς και αποφοίτους Επαγγελματικού Λυκείου του Τομέα Πλοιάρχων και Μηχανικών της Ομάδας Προσανατολισμού Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων και αποφοίτους από τα Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια (Τ.Ε.Ε.) του Ενιαίου τριετούς κύκλου σπουδών Ναυτικού και Ναυτιλιακού Τομέα ειδικότητας Πλοιάρχου ή Μηχανικού. δ. Σε ποσοστό 1% του συνολικού αριθμού εισακτέων, αποφοίτους Επαγγελματικών Λυκείων λοιπών τομέων και Ομάδων Προσανατολισμού, καθώς και υποψήφιους αποφοίτους από τα Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια (Τ.Ε.Ε.) του Β΄ κύκλου σπουδών Τ.Ε.Ε. 

των Τομέων: Δομικών έργων, Οικονομίας και Διοίκησης, Μηχανολογικού, Ηλεκτρονικού, Ηλεκτρολογικού, Κατασκευών, Χημικών Εργαστηριακών Εφαρμογών, Πληροφορικής - Δικτύων Η/Υ και Εφαρμοσμένων Τεχνών.

ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Καθ΄ υπέρβαση του εκάστοτε καθοριζόμενου αριθμού εισακτέων σπουδαστών/-στριών στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν.), εισάγονται υποχρεωτικώς, κατά τη μεταξύ τους σειρά επιτυχίας, εφόσον συγκεντρώνουν τη βαθμολογική βάση επιτυχίας σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις: 2.1. Μέχρι ποσοστού δέκα τοις εκατό (10%) υποψήφιων εκ τέκνων ή αδελφών αναπήρων και θυμάτων πολέμου και Εθνικής Αντίστασης, τέκνων ή αδελφών αναπήρων και θυμάτων ειρηνικής περιόδου ως και υποψηφίων που είναι πολύτεκνοι, κατά την έννοια του άρθρου 1 του ν. 1910/1944 (Α΄ 229), όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 6 του ν. 3454/2006 (Α΄ 75), καθώς και υποψηφίων τέκνων των ανωτέρω πολυτέκνων. Η πολυτεκνική ιδιότητα διατηρείται ισοβίως σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 3 του άρθρου 6 του ν. 3454/2006 (Α΄ 75). 2.2. Μέχρι ποσοστού τρία τοις εκατό (3%) υποψήφιων γονέων και τέκνων πολυμελών οικογενειών με τρία ζώντα τέκνα από νόμιμο γάμο ή νομιμοποιηθέντα ή νομίμως αναγνωρισθέντα ή υιοθετηθέντα, συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων άγαμων μητέρων με τρία μη αναγνωρισθέντα ζώντα τέκνα χωρίς να λαμβάνονται υπόψη ηλικιακά όρια για την απόκτηση της ιδιότητας αυτής. 2.3. Μέχρι ποσοστού δύο τοις εκατό (2%) υποψήφιων (α) ορφανών από τον ένα ή και από τους δύο γονείς ή τέκνων άγαμης μητέρας με ένα ή δύο μη αναγνωρισθέντα τέκνα, (β) με γονείς, τέκνα, αδέλφια, συζύγους που είναι τυφλοί ή κωφάλαλοι ή νεφροπαθείς, που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή πάσχουν από μυϊκή δυστροφία Duchenne ή ανήκουν στην κατηγορία ατόμων με ειδικές ανάγκες επειδή έχουν κινητικά προβλήματα οφειλόμενα σε αναπηρία άνω του 67%. 2.4. Σε περίπτωση ύπαρξης κενών θέσεων των ανωτέρω 2.1, 2.2 και 2.3 περιπτώσεων, αυτές συμπληρώνονται από υποψήφιους της Γενικής Κατηγορίας. 2.5. Οι υποψήφιοι/-ες των ανωτέρω 2.1, 2.2 και 2.3 παραγράφων κάθε Γενικής Κατηγορίας με βάση τον τελικό βαθμό κατάταξης τους, καταλαμβάνουν θέσεις Γενικής Κατηγορίας και μόνο εφόσον δεν επιλεγούν στη Γενική Κατηγορία, τότε καταλαμβάνουν τις θέσεις της Ειδικής Κατηγορίας που προκηρύσσονται γι΄ αυτούς/-ές.

Γενικά Προσόντα υποψηφίων Κάθε υποψήφιος/α πρέπει να συγκεντρώνει τα πιο κάτω προσόντα:

1. Να είναι κάτοχος τίτλου απόλυσης Λυκείου ή άλλου ισότιμου τίτλου σχολείου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του εσωτερικού ή αντίστοιχου τίτλου του εξωτερικού

2. Να έχει την Ελληνική Ιθαγένεια και να είναι γραμμένος/-η στα Μητρώα αρρένων ή Δημοτολόγια Δήμου ή Κοινότητας.

3. Να μην έχει υπερβεί το 27ο έτος της ηλικίας του/της, όριο που θεωρείται ότι συμπληρώνεται κατά την 31η Δεκεμβρίου του έτους υποβολής της αίτησης (γεννηθέντες από 01-01-1991 και μεταγενέστερα).

4. Να είναι κατά γνωμοδότηση αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής ικανός/-ή σωματικά και πνευματικά για το ναυτικό επάγγελμα, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για κάθε ειδικότητα.

5. Να μην έχει τιμωρηθεί με στέρηση των πολιτικών του/της δικαιωμάτων και να μην έχει καταδικαστεί για κακούργημα ή σε φυλάκιση ανώτερη του εξαμήνου καθ΄ υποτροπή ή μεγαλύτερη του εξαμήνου για λαθρεμπόριο ή λαθρεμπόριο ναρκωτικών ή για παράβαση του νόμου περί προστασίας του Εθνικού Νομίσματος ή για αδίκημα αναφερόμενο στην επί του πλοίου υπηρεσία και να μην έχει στερηθεί οριστικά το δικαίωμα άσκησης του ναυτικού επαγγέλματος.

Για να δείτε την απόφαση πατήστε ΕΔΩ

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr