FoititikaNea Newsroom
Διδακτορικές Υποτροφίες

Ίδρυμα Ωνάση: 70 υποτροφίες (2023-2024) για μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές σε Ελλάδα και Εξωτερικό / ΑΙΤΗΣΕΙΣ

Υποτροφίες: Προκήρυξη Υποτροφιών Ιδρύματος Ωνάση 2023-24.

Ο Σίμων μελετά την επιστήμη των δεδομένων για να εξαλείψει στερεότυπα και προκαταλήψεις κατά τη διαδικασία πρόσληψης στον κόσμο της εργασίας. Ο Χαράλαμπος μελετά την κατασκευή αυτόματων αμαξιδίων για την αποκατάσταση ατόμων με αναπηρία. Η Κλειώ οραματίζεται έναν κόσμο πιο πράσινο και μελετά υβριδικά συστήματα για τη δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα. Ο Μανώλης αναπτύσσει αλγορίθμους για να απαλλάξει την καθημερινότητά μας από περιττές διαδικασίες και να έχουμε έτσι περισσότερο ελεύθερο και δημιουργικό χρόνο. Ο Στέφανος φτιάχνει ρομπότ που θα μάχονται ενάντια στην κλιματική κρίση. H Λίνα μαθαίνει διαφορετικούς πολιτισμούς και ελπίζει σε έναν κόσμο πιο δίκαιο, με ανοχή στη διαφορετικότητα. Εκείνοι, μαζί με άλλους 7.526 κατοίκους, ανοίγουν νέους δρόμους με τη γνώση, το ταλέντο και τις ιδέες τους, που κάνουν την κοινωνία μας καλύτερη.


Η πόλη του αύριο μεγαλώνει χάρη σε εσάς. Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το ακαδημαϊκό έτος 2023-24 ξεκίνησε.

Οι υποψήφιοι παρακαλούνται να μελετήσουν προσεκτικά το κείμενο της Ανακοίνωσης Υποτροφιών που περιγράφει τους όρους και προϋποθέσεις χορήγησης υποτροφιών, τις ειδικεύσεις και τα επίπεδα σπουδών. Οι αιτήσεις και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά. Οι υποψήφιοι που επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση πρέπει να δημιουργήσουν προσωπικό λογαριασμό στο Onassis Directory μέσω του κατωτέρω συνδέσμου και μπορούν να συμπληρώσουν την αίτηση και να ανεβάσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά σταδιακά μέχρι την ημερομηνία λήξης υποβολής αιτήσεων και δικαιολογητικών. Η ηλεκτρονική αίτηση μπορεί να υποβληθεί επιτυχώς μόνο αν συνοδεύεται από τα αντίστοιχα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων και δικαιολογητικών 28 Φεβρουαρίου 2023.

Για περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με την ανακοίνωση υποτροφιών, τους σχετικούς όρους και τα δικαιολογητικά παρακαλούμε να ανατρέξετε στις Συχνές Ερωτήσεις και στον Κανονισμό Υποτροφιών ή να επικοινωνήσετε με το Τμήμα Υποτροφιών μέσω e-mail στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή μέσω τηλεφώνου στο +30 210 37 13 052, -053, -054, -055, -056, -057. 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΩΝΑΣΗ
ΑΚΑΔ. ΕΤΟΥΣ 2023-2024

1. Γενικά

Για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024* θα χορηγηθούν:

*Ημερομηνία έναρξης από 1/9/2023 ή 1/10/2023 και εξής και σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών. Οι υποτροφίες δεν έχουν αναδρομική ισχύ.

2. Σπουδές στο Εξωτερικό: Επιστημονικοί κλάδοι και Ειδικεύσεις1

ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

- στα Βαλκάνια, στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική και στις γεωπολιτικές και οικονομικές τους σχέσεις

- στην επίδραση σε γεωπολιτικό επίπεδο & σε επίπεδο στρατηγικής των ψηφιακών, τεχνολογικών, οικονομικών, περιβαλλοντικών και ενεργειακών εξελίξεων παγκοσμίως

Η επιλογή του επιστημονικού κλάδου/ ειδίκευσης γίνεται βάσει των επιδιωκόμενων σπουδών. Οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση για μία ειδίκευση ή ένα επιστημονικό κλάδο από τους ως άνω αναφερομένους. Εξαίρεση αποτελούν τα διεπιστημονικά προγράμματα.

Με έμφαση στην Καβαφική έρευνα σε διδακτορικό επίπεδο 

ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

ΦΥΣΙΚΕΣ & ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

ΙΑΤΡΙΚΗ & ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

Οι υποψήφιοι δεν υποχρεούνται να καταθέσουν πρόσθετο πιστοποιητικό γλωσσομάθειας αν:

1 Βάσει της κλίμακας γλωσσομάθειας του Κοινού Ευρωπαϊκού Πλαισίου Αναφοράς για τις Γλώσσες

2 Αφορά μόνο στους άρρενες υποψήφιους. Δεν χορηγείται αναστολή υποτροφίας για εκπλήρωση στρατιωτικής θητείας. 

Δικαιολογητικά

    1. Φωτογραφία μεγέθους ταυτότητας.
    2. Βιογραφικό Σημείωμα (έως 2 σελίδες) στα ελληνικά.
    3. Αντίγραφο πτυχίου & αναλυτική βαθμολογία όλων των ετών με τον τελικό μέσο όρο βαθμολογίας έως 28/2/2023.1.
    4. Βεβαίωση σειράς κατάταξης αποφοίτησης Πανεπιστημίου.2
      α. από όλους τους υποψήφιους για τις προπτυχιακές σπουδές.
      β. από τους υποψήφιους για διδακτορικές σπουδές που δεν πληρούν τον ελάχιστο βαθμολογικό όρο μεταπτυχιακού για τις μεταπτυχιακές σπουδές.
    5. Αντίγραφο μεταπτυχιακού τίτλου & αναλυτική βαθμολογία.
      Υποψήφιοι που δεν έχουν ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές τους σπουδές πρέπει να υποβάλουν αναλυτική βαθμολογία ή έκθεση προόδου επόπτη για την άριστη επίδοση.
    6. Επίσημο πιστοποιητικό ξένης γλώσσας.
    7. Περίληψη πτυχιακής/ διπλωματικής (εφόσον έχει εκπονηθεί) & μεταπτυχιακής εργασίας (εφόσον έχει εκπονηθεί) έως 3 σελίδες εκάστη.
    8. Δύο συστατικές επιστολές στα ελληνικά ή αγγλικά από Καθηγητές Πανεπιστημίου3. Οι επιστολές υποβάλλονται ηλεκτρονικά, αποκλειστικά μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας των αιτήσεων από τους υπογράφοντες Καθηγητές, οι οποίοι λαμβάνουν σχετικό e-mail, εφόσον έχουν συμπληρωθεί από τους υποψήφιους ορθά τα στοιχεία επικοινωνίας τους (ονοματεπώνυμο Καθηγητή/ ακαδημαϊκό email/ ιδιότητα - θέση).
    9. Αποδεικτικό αλληλογραφίας (e-mail σε μορφή .pdf) ή αντίγραφο αίτησης για όλα τα πανεπιστήμια που έχουν δηλωθεί στην αίτηση ή βεβαίωση αποδοχής από το πανεπιστήμιο τελικής επιλογής ή πιστοποιητικό εγγραφής για όσους είναι ήδη εγγεγραμμένοι.
    10. Πρόγραμμα Επιδιωκόμενων σπουδών (για όλα τα Πανεπιστήμια που έχουν δηλωθεί στην αίτηση): πληροφορίες για τη διάρκεια, τις προϋποθέσεις εισαγωγής, το απαιτούμενο επίπεδο ξένης γλώσσας, τα προσφερόμενα μαθήματα, τον κατάλογο διδασκόντων και το κόστος φοίτησης.
    11. Δήλωση τελικής επιλογής προγράμματος με το κόστος σπουδών & τον τρόπο κάλυψης αυτού μέχρι 31/5/2023.2
    12. Έγχρωμο portfolio μεγέθους Α4 σε .pdf για τους υποψήφιους στον κλάδο της Αρχιτεκτονικής και στον κλάδο του Βιομηχανικού Σχεδιασμού & Σχεδιασμού Προϊόντων.
    13. Για υποψήφιους διδακτορικών σπουδών: Ερευνητική πρόταση έως 3.000 λέξεις με την ακόλουθη δομή: αντικείμενο, στόχος & πρωτοτυπία της έρευνας, ανάγκη πρόσθετης έρευνας στην προτεινόμενη θεματική περιοχή, μεθοδολογία, αναλυτικό χρονοδιάγραμμα με τα προβλεπόμενα στάδια ολοκλήρωσης των σπουδών, ενδεικτική βιβλιογραφία & βιογραφικό σημείωμα επόπτη καθηγητή. ή Περιγραφή κατά προσέγγιση του προτεινόμενου θέματος διατριβής (εάν δεν έχει ορισθεί ακόμη) & βιογραφικά σημειώματα πιθανών εποπτών καθηγητών.
    14. Κατάλογος δημοσιεύσεων και οι περιλήψεις αυτών (έως 500 λέξεις εκάστη).
    15. Αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου (ή ταυτότητας ομογενούς).
    16. Αντίγραφο visa ή/και οποιοδήποτε πρόσθετο έγγραφο πιστοποιεί τη νόμιμη είσοδο και παραμονή στη χώρα (π.χ. Ι-20, J1, κ.λπ.) για υποψήφιους που σπουδάζουν ήδη σε Ηνωμένο Βασίλειο/ Η.Π.Α./Καναδά.
    17. Πιστοποιητικό στρατολογικής κατάστασης (για άρρενες υποψήφιους).

1 Οι απόφοιτοι ξένων πανεπιστημίων απαιτείται να υποβάλουν συνοδευτικά παράρτημα διπλώματος για τη διαβάθμιση βαθμολογίας, διάκρισης & χαρακτηρισμού των πτυχίων.

2 Σχετικό προσχέδιο διατίθεται στο κείμενο των Συχνών Ερωτήσεων (FAQ).

3 Οι ενδεικτικοί άξονες περιεχομένου της συστατικής επιστολής αναφέρονται στο κείμενο των Συχνών Ερωτήσεων (FAQ).

Διάρκεια και Ύψος Υποτροφίας

Σπουδές στην Ελλάδα: Επιστημονικοί κλάδοι και Ειδικεύσεις 1

1 Οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση μόνο για μία ειδίκευση και μόνο για σπουδές σε δημόσια Πανεπιστήμια. Η επιλογή του επιστημονικού κλάδου/ ειδίκευσης γίνεται βάσει των επιδιωκόμενων σπουδών.

Σπουδές στην Ελλάδα: Όροι και Προϋποθέσεις

Διαδικασία υποβολής αίτησης

Δικαιολογητικά

  1. Φωτογραφία μεγέθους ταυτότητας
  2. Βιογραφικό Σημείωμα (έως 2 σελίδες) στα ελληνικά
  3. Αντίγραφο πτυχίου & αναλυτική βαθμολογία όλων των ετών με τον τελικό μέσο όρο βαθμολογίας έως 28/2/20231
  4. Βεβαίωση σειράς κατάταξης αποφοίτησης Πανεπιστημίου2:
  5. Αντίγραφο μεταπτυχιακού τίτλου & αναλυτική βαθμολογία (εάν έχει αποκτηθεί μεταπτυχιακός τίτλος)
  6. Επίσημο πιστοποιητικό ξένης γλώσσας (εάν απαιτείται γνώση ξένης γλώσσας βάσει μεταπτυχιακού προγράμματος)
  7. Περίληψη πτυχιακής/ διπλωματικής (εφόσον έχει εκπονηθεί) & μεταπτυχιακής εργασίας (εφόσον έχει εκπονηθεί) έως 3 σελίδες εκάστη
  8. Δύο συστατικές επιστολές στα ελληνικά ή αγγλικά από Καθηγητές Πανεπιστημίου3. Οι επιστολές υποβάλλονται ηλεκτρονικά, αποκλειστικά μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας των αιτήσεων από τους υπογράφοντες Καθηγητές, οι οποίοι λαμβάνουν σχετικό e-mail, εφόσον έχουν καταχωρηθεί από τους υποψήφιους ορθά τα στοιχεία επικοινωνίας τους (ονοματεπώνυμο Καθηγητή/ ακαδημαϊκό email/ ιδιότητα - θέση).
  9. Αποδεικτικό αλληλογραφίας (e-mail σε μορφή .pdf) ή αντίγραφο αίτησης για όλα τα πανεπιστήμια που έχουν δηλωθεί στην αίτηση ή βεβαίωση αποδοχής από το πανεπιστήμιο τελικής επιλογής ή πιστοποιητικό εγγραφής για όσους είναι ήδη εγγεγραμμένοι
  10. Πρόγραμμα Επιδιωκόμενων σπουδών (για όλα τα Πανεπιστήμια που έχουν δηλωθεί στην αίτηση) & ΦΕΚ μεταπτυχιακού προγράμματος με πληροφορίες: για τη διάρκεια, τις προϋποθέσεις εισαγωγής, το απαιτούμενο επίπεδο ξένης γλώσσας, τα προσφερόμενα μαθήματα, τον κατάλογο διδασκόντων και το κόστος φοίτησης
  11. Αντίγραφο προκήρυξης ή/και ανακοίνωσης μεταπτυχιακού προγράμματος μέχρι 31/5/2023
  12. Έγχρωμο portfolio μεγέθους Α4 σε .pdf για τους υποψήφιους στην ειδίκευση του Αστικού Σχεδιασμού
  13. Κατάλογος δημοσιεύσεων και οι περιλήψεις αυτών (έως 500 λέξεις εκάστη) εάν υπάρχουν
  14. Αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου (ή ταυτότητας ομογενούς)
  15. Πιστοποιητικό στρατολογικής κατάστασης (για άρρενες υποψήφιους)

• Όλα τα δικαιολογητικά θα υποβληθούν σε μορφή .pdf
• Δεν απαιτείται επικύρωση των δικαιολογητικών.
• Απαιτείται μετάφραση για όσα δικαιολογητικά είναι σε άλλη γλώσσα, εκτός της ελληνικής & της αγγλικής.
• Δεν απαιτείται μετάφραση των πιστοποιητικών γνώσης ξένης γλώσσας.

Οι απόφοιτοι ξένων πανεπιστημίων απαιτείται να υποβάλουν συνοδευτικά παράρτημα διπλώματος για τη διαβάθμιση βαθμολογίας, διάκρισης & χαρακτηρισμού των πτυχίων.

2 Σχετικό προσχέδιο διατίθεται στο κείμενο των Συχνών Ερωτήσεων (FAQ)

3 Οι ενδεικτικοί άξονες περιεχομένου της συστατικής επιστολής αναφέρονται στο κείμενο των Συχνών Ερωτήσεων (FAQ)

Διάρκεια και Ύψος Υποτροφίας

Διαδικασία Αξιολόγησης

Διαδικασία Επιλογής και Αποτελέσματα

Για την ενεργοποίηση της υποτροφίας και την υπογραφή της σχετικής σύμβασης με το Ίδρυμα, ο υπότροφος απαιτείται να καταθέσει βεβαίωση οριστικής εγγραφής στο πρόγραμμα για το οποίο του χορηγείται υποτροφία, αντίγραφο ποινικού μητρώου και αντίγραφο ατομικού λογαριασμού τραπέζης στον τόπο σπουδών.

Οφέλη για τους Υποτρόφους

*Υφίσταται χωριστή ανακοίνωση για τα προγράμματα του Συνδέσμου Υποτρόφων

Ηλεκτρονική Αίτηση για Σπουδές στο Εξωτερικό

Ηλεκτρονική Αίτηση για Σπουδές στην Ελλάδα

Συχνές ερωτήσεις 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ 2023

ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

ΥΠΟΒΟΛΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΥΠΟΤΡΟΦΙΑΣ

-24 μήνες για μεταπτυχιακές σπουδές, ή κατ’ εξαίρεση 36 μήνες, σε περιπτώσεις που αυτό απαιτείται από το πρόγραμμα σπουδών, χωρίς δυνατότητα παράτασης.

-36 μήνες για σπουδές διδακτορικού επιπέδου, με δυνατότητα κατ’ εξαίρεση μέγιστης παράτασης 12 μηνών, υπό την προϋπόθεση ότι η πρόοδος του υποτρόφου είναι άριστη και δεν έχουν παρέλθει 4 έτη από την ημερομηνία πρώτης εγγραφής ή υπό την προϋπόθεση ότι η ελάχιστη διάρκεια φοίτησης στο Πρόγραμμα υπερβαίνει τα 4 έτη.

ΕΙΔΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΥΠΟΤΡΟΦΙΑΣ

ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΥΠΟΤΡΟΦΩΝ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

Όπου η επεξεργασία βασίζεται στην συγκατάθεση του υποψηφίου/Υποτρόφου αντίστοιχα, το δικαίωμα να ανακαλέσει αυτή τη συγκατάθεση ανά πάσα στιγμή. Η ανάκληση της συγκατάθεσης που τυχόν είχε δώσει θα έχει ισχύ μόνο για το μέλλον και οποιαδήποτε επεξεργασία έγινε επί τη βάση της συγκατάθεσης θα παραμείνει νόμιμη μέχρι την ανάκληση αυτής. Θα πρέπει να γνωρίζει κάθε υποψήφιος/Υπότροφος αντίστοιχα ότι η ανάκληση της συγκατάθεσης ή η εναντίωση θα συνεπάγεται κατά πάσα πιθανότητα την αδυναμία μας να εκπληρώσουμε τους σκοπούς που ορίζονται στο παρόν. Θα μπορούμε να επεξεργαζόμαστε τα στοιχεία του υποψηφίου/Υποτρόφου αντίστοιχα και μετά την ανάκληση της συγκατάθεσης εφόσον και στο μέτρο που επιτρέπεται από τον νόμο και ιδίως προκειμένου να συμμορφωθούμε με κάποια νομική ή καταστατική υποχρέωσή μας ή/και για να ασκήσουμε ή υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας.

Σε περίπτωση που ο υποψήφιος/Υπότροφος αντίστοιχα ασκήσει κάποιο από τα ανωτέρω δικαιώματα, θα λάβουμε κάθε αναγκαίο μέτρο για να ικανοποιήσουμε το σχετικό αίτημά εντός των προβλεπομένων στη νομοθεσία χρονικών προθεσμιών (ενός μήνα με δυνατότητα παράτασης για άλλους δυο μήνες αν απαιτείται λόγω πολυπλοκότητας του αιτήματος ή του αριθμού των αιτημάτων), ενημερώνοντας τον συγκεκριμένο υποψήφιο/Υπότροφο αντίστοιχα γραπτώς για την ικανοποίηση του αιτήματος, άλλως για τους λόγους που εμποδίζουν την άσκηση του εν λόγω δικαιώματος ή την ικανοποίηση αυτού.

Η άσκηση των εν λόγω δικαιωμάτων που αφορούν στην επεξεργασία των Δεδομένων θα πρέπει να γίνεται εγγράφως με αποστολή του σχετικού αιτήματος στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. υπόψιν του Υπευθύνου Προστασίας Δεδομένων της ΑΡΙΟΝΑ και του Ιδρύματος.

Σε περίπτωση που ο συγκεκριμένος υποψήφιος/Υπότροφος αντίστοιχα διαφωνεί με την απόκριση σε σχετικό αίτημά του και την επεξεργασία των Δεδομένων του που κάνουμε σύμφωνα με το παρόν, δικαιούται να απευθύνει αίτημα στην αρμόδια εποπτεύουσα αρχή (Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα), στα στοιχεία επικοινωνίας (www.dpa.gr| 1-3 Kifissias Ave., Athens 115 23 |

+30 210 6475600 | Fax: +30 210 6475628 | Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ

ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΄Η ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΙ, ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ

ΚΑΙ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΧΡΟΝΟ, ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΤΡΟΦΟΥΣ ΜΕ ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΦΟΡΟ ΜΕΣΟ ΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ WWW.ONASSIS.ORG.

Αν θέλεις να ενημερώνεσαι πρώτος για όλες τις ανοικτές ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ για Προπτυχιακές - Μεταπτυχιακές και Διδακτορικές Σπουδές ΠΑΤΗΣΕ ΕΔΩ.

Δείτε ΕΔΩ όλες τις τελευταίες προκηρύξεις υποτροφιών.