Ο Πρόεδρος του ΙΚΥ προς τους υποψηφίους διδάκτορες υποτροφιών ΕΣΠΑ

Ο Πρόεδρος του ΙΚΥ προς τους υποψηφίους διδάκτορες υποτροφιών ΕΣΠΑ

Ανοιχτή επιστολή του Προέδρου του ΙΚΥ προς τους υποψηφίους διδάκτορες προγραμμάτων υποτροφιών ΕΣΠΑ:

Λάβαμε κάποια μηνύματα που αφορούν στις 211 υποτροφίες παλαιότερων υποψηφίων διδακτόρων της Πράξης με τίτλο «Πρόγραμμα χορήγησης υποτροφιών για μεταπτυχιακές σπουδές δεύτερου κύκλου σπουδών».


Οι επιστολές είναι δύο τύπων: Ο πρώτος αναφέρεται στο σύντομο χρονικό περιθώριο ανάρτησης της προκήρυξης, ενώ ο δεύτερος αμφισβητεί την αναγκαιότητα μιας τέτοιας προκήρυξης. 

Αναφορικά με το σύντομο της ανάρτησης (από 2-15/5/2017): Όντως, 2 εβδομάδες δεν είναι πολύς χρόνος, όταν δεν έχεις προϊδεάσει τους ενδιαφερόμενους. Όταν όμως έχουμε ανακοινώσει και από το Φθινόπωρο και από τον Δεκέμβριο πως πρόκειται να προκηρύξουμε τέτοιες υποτροφίες τότε μάλλον δεν είναι δικαιολογημένη μια τέτοια στάση. Θυμίζω την ανάρτηση:“Θεωρούμε σκόπιμο να ενημερώσουμε εγκαίρως τους ενδιαφερομένους ότι βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία με την ηγεσία του ΥΠ.Π.Ε.Θ. για την προετοιμασία δύο προγραμμάτων υποτροφιών στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, κλπ, κλπ.:

(https://www.iky.gr/el/iky-rss/item/2707-anakoinosi-synergasia-me-tin-igesia-touyp-p-e-th-gia-tin-proetoimasia-dyo-programmaton-ypotrofion-sto-plaisio-tou-espa)

Το γεγονός ότι, 450 περίπου υποψήφιοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση, αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Επιπλέον, συντομεύσαμε τον χρόνο λήξης της προκήρυξης διότι ο τελευταίος αποτελεί και ημερομηνία αναδρομικής χορήγησης των υποτροφιών. 

• Ο δεύτερος τύπος αφορά επιστολές όπως αυτή: 

«Σοβαρά είναι δυνατόν να προκηρύσσετε υποτροφίες για 211 άτομα που τελειώνουν το διδακτορικό τους αφού έχουν ξεκινήσει ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΕΔΩ ΚΑΙ 2,5 ΧΡΟΝΙΑ, αντί να προσφέρεται τα χρήματα σε νέους υποψήφιους διδάκτορες που δεν έχουν κανένα πόρο και έμειναν έξω από την προηγούμενη προκήρυξη??????? Ποιο είναι το νόημα της υποτροφίας αυτής???? Έχετε σκεφτεί ότι οι υποψήφιοι αυτοί μπορεί να έχουν τελειώσει και απλά να καθυστερήσουν να παρουσιάσουν για να παίρνουν την υποτροφία??? γιατί εγώ το άκουσα και αυτό από συνάδελφο! Θα έπρεπε να ντρέπεστε για αυτή τη προκλητική προκήρυξη! Κρίμα.».

Αναφορικά με τέτοιου είδους επιστολές, θα ήθελα να επισημάνω τα εξής: 

1. Μην ανησυχείτε για τις προκηρύξεις προς νέους υποψήφιους διδάκτορες. Αν είχατε διαβάσει προσεκτικά τις προκηρύξεις θα βλέπατε πως οι συγκεκριμένες υποτροφίες θα προκηρύσσονται, κάθε χρόνο, για 4 χρόνια. Επομένως, προγραμματίζουμε την νέα προκήρυξη για νέους υποψηφίους διδάκτορες για το προσεχές φθινόπωρο και καλό θα είναι να προετοιμάζεστε κατάλληλα. 

2. Οι συγκεκριμένες υποτροφίες προκηρύχθηκαν μετά από επανειλημμένα αιτήματα παλαιότερων υποψηφίων, οι οποίοι ανέφεραν στο Υπουργείο Παιδείας το εξής δίκαιο αίτημα: «Έχουν να προκηρυχθούν πάνω από 5 χρόνια υποτροφίες για υποψήφιους διδάκτορες και πολλοί από μας λιμοκτονούμε. Κάντε κάτι». Έτσι, ανταποκρινόμενοι στο αίτημά τους, η τότε Υπουργός έκανε τα αδύνατα δυνατά για να βρεθούν χρήματα για μία επιπλέον προκήρυξη, της οποίας η αξιολόγηση ελπίζουμε να ολοκληρωθεί στις προσεχείς 15 μέρες.

Αν υπάρχει κάτι, για το οποίο θέλω να απολογηθώ, εκ μέρους του Υπουργείου και του ΔΣ του ΙΚΥ, είναι η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της υλοποίησης της συγκεκριμένης υποτροφίας, η οποία μας αγχώνει εμάς περισσότερο από οποιονδήποτε. Δυστυχώς οι καθυστερήσεις οφείλονται σε γραφειοκρατικού τύπου διαδικασίες, τις οποίες προσπαθούμε να απλοποιήσουμε, και με τις οποίες, εγώ προσωπικά, αναγκάζομαι να συνυπάρχω, προς το παρόν.

Ελπίζουμε να έγινε σαφές, πως η συγκεκριμένη πολιτική ηγεσία και το ΔΣ του ΙΚΥ, έχουν κάνει τα αδύνατα -δυνατά μέσα στην κρίση, για να συνδράμουν τους νέους επιστήμονες, είτε αυτοί είναι στο στάδιο πριν την ανακήρυξή τους σε διδάκτορες, είτε μετά. Θεωρούμε αδιαμφισβήτητο το γεγονός, ότι ποτέ στο παρελθόν δεν έχουν χορηγηθεί τόσες πολλές υποτροφίες από φορείς του ελληνικού Υπουργείου Παιδείας και σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Αν πρέπει να ντρεπόμαστε γι΄αυτό, ειλικρινά, ντρεπόμαστε πάρα πολύ!

Αν θέλεις να ενημερώνεσαι πρώτος για όλες τις ανοικτές ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ για Προπτυχιακές - Μεταπτυχιακές και Διδακτορικές Σπουδές ΠΑΤΗΣΕ ΕΔΩ

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr