Υποτροφίες (2019) κληροδοτήματος Γεωργίου Βάρκα

Υποτροφίες κληροδοτήματος Γεωργίου Βάρκα

Υποτροφίες: Τα Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr σας παρουσιάζουν μέσα από το παρόν άρθρο την πρόσκληση χορήγησης – κατόπιν επιλογής- πέντε (5) υποτροφιών σε προπτυχιακούς φοιτητές/τριες όλων των Τμημάτων των Σχολών του Α.Π.Θ από τα έσοδα του κληροδοτήματος Γεωργίου Βάρκα για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020.

Πιο αναλυτικά το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης έχοντας υπόψη: α) τις τρεις ιδιόγραφες διαθήκες με ημερομηνία 5-12-1976 του Γεωργίου Βάρκα, β) την απόφαση αριθμός 4324/2004 του 2ου Τμήματος του Εφετείου Αθηνών, γ) τις διατάξεις των άρθρων 38, 47, 56 και 82 παρ. 4 του Ν. 4182/2013 «Κώδικας κοινωφελών περιουσιών, σχολαζουσών κληρονομιών και λοιπές διατάξεις» και δ) την απόφαση με αριθμ. Πρωτ: 29752π.έ/13-09-2018 της Συγκλήτου του Α.Π.Θ. (περί έγκρισης του αριθμού υποτροφιών).


Αν θέλεις να ενημερώνεσαι πρώτος για όλες τις ανοικτές ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ για Προπτυχιακές - Μεταπτυχιακές και Διδακτορικές Σπουδές ΠΑΤΗΣΕ ΕΔΩ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ 

τη χορήγηση - κατόπιν επιλογής – πέντε (5) υποτροφιών από τα έσοδα του κληροδοτήματος Γεωργίου Βάρκα για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 οι οποίες αφορούν προπτυχιακούς φοιτητές/τριες όλων των Τμημάτων των Σχολών του Α.Π.Θ.. 

ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΥΠΟΤΡΟΦΙΑΣ

  • ελληνική ιθαγένεια ή καταγωγή 
  • ηλικία μέχρι τριάντα έξη ( 36) ετών 
  • οικονομική αδυναμία 
  • μέσο όρο βαθμολογίας κατά το προηγούμενο έτος ή τα προηγούμενα έτη των σπουδών τους από 7,50 και πάνω με άριστα το βαθμό δέκα (10).

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ 

Οι υποψήφιοι/ες για τη χορήγηση της υποτροφίας θα πρέπει να υποβάλουν μέχρι 14-03-2019 αίτηση (πληροφορίες υποβολής αιτήσεων στο τέλος του άρθρου) συνοδευόμενη από τα παρακάτω δικαιολογητικά:

1. Πιστοποιητικό σπουδών αναλυτικής βαθμολογίας από το οποίο θα προκύπτει ότι ο/η υποψήφιος έχει πετύχει στα μαθήματα των προηγούμενων ετών των σπουδών του/της με μέσο όρο βαθμολογίας τουλάχιστον επτά και μισό (7,50 ) με άριστα το βαθμό δέκα (10). 

2. Αντίγραφο ποινικού μητρώου (αναζητείται αυτεπάγγελτα από το Τμήμα Κληροδοτημάτων), (άρθρο 3 παρ. 2α του Κ. Δ. 18/23-8-1941).  

3. Αντίγραφο δελτίου αστυνομικής ταυτότητας από την οποία θα αποδεικνύεται η ελληνική ιθαγένεια (άρθρο 3 παρ. 1α του Κ. . 18/23-8-1941) και η ηλικία του/της υποψηφίου/ιας (κάτω των 36 ετών), (άρθρο 3 παρ. 2β του Κ. . 18/23-8-1941 ανεξάρτητα αν πρόκειται για άντρα ή γυναίκα ή για υπαλλήλους του Δημοσίου και των Ν.Π. . ..

4. Εκκαθαριστικό σημείωμα (αντίγραφο) φορολογικού έτους 2017 που αφορά εισοδήματα έτους 2017 της οικογενείας του/της υποψηφίου/ιας και του/της ιδίου/ιας του/της υποψηφίου/ιας εφόσον έχει υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης. Ως δηλωθέν εισόδημα, λογίζεται κάθε εισόδημα από οποιαδήποτε αιτία ή πηγή, ανεξαρτήτως εάν φορολογείται. 

Στην περίπτωση που οι γονείς του/της αιτούντος είναι διαζευγμένοι, για τον υπολογισμό του οικογενειακού εισοδήματος υπολογίζεται το εισόδημα και των δύο γονέων, εκτός από την περίπτωση υποψηφίου/ιας η επιμέλεια του/της οποίου/ας έχει ανατεθεί με δικαστική απόφαση στον έναν γονέα ή σε τρίτο φυσικό πρόσωπο, οπότε υπολογίζεται το εισόδημα μόνον αυτού ακόμη κι αν παρέλθει η ηλικία των 18 ετών και μέχρι την ηλικία που θεωρείται εξαρτώμενο μέλος σύμφωνα με το άρθρο 11 του Ν. 4172/2013. Στην περίπτωση  άσκησης επιτροπείας από νομικό πρόσωπο, λαμβάνεται υπόψη το κατά κεφαλήν εισόδημα του/της ιδίου/ίας του/της υποψηφίου/ιας.

5. Πρόσφατη Δήλωση Στοιχείων Ακινήτων (Έντυπο Ε9) της οικογενείας του/της υποψηφίου και του/της ιδίου/ίας, συνοδευόμενη από Υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/1986 ότι τα στοιχεία είναι αληθινά και δεν έχουν τροποποιηθεί μέχρι την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης. 

6. Δήλωση Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α) έτους 2018.

7. Βεβαιώσεις από Τράπεζες: όταν στο οικογενειακό ή ατομικό εκκαθαριστικό αναγράφονται ποσά στους κωδικούς 667 & 668 (εισοδήματα από τόκους), απαραίτητα προσκομίζονται από τις Τράπεζες βεβαιώσεις για τα κεφάλαια από τα οποία προκύπτουν οι τόκοι έως 31/12/2017 είτε είναι καταθέσεις όψεως, προθεσμιακές, είτε μετοχές, ομόλογα και λοιπά χρεόγραφα. 

8. Οποιοδήποτε έγγραφο το οποίο αποδεικνύει την ύπαρξη κοινωνικών ή άλλων κριτηρίων (π.χ. πολυτεκνία, απώλεια γονέα, ασθένεια, μονογονεϊκή οικογένεια κλπ). 

9. Σύντομο βιογραφικό σημείωμα στο οποίο θα αναφέρονται τα στοιχεία της οικονομικής δυσπραγίας του/της υποψηφίου/ιας και η πορεία του/της όσον αφορά την πρόοδο των σπουδών του/της. 

10. Δύο (2) συστατικές επιστολές μελών ΔΕΠ του Τμήματος ή της Σχολής φοίτησης του/της υποψηφίου/φιας από τις οποίες θα προκύπτει ότι ο/η υποψήφιος/α είναι εξαιρετικό άτομο όσον αφορά την επιστήμη την οποία σπουδάζει. 

11. Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986 στην οποία ο/η υποψήφιος/α θα δηλώνει ότι (αναρτημένη στην ιστοσελίδα www.klirodotimata.web.auth.gr): 

α) αποδέχεται τους όρους της πρόσκλησης, 

β) δεν έλαβε ούτε λαμβάνει υποτροφία για τις ίδιες σπουδές από την ίδια ή από άλλη κληρονομία, κληροδοσία ή δωρεά του Α.Π.Θ. ή άλλης Κοινωφελούς Περιουσίας (πανελλαδικά),. Οι ανταποδοτικές υποτροφίες που δίνονται από το Α.Π.Θ. και οι υποτροφίες από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) δεν λαμβάνονται υπόψη, γ) ότι δεν έχασε από δική του/της υπαιτιότητα προηγούμενη υποτροφία (άρθρο 3 παρ. 1δ του Κ. . 18/23-8-1941).

Όποιος με την αίτηση καταθέσει ελλιπή δικαιολογητικά, μπορεί να τα προσκομίσει μέχρι την ημερομηνία λήξης υποβολής των αιτήσεων.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ

O πίνακας των υποψηφίων υποτρόφων θα αναρτηθεί στις πινακίδες ανακοινώσεων του Τμήματος Κληροδοτημάτων και ηλεκτρονικά στη διεύθυνση www.klirodotimata.web.auth.gr. το αργότερο μέσα σε διάστημα τριών (3) ημερών από την ημερομηνία λήξης υποβολής των αιτήσεων. 

ΕΠΙΛΟΓΗ ΥΠΟΤΡΟΦΟΥ 

H επιλογή των υποτρόφων πραγματοποιείται από τα αρμόδια όργανα του Α.Π.Θ. (απόφαση Συγκλήτου) με κριτήρια επιλογής αυτά που ορίζονται στις προϋποθέσεις χορήγησης της υποτροφίας. 

H απόφαση της Συγκλήτου με την επιλογή των υποτρόφων, αναρτάται στις πινακίδες ανακοινώσεων του Τμήματος Κληροδοτημάτων και ηλεκτρονικά στη διεύθυνση www.klirodotimata.web.auth.gr. /υποτροφίες /αποτελέσματα. Από την ημερομηνία ανάρτησης της παραπάνω απόφασης επιλογής και μέχρι δέκα (10) ημέρες το αργότερο θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν τυχόν ένσταση κατά της επιλογής (άρθρο 33 του Κ.Δ/τος 18/23-8-1941). Εν συνεχεία η σχετική απόφαση διαβιβάζεται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, η οποία δύναται να ζητήσει την τροποποίηση της απόφασης αυτής. 

Σε περίπτωση πολλών υποψηφίων οι οποίοι συγκεντρώνουν τις ίδιες ακριβώς προϋποθέσεις για τη χορήγηση της υποτροφίας, για την εκλογή των υποτρόφων θα διενεργηθεί δημόσια κλήρωση (άρθρο 33 παρ. 6 του Κ. . 18/23-8-1941). 

ΠΟΣΟ ΥΠΟΤΡΟΦΙΑΣ 

Το μηνιαίο ποσό της υποτροφίας ανέρχεται στο ύψος των τετρακοσίων (400,00 €) ευρώ. 

ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΥΠΟΤΡΟΦΙΑΣ

H καταβολή του ποσού της υποτροφίας θα πραγματοποιείται στην αρχή του κάθε μήνα (επί δώδεκα -12- συνολικά μήνες για κάθε ακαδημαϊκό έτος σπουδών), σε βάρος του προϋπολογισμού Γεωργίου Βάρκα, μέσω της Τράπεζας συναλλαγής του Α.Π.Θ., σε λογαριασμό του/της υποτρόφου (κατά προτίμηση στην ίδια με το Α.Π.Θ. Τράπεζα για να μην υπάρχουν προμήθειες συναλλαγής σε βάρος του/της υποτρόφου) (άρθρο 24 παρ. 1 και 3 του Κ. . 18/23-8-1941).

Επισημαίνεται ότι: Προκειμένου να καταβάλλεται υποτροφία τους θερινούς μήνες, ο/η υπότροφος υποχρεούται να υποβάλλει αίτηση – δήλωση ότι θα συνεχίσει τις σπουδές του/της και το επόμενο έτος (άρθρο 25 παρ. 2 του Κ.Δ. 18/23-8-1941).

ΕΝΑΡΞΗ – ΛΗΞΗ ΥΠΟΤΡΟΦΙΑΣ

H υποτροφία θα αρχίσει από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020 (Σεπτέμβριο 2019) και θα διαρκέσει μέχρι τη λήξη της διάρκειας των κανονικών βασικών σπουδών του/της υποτρόφου στο Τμήμα όπου φοιτά στο Α.Π.Θ. (Ιούνιο του τελευταίου έτους σπουδών) με την προϋπόθεση ότι ο/η υπότροφος δεν θα παραβεί τους όρους του συμβολαίου της υποτροφίας του/της (άρθρο 55 παρ. 1 του Α.Ν. 2039/1939).

ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΤΡΟΦΙΑΣ 

H υποτροφία θα συνεχίζεται για κάθε επόμενο ακαδημαϊκό έτος σπουδών, εφόσον ο/η υπότροφος, προσκομίζει απαραίτητα πιστοποιητικό αναλυτικής βαθμολογίας για τον έλεγχο της ικανοποιητικής επίδοσης στο σύνολο των υποχρεωτικών και επιλογής μαθημάτων του προηγούμενου έτους, η οποία ικανοποιητική επίδοση στοιχειοθετείται με τον κανόνα του ν+1 ( απόφαση αριθμ. Πρωτ. .29715/9-11-2015 της Συγκλήτου του Α.Π.Θ.) όπου ν το έτος συν επιπλέον του αριθμού αυτού ενός ακόμα μαθήματος δηλαδή, εάν έχει περατώσει το πρώτο έτος σπουδών δικαιούται να οφείλει ν+1=2 μαθήματα, εάν έχει περατώσει δεύτερο έτος ν+1=3 μαθήματα, εάν έχει περατώσει τρίτο έτος ν+1=4 μαθήματα, εάν έχει περατώσει τέταρτο έτος ν+1=5 μαθήματα κ.λ.π..

Όταν δεν ορίζεται ενδεικτικός αριθμός μαθημάτων ισχύει ως ενδεικτικός αριθμός αυτός που προκύπτει από τη διαίρεση του συνόλου των μαθημάτων όλων των ετών φοίτησης δια του αριθμού των ετών φοίτησης που απαιτούνται για τη λήψη πτυχίου. 

ΔΙΑΚΟΠΗ ΥΠΟΤΡΟΦΙΑΣ 

Η υποτροφία θα διακόπτεται εάν: 

α) η επίδοση του/της υποτρόφου στις σπουδές του/της δεν είναι ικανοποιητική (η επίδοση των σπουδών στοιχειοθετείται με τον κανόνα του ν+1 -απόφαση αριθμ. Πρωτ. 29715/9-11-2015 της Συγκλήτου του Α.Π.Θ.-όπου ν το έτος συν επιπλέον του αριθμού αυτού ενός ακόμα μαθήματος). (άρθρο 57 παρ. 1 του ΑΝ 2039/39). 

β) ανίατη ή παρατεταμένη ασθένεια εμποδίζει την εξακολούθηση των σπουδών του/της υποτρόφου (άρθρο 57 παρ 1, του ΑΝ 2039/39).

γ) ο/η υπότροφος διακόψει αυτόβουλα και άνευ αιτίας τις σπουδές του/της χωρίς προηγουμένως να έχει ειδοποιήσει το Α.Π.Θ. εντός δύο {2} μηνών το αργότερο από τη διακοπή. Σε αυτήν την περίπτωση ο/η υπότροφος οφείλει να επιστρέψει στο κληροδότημα το ποσό που έλαβε μέχρι τότε ως υποτροφία, εφαρμοζόμενων για την είσπραξη αυτού, διατάξεων του νόμου περί εισπράξεων των δημοσίων εσόδων (άρθρο 60 παρ. 1 του ΑΝ 2039/39).

δ) αποδειχθεί ότι, ο/η υπότροφος λαμβάνει και άλλη υποτροφία από άλλη κληρονομία, κληροδοσία ή Δωρεά για τις ίδιες σπουδές. Σε αυτήν την περίπτωση ο/η υπότροφος οφείλει να επιστρέψει στο κληροδότημα το ποσό που έλαβε μέχρι τότε ως υποτροφία, εφαρμοζόμενων για την είσπραξη αυτού, διατάξεων του νόμου περί εισπράξεως των δημοσίων εσόδων. (άρθρο 61 εδάφιο 1 του Α.Ν. 2039/39 σε συνδυασμό με το άρθρο 29 παρ. 1 α’ και 29 παρ. 3 του ΚΔ 18/23-8-41). 

ε) μεταγραφεί σε άλλο Πανεπιστημιακό ίδρυμα ή ο/η υπότροφος εγγραφεί σε άλλη σχολή ή τμήμα του Α.Π.Θ. Σε αυτή τη περίπτωση, για την τυχόν συνέχιση της υποτροφίας θα πρέπει να συναινέσει το Α.Π.Θ. και ο Συντονιστής της Α. .Μ.Θ. (άρθρο 62 του ΑΝ 2039/39 σε συνδυασμό με το άρθρο 29 παρ, 1 β’ του ΚΔ 18/23-8-41). 

στ) αποδειχθεί ότι ο/η υπότροφος δεν παρουσιάζει καλή διαγωγή και ότι παρέβη τους Νόμους του Κράτους. Σε αυτήν την περίπτωση ο/η υπότροφος οφείλει να επιστρέψει στο κληροδότημα το ποσό που έλαβε μέχρι τότε ως υποτροφία, εφαρμοζόμενων για την είσπραξη αυτού, διατάξεων του νόμου περί εισπράξεως των δημοσίων εσόδων. (άρθρο 58 του ΑΝ 2039/39). 

ζ) ο/η υπότροφος δεν προσκομίζει το απαιτούμενο πιστοποιητικό σπουδών για κάθε ακαδημαϊκό έτος. 

η) επέλθει δραστική μείωση των ετησίων εσόδων του κληροδοτήματος. 

Διακοπή υποτροφίας και επιστροφή χρημάτων επέρχεται και σε κάθε άλλη περίπτωση που προβλέπουν οι σχετικές διατάξεις του ΑΝ 2039/39 και του ΚΔ 18/23-8-41.

Σε περίπτωση διακοπής της υποτροφίας, για όποιον λόγο και αν γίνει αυτή, δε γεννάται δικαίωμα αποζημίωσης υπέρ του/της υποτρόφου (άρθρο 59, παρ 2, του ΑΝ 2039/39). 

ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΥΠΟΤΡΟΦΟΥ 

Ο/η υπότροφος υποχρεούται να καταθέσει αντίγραφο του πτυχίου του/της μέσα σε ένα (1) έτος το αργότερο από τη λήξη της κανονικής διάρκειας των βασικών του/της σπουδών στο Τμήμα φοίτησης. 

Διαφορετικά αν δε λάβει το πτυχίο του/της μέσα στο παραπάνω χρονικό περιθώριο υποχρεώνεται να επιστρέψει στο κληροδότημα το όλο ποσό που έλαβε ως υποτροφία (άρθρο 60 παρ.2 του Α.Ν. 2039/39). 

Σημείωση: Με την επιφύλαξη του άρθρ. 82 του Ν. 4182/10-09-2013 περί ειδικών –μεταβατικών και τελικών διατάξεων

Οι υποψήφιοι/ες για τη χορήγηση της υποτροφίας θα πρέπει να υποβάλουν μέχρι 14-03-2019 αίτηση (αναρτημένη στην ιστοσελίδα www.klirodotimata.web.auth.gr) στο Τμήμα Κληροδοτημάτων του Α.Π.Θ. (2ος όροφος κτιρίου Κ. Καραθεοδωρή – πρώην Διοίκησης, τηλ. 2310/99-5214/75215, ΦΑΞ: 995213, www.klirodotimata.web.auth.gr) συνοδευόμενη από τα παραπάνω δικαιολογητικά.

Δείτε ΕΔΩ όλες τις τελευταίες προκηρύξεις υποτροφιών.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr