Φοιτητές: Για μια ακόμη χρονιά η εξεταστική θυμίζει... πανελλήνιες!

Φοιτητές: Για μια ακόμη χρονιά η εξεταστική θυμίζει... πανελλήνιες!

Άλλο ένα εξάμηνο φτάνει στο τέλος του και ξεκινά η περίοδος της εξεταστικής. Όσο κι αν και αυτή η εξεταστική θα παρουσιαστεί σαν η ευκαιρία να αποδώσει καρπούς το διάβασμά μας, όσο κι αν γίνει προσπάθεια για να ωραιοποιηθεί ή όσο κι αν οι φοιτητές που αντιδρούν στους όρους διεξαγωγής της παρουσιαστούν ως «τεμπέληδες», γνωρίζουν όλοι οι φοιτητές ότι και αυτή θα αποτελέσει έναν ακόμη πραγματικό Γολγοθά για τον κάθε φοιτητή.

Αποτελεί πράγματι Γολγοθά καθώς για άλλη μια εξεταστική θα δούμε: εξεταστικές εξπρές δύο, τριών ή και μιας (!) βδομάδας, μέσα στην οποία θα πρέπει να εξεταστούν 5, 6, ή και παραπάνω μαθήματα, θυμίζοντας ρυθμούς σχολείου και…Πανελληνίων! Υπενθυμίζουμε επίσης ότι στις περισσότερες σχολές η εξεταστική ξεκινά αμέσως μετά το τέλος των μαθημάτων και των εργαστηρίων, χωρίς το παραμικρό χρονικό περιθώριο για διάβασμα. Θα δούμε για άλλη μια φορά τα δύσκολα θέματα, στα οποία δε θα εξεταζόμαστε μόνο στην ύλη του κάθε μαθήματος όπως μας παρέχεται στο σύγγραμμα, αλλά στη βάση του τι ζητάει ή πώς τοποθετείται ο κάθε καθηγητής για το συγκεκριμένο θέμα. Κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να κατοχυρώνονται άτυπα υποχρεωτικές παρακολουθήσεις μες στο εξάμηνο, να μας οδηγεί στο κυνήγι των «σημειώσεων» με ό, τι αυτό συνεπάγεται όχι μόνο για την παρεχόμενη γνώση αλλά και για το οικονομικό κόστος. Θα δούμε ακόμα να εξεταζόμαστε σε ακαθόριστη ύλη από 3,4,5 βιβλία! Ας μην ξεχνάμε μάλιστα τα μαζικά κοψίματα που αποτελούν γενικευμένο φαινόμενο και θα ακολουθήσουν την εξεταστική. Για να μην πούμε ότι θα πρέπει να πληρώσουμε ακόμα και τις κόλλες αναφοράς!


Όλα αυτά (και πολλά ακόμα) πραγματοποιούνται εν μέσω της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ που χτυπάει συνεχώς τα φοιτητικά δικαιώματα σε σίτιση-στέγαση-συγγράμματα, που κάνει τα πτυχία κουρελόχαρτα και οδηγεί τις σχολές σε κλείσιμο και υπολειτουργία στην κατεύθυνση του χτυπήματος του δικαιώματός μας σε δημόσια δωρεάν παιδεία, όπως συμβαίνει τώρα με τον νόμο Γαβρόγλου. Οι εξαντλητικοί ρυθμοί στην εξεταστική, η εντατικοποίηση που φέρνει, αυτή την κατεύθυνση ενισχύει. Το ίδιο και η καθηγητική αυθαιρεσία που θα εκφραστεί και μες στην εξεταστική. Πολύ περισσότερο βέβαια χτυπιούνται οι εργαζόμενοι φοιτητές, που αναγκάστηκαν να δουλεύουν για να σπουδάζουν και είναι φανερό ότι γίνεται από πάρα πολύ δύσκολο έως σχεδόν αδύνατο για εκείνους να ανταποκριθούν σε εξεταστικές μιας βδομάδας και γενικότερα σε αυτούς τους εντατικοποιημένους όρους σπουδών και εξεταστικών.

Η Φοιτητική Πορεία καλεί όλους τους φοιτητές να απορρίψουν καταρχήν τον ατομικό δρόμο. Όσο «καλά» κι αν πάει κανείς σε μία εξεταστική έχοντας διαβάσει ώρες επί ωρών (και πολλές φορές βλέποντας ανταγωνιστικά τους άλλους φοιτητές) τα προβλήματα βρίσκονται μπροστά. Το αν θα δίνουμε εξεταστική με ανθρώπινους ρυθμούς και όχι σε μία ή δύο εβδομάδες , το αν θα εξεταζόμαστε σε καθορισμένη και κανονική ύλη, το αν θα υπάρχει και θα λειτουργεί αύριο η σχολή μας καθώς και η ισχύς του πτυχίου που θα πάρουμε, όλα αυτά είναι ζητήματα που η έκβασή τους καθορίζεται από την δική μας πάλη. Από το αν έχουμε ισχυρούς Φοιτητικούς Συλλόγους σε αγωνιστική κατεύθυνση που θα παλέψουν συνολικά για να υπερασπιστούμε το δικαίωμα μας αυτή την περίοδο σε κανονικούς ρυθμούς σπουδών ενάντια στην εντατικοποίηση και συνολικά στην δημόσια δωρεάν παιδεία!

Και μες στην εξεταστική πρέπει να βαδίσουμε στο δρόμο του αγώνα, για τα «αυτονόητα»!

Άνθρωπινοι ρυθμοί σπουδών και εξεταστικών!

Όχι στην εντατικοποίηση και την καθηγητική αυθαιρεσία!

Κάτω ο νόμος Γαβρόγλου - αγώνας για δημόσια δωρεάν παιδεία!

«Φοιτητική Παράταξη Πορεία»

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr