ΙΚΥ: Από 330 σε 700 θέσεις υποτροφιών για εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στην Ελλάδα (ΟΔΗΓΟΣ)

ΙΚΥ: Από 330 σε 700 θέσεις υποτροφιών για εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στην Ελλάδα (ΟΔΗΓΟΣ/Προϋποθέσεις, Διαδικασία & Δικαιολογητικά)

Σε συνέχεια των προηγούμενων ανακοινώσεων που αφορούν υποτροφίες υποψηφίων διδακτόρων ελληνικών Πανεπιστημίων/ΤΕΙ, στο πλαίσιο της Πράξης «Ενίσχυση του ανθρώπινου ερευνητικού δυναμικού μέσω της υλοποίησης διδακτορικής έρευνας» - 2ος Κύκλος, σας ενημερώνουμε ότι αναρτήθηκε «Επικαιροποιημένη Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων – υποψηφιοτήτων», σύμφωνα με την οποία:

α) ο αριθμός των θέσεων υποτροφιών αυξήθηκε από 330 σε 700 θέσεις (υπερδιπλασιασμός),


β) ως ημερομηνία έναρξης της υποτροφίας ορίζεται η καταληκτική ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων (17-4-2018) την Τρίτη 24 Απριλίου 2018 και ώρα 15:00, και

γ) παρατείνεται ο χρόνος υποβολής των τελικών παραδοτέων.

Πιο συγκεκριμένα το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), στο πλαίσιο της Πράξης «Ενίσχυση του ανθρώπινου ερευνητικού δυναμικού μέσω της υλοποίησης διδακτορικής έρευνας» - 2ος Κύκλος και σε εφαρμογή του Κανονισμού του Προγράμματος (Απόφαση 38060/Ζ1/06.03.2018, ΦΕΚ 876/τ.Β’/13.03.2018), προκηρύσσει 700 θέσεις  υποτροφιών, μέγιστης διάρκειας τριών (3) ετών, για εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στην Ελλάδα.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε υποψήφιους διδάκτορες, των οποίων η Τριμελής Συμβουλευτική Επιτροπή έχει οριστεί μετά την 01/01/2016, στους παρακάτω επιστημονικούς τομείς:

  • Φυσικές Επιστήμες και Επιστήμες Μηχανικού,
  • Επιστήμες Ζωής
  • Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες.

Η πράξη υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» (ΕΣΠΑ 2014-2020), που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (Ε.Κ.Τ.).

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν σχετική αίτηση σε ηλεκτρονική μορφή έως τις 17/4/2018 24/4/2018 και στην συνέχεια έως 24/4/2018 30/4/2018, φάκελο υποψηφιότητας (αίτηση σε έντυπη μορφή και σχετικά δικαιολογητικά).

Αν θέλεις να ενημερώνεσαι πρώτος για όλες τις ανοικτές ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ για Προπτυχιακές - Μεταπτυχιακές και Διδακτορικές Σπουδές ΠΑΤΗΣΕ ΕΔΩ.

Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι, πριν προβούν στην υποβολή αίτησης, να μελετήσουν προσεκτικά όλες τις παρακάτω παρεχόμενες πληροφορίες και κυρίως την «Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων » καθώς και τις «Συχνές Ερωτήσεις – Απαντήσεις».

Περαιτέρω πληροφορίες και διευκρινήσεις παρέχονται από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ - Λεωφ. Εθνικής Αντιστάσεως 41, 142 34 Νέα Ιωνία) στα τηλέφωνα 210-3726394, 210-3726355 και 210-3726357 καθώς και στο e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

υποβολής αιτήσεων-υποψηφιοτήτων για χορήγηση υποτροφιών του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) με σκοπό την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της οριζόντιας Πράξης με τίτλο: «Ενίσχυση του ανθρώπινου ερευνητικού δυναμικού μέσω της υλοποίησης διδακτορικής έρεύνας»- 2°ς Κύκλος, 

ΠΡΟΟΙΜΙΟ

Το Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), στο πλαίσιο της οριζόντιας Πράξης «Ενίσχυση του ανθρώπινου ερευνητικού δυναμικού μέσω της υλοποίησης διδακτορικής έρευνας»-2°ς Κύκλος, του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» (ΕΣΠΑ 2014-2020) και δυνάμει της υπ' αριθμ. 38060/Ζ1/6-3-2018 απόφασης (ΦΕΚ 876/τ.Β'/13-3-2018), η οποία αποτελεί τον Κανονισμό του προκηρύσσει 700 Θέσεις υποτροφιών, μέγιστης διάρκειας τριών (3) ετών, για εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στην Ελλάδα. Η Πράξη στοχεύει στην ενίσχυση νέων ερευνητών και στην παραγωγή υψηλών ερευνητικών αποτελεσμάτων, απευθύνεται σε υποψήφιους διδάκτορες Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Ελλάδας, των οποίων η Τριμελής Συμβουλευτική Επιτροπή έχει οριστεί μετά την 01/01/2016 και παρέχει δυνατότητα συνεργασίας με Φορείς του άρθρου 13α του ν. 4310/2014. 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α' ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ Οι θέσεις υποτροφιών Θα κατανεμηθούν στους επτά (7) επιστημονικούς κλάδους (1. Φυσικές Επιστήμες, 2. Επιστήμες Μηχανικού και Τεχνολογία, 3. Γεωργικές Επιστήμες, 4. Ιατρική και Επιστήμες Υγείας, 5. Ανθρωπιστικές Επιστήμες, 6. Κοινωνικές Επιστήμες και 7. Οικονομικές & Νομικές Επιστήμες) βάσει του τύπου: (Xi/Υ) * 700, όπου: Xi: το πλήθος των αιτήσεων με βαθμό αξιολόγησης μεγαλύτερο ή ίσο του 50 στον επιστημονικό κλάδο i, Υ: το σύνολο των αιτήσεων με βαθμό αξιολόγησης μεγαλύτερο ή ίσο του 50 (όλων των επιστημονικών κλάδων). 

Οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλουν  μόνο μία αίτηση για έναν Επιστημονικό Τομέα και ένα Κλάδο από τον παρακάτω πίνακα ενώ οι δυνατές εξειδικεύσεις, ανά επιστημονικό τομέα και κλάδο, περιλαμβάνονται στο Παράρτημα 1 της παρούσας πρόσκλησης υποβολής αιτήσεων-υποψηφιοτήτων. 

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: ΕΣΠΑ Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, `.Ε Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση Μ2014-2020 

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ
ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ



1. Φυσικές Επιστήμες
2. Επιστή μες Μηχανικού και Τεχνολογία
3. Γεωργικές Επιστήμες ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΖΩΗΣ
4. Ιατρική και Επιστήμες Υγείας
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ


5. Ανθρωπιστικές Επιστήμες
6. Κοινωνικές Επιστήμες
. Οικονομικές & Νομικές Επιστήμες 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β'

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ - ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΤΗΤΑΣ

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσοι πληρούν σωρευτικά τις παρακάτω προϋποθέσεις:

1. "Εχουν ανακηρυχτεί, μετά την 01-01-2016 (ημερομηνία απόφασης ορισμού Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής), υποψήφιοι διδάκτορες Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της Ελλάδας με δυνατότητα συνεργασίας με φορείς του άρθρου 13α του ν. 4310/2014.

2. "Εχουν ελληνικό Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.).

3. Δεν είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος σε οποιοδήποτε επιστημονικό τομέα.

4. Δεν έχουν λάβει κατά το παρελθόν ούτε λαμβάνουν άλλη υποτροφία από το ΙΚΥ για διδακτορικές σπουδές ή έρευνα διδακτορικού επιπέδου.

5. Εάν έχουν λάβει οποτεδήποτε άλλη υποτροφία του ΙΚΥ, έχουν εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις που ανέλαβαν από την αιτία αυτή.

6. Ο μέσος όρος του εισοδήματος επιβολής εισφοράς αλληλεγγύης των φορολογικών ετών 2014, 2015 και 2016 δεν υπερβαίνει τις δεκατέσσερις χιλιάδες ευρώ (14.000,00 €) και σε περίπτωση κατά την οποία έχουν ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, τις δεκαοχτώ χιλιάδες ευρώ (18.000,00 €).

7. Δεν Θα εργάζονται καθ' όλη τη διάρκεια της υποτροφίας. α) στο δημόσιο τομέα ως μόνιμοι υπάλληλοι ή με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου ή β) στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης αορίστου χρόνου.

8. Δεν χρηματοδοτούνται και δεν θα χρηματοδοτηθούν για την προτεινόμενη διδακτορική διατριβή ή άλλη έρευνα με συναφές θέμα από οποιαδήποτε άλλη πηγή (δημόσια, ιδιωτική, ευρωπαϊκή, διεθνή) καθ' όλη τη διάρκεια της υποτροφίας.

9. Οι άνδρες υποιψήφιοι έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή έχουν νόμιμα απαλλαγεί από αυτές, ή έχουν τύχει αναβολής κατάταξης, ο χρόνος της οποίας επαρκεί για το πλήρες διάστημα της υποτροφίας και την ολοκλήρωση της διδακτορικής τους διατριβής.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ 

1. Γενικά Η αίτηση υποψηφιότητας διατίθεται αποκλειστικά σε ηλεκτρονική μορφή στους ενδιαφερόμενους, οι οποίοι υποχρεούνται να συμπληρώσουν όλα τα πεδία της χωρίς οποιαδήποτε παράλειψη και να την υποβάλουν κατ' αρχάς ηλεκτρονικά και στην συνέχεια σε έντυπη μορφή κατά τα ειδικότερα αναφερόμενα κατωτέρω.

2. Ηλεκτρονική υποβολή αίτησης υποψηφιότητας. Οι αιτήσεις υποψηφιότητας υποβάλλονται ηλεκτρονικά έως τις 17 Απριλίου 2018 και ώρα Ελλάδος 14.00 Τρίτη 24 Απριλίου 2018 και ώρα Ελλάδος 15:00, μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής-πλατφόρμας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://applications.iky.gr/.

Η γλώσσα σύνταξης της αίτησης είναι η Ελληνική. Εξαίρεση αποτελεί το μέρος της αίτησης που αφορά στην πρόταση διδακτορικής διατριβής υποψηφίων οι οποίοι έχουν την έγκριση της Γενικής Συνέλευσης Ειδικής Σύνθεσης (Γ.Σ.Ε.Σ.) του Τμήματός τους για συγγραφή της διατριβής τους σε άλλη γλώσσα. Με την υποβολή των αιτήσεών τους, οι ενδιαφερόμενοι αποδέχονται πλήρως τους όρους της παρούσας πρόσκλησης, καθώς και το γεγονός ότι η διαδικασία δύναται, με αιτιολογημένη απόφαση του ΔΣ του ΙΚΥ, να διακοπεί, αναβληθεί ή επαναληφθεί με το ίδιο ή και άλλο περιεχόμενο.

Με την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης, ο υποψήφιος παρέχει τη συναίνεσή του για την τήρηση και επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, που περιλαμβάνονται σε αυτήν και αποθηκεύονται σε ψηφιακά και πληροφοριακά συστήματα για την εξυπηρέτηση των σκοπών του παρόντος προγράμματος, από το ΙΚΥ και αρμόδιους εθνικούς και ευρωπαϊκούς Οργανισμούς και Φορείς, κατά τα ειδικότερα προβλεπόμενα στην κείμενη νομοθεσία για την προστασία των εν λόγω δεδομένων. Δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε αλλαγή στα στοιχεία της αίτησης μετά τη οριστική ηλεκτρονική υποβολή της. Στην αναρτώμενη ηλεκτρονική αίτηση επισυνάπτονται επί ποινή απαραδέκτου τα εξής έγγραφα σε μορφή αρχείου PDF (μεγ. 5 ΜΗ):

✓ Βιογραφικό σημείωμα (βάσει του ευρωπαϊκού προτύπου "Europass" κατά προτίμηση), στο οποίο αναφέρονται, μεταξύ των άλλων, οι προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί τίτλοι, η πιστοποιημένη γνώση ξένων γλωσσών, οι δημοσιεύσεις σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, οι ανακοινώσεις σε επιστημονικά συνέδρια, τυχόν εργασιακή εμπειρία και οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα προσιδιάζει στην υλοποίηση της πρότασης διδακτορικής διατριβής και συμβάλει στην απόκτηση επιστημονικής επάρκειας στον επιστημονικό τομέα, κλάδο και εξειδίκευση όπου εντάσσεται η αίτηση-πρόταση διδακτορικής διατριβής.

✓ Πρόταση διδακτορικής διατριβής έως 2.000 λέξεις με την ακόλουθη δομή: (α) Περίληψη, (β) Εισαγωγή, (γ) Θεωρητικό πλαίσιο, (δ) Ερευνητικά ερωτήματα/υποθέσεις εργασίας, (ε) Μεθοδολογία και (στ) Χρονοδιάγραμμα στο οποίο θα αναφέρεται και η αιτούμενη διάρκεια της υποτροφίας σε μήνες. Επισημαίνεται ότι το χρονοδιάγραμμα αναφέρεται στον συνολικά απαιτούμενο για την ολοκλήρωση της διδακτορικής διατριβής χρόνο, αρχομένης από την ημερομηνία ορισμού της τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής.

Η αιτούμενη διάρκεια της υποτροφίας αναφέρεται στην μέγιστη διάρκεια χρηματοδότησης από το ΙΚΥ, αρχομένης από την ημερομηνία σύναψης της σύμβασης ΙΚΥ-Υποτρόφου και δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 36 συνεχόμενους μήνες επί ποινή απαραδέκτου της αίτησης. 

✓ Περίληψη (abstract) πρότασης διδακτορικής διατριβής (όπως στην πρόταση ανωτέρω).

✓ Ενδεικτική βιβλιογραφία πρότασης διδακτορικής διατριβής (δεν προσμετράται στον αριθμό των λέξεων). Η αίτηση υποψηφιότητας επέχει Θέση υπεύθυνης δήλωσης του Ν.1599/86 του υποφηφίου ότι:

α) όλα τα αναφερόμενα στην αίτηση στοιχεία είναι αληθή και ότι ο υποψήφιος πληροί τις προϋποθέσεις συμμετοχής του Κεφαλαίου Β' της παρούσας πρόσκλησης,

β) έχει υποβάλει μόνο μία αίτηση στο πλαίσιο της παρούσας πρόσκλησης,

γ) δεν είναι κάτοχος άλλου διδακτορικού διπλώματος,

δ) δεν χρηματοδοτείται και δεν Θα χρηματοδοτηθεί για την προτεινόμενη διδακτορική έρευνα ή άλλη έρευνα με συναφές Θέμα από οποιαδήποτε άλλη πηγή (δημόσια, ιδιωτική, ευρωπαϊκή, διεθνή) καθ' όλη τη διάρκεια της υποτροφίας,

ε) δεν θα εργάζεται καθ' όλη τη διάρκεια της υποτροφίας i) στο δημόσιο τομέα με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου ή ως μόνιμος υπάλληλος ή

ϊ) στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης αορίστου χρόνου,

στ) συναινεί ρητά και ανεπιφύλακτα στην τήρηση και επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, που περιλαμβάνονται στην αίτηση και αποθηκεύονται σε ψηφιακά και πληροφοριακά συστήματα για την εξυπηρέτηση των σκοπών του παρόντος προγράμματος, από το ΙΚΥ και αρμόδιους εθνικούς και ευρωπαϊκούς Οργανισμούς και Φορείς,

ζ) δεν υφίστανται/εκκρεμούν συμβατικές του υποχρεώσεις στο πλαίσιο άλλης υποτροφίας του ΙΚΥ και δεν έχει λάβει κατά το παρελθόν ούτε λαμβάνει άλλη υποτροφία από το ΙΚΥ για διδακτορικές σπουδές ή έρευνα διδακτορικού επιπέδου,

η) έλαβε γνώση και αποδέχεται πλήρως και ανεπιφύλακτα τους όρους της παρούσας καθώς και ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΚΥ δύναται κατά πλήρη διακριτική ευχέρειά του, να διακόψει, αναβάλει ή επαναλάβει τη διαδικασία χορήγησης των υποτροφιών με το ίδιο ή και άλλο περιεχόμενο. Σε περίπτωση υποβολής ψευδών δηλώσεων θα εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα από τις διατάξεις του ν. 1599/1986. Ειδικότερα, όλοι οι υποιμήφιοι είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι να συμπληρώσουν πλήρως και ορθώς όλα τα πεδία της αίτησης (συμπεριλαμβανομένων των αναρτώμενων αρχείων) έως τη λήξη της προθεσμίας της ηλεκτρονικής υποβολής. Η επιλογή γίνεται βάσει του επιστημονικού τομέα και κλάδου που εμπίπτει το θέμα της διδακτορικής διατριβής και όχι βάσει του επιστημονικού τομέα στον οποίον εμπίπτουν οι προηγούμενοι τίτλοι σπουδών του υποψηφίου. Οι υποψήφιοι έχουν την αποκλειστική ευθύνη επιλογής του επιστημονικού τομέα, του επιστημονικού κλάδου και της επιστημονικής εξειδίκευσης στην οποία Θα εντάξουν την αίτηση υποψηφιότητάς τους, κανένα στοιχείο της οποίας δεν μπορεί να αλλάξει μετά την καταληκτική ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων.

3. Υποβολή αίτησης σε έντυπη μορφή — Δικαιολογητικά υποψηφιότητας

Με την επιτυχή υποβολή-οριστικοποίηση της ηλεκτρονικής αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης, οι υποψήφιοι Θα λάβουν ηλεκτρονικό μήνυμα με τον κωδικό ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησής τους. Εν συνεχεία, οι υποψήφιοι οφείλουν, έως τις 24 Απριλίου 2018 30 Απριλίου 2018 το αργότερο, να την υποβάλουν υπογεγραμμένη και σε έντυπη (εκτυπωμένη) μορφή ταχυδρομικώς με συστημένη επιστολή (σφραγίδα ταχυδρομείου) ή με ταχυμεταφορά (courier) ή ιδιοχείρως στο "Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ - Λεωφ. Εθνικής Αντιστάσεως 41, 142 34, Νέα Ιωνία), συνοδευόμενη υποχρεωτικά από τα κάτωθι δικαιολογητικά (τα στοιχεία των οποίων δεν Θα πρέπει να διαφέρουν από αυτά που είχαν συμπληρωθεί στην ηλεκτρονική αίτηση):

Ι. Πρόταση διδακτορικής διατριβής εκτυπωμένη από την οριστικοποιημένη ηλεκτρονική αίτηση (φέρει τον κωδικό ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης).

ΙΙ. Ενδεικτική βιβλιογραφία πρότασης διδακτορικής διατριβής, εκτυπωμένη από την οριστικοποιημένη ηλεκτρονική αίτηση (φέρει τον κωδικό ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης).

ΙΙΙ. Βιογραφικό σημείωμα, εκτυπωμένο από την οριστικοποιημένη ηλεκτρονική αίτηση (φέρει τον κωδικό ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης).

Ιν. Αντίγραφο δύο όψεων αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου.

V. Αντίγραφο πτυχίου Πανεπιστημίου ή ΤΕΙ. Προκειμένου να μοριοδοτηθεί ο βαθμός πτυχίου, ο υποψήφιος προσκομίζει βεβαίωση του εν λόγω ΑΕΙ, όπου Θα αναγράφεται ο τελικός βαθμός με ακρίβεια δύο δεκαδικών ψηφίων. Οι κάτοχοι πτυχίου της αλλοδαπής, υποβάλλουν βεβαίωση (από το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.) αντιστοιχίας της βαθμολογικής ή αξιολογικής κλίμακας του αλλοδαπού πτυχίου. Ενδεχόμενη παράλειψη προσκόμισης των ανωτέρω βεβαιώσεων βαθμολογίας δεν συνεπάγεται απαράδεκτο της αίτησης υποψηφιότητας, αλλά απλώς Θεωρείται ότι ο σχετικός τίτλος φέρει τον κατώτατο βαθμό του αντίστοιχου ελληνικού Πανεπιστημίου ή Τ.Ε.Ι. (Ν. 2527/97) και μοριοδοτείται με πέντε (5) κατά τα αναφερόμενα στην παρ. 2.1 του Κεφαλαίου Δ της παρούσας. Επιπροσθέτως, σε περίπτωση που σε πτυχίο της ημεδαπής ή σε βεβαίωση αντιστοιχίας βαθμολογικής κλίμακας από το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π., δεν αναγράφεται βαθμός με δύο δεκαδικά ψηφία, αλλά μόνον χαρακτηρισμός (Καλώς, Λίαν Καλώς, Άριστα), Θα λαμβάνεται ως βαθμός πτυχίου ο κατώτερος βαθμός της κλίμακας του αντίστοιχου χαρακτηρισμού του πτυχίου, ήτοι ο βαθμός 5,00 γιατο «καλώς», ο βαθμός 6,50 γιατο «λίαν καλώς» και ο βαθμός 8,50 για το (<άριστα».

VΙ. Βεβαίωση από τη Γραμματεία του Τμήματος/Σχολής στην οποία θα αναγράφονται: α) το κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης Θέμα της υπό εκπόνηση διδακτορικής διατριβής, β) τα μέλη της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής και γ) η ημερομηνία ορισμού της τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής σύμφωνα με την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης Ειδικής Σύνθεσης (Γ.Σ.Ε.Σ.) του Τμήματος. Επισημαίνεται ότι η Τριμελής Συμβουλευτική Επιτροπή Θα πρέπει να έχει οριστεί μετά την 01-01-2016. νΙΙ. Βεβαίωση της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής στην οποία θα αναγράφεται ότι το θέμα της διδακτορικής διατριβής εμπίπτει στον επιστημονικό τομέα, επιστημονικό κλάδο και στην εξειδίκευση που δηλώνει ο Υποψήφιος Διδάκτορας στην αίτηση-υπεύθυνη δήλωσή του.

νιιι. Αντίγραφα εκκαθαριστικών σημειωμάτων των φορολογικών ετών 2014, 2015 και 2016 αντιστοίχως. Στην περίπτωση που ο υποψήφιος δεν ήταν υπόχρεος υποβολής φορολογικής δήλωσης ενός ή περισσοτέρων εκ των ανωτέρω φορολογικών ετών, αντί του αντίστοιχου εκκαθαριστικού σημειώματος ο υποψήφιος οφείλει να υποβάλει υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/1986 ότι δεν είναι υπόχρεος υποβολής φορολογικής δήλωσης, αναφέροντας ειδικά τον σχετικό λόγο απαλλαγής του. 

ΙΧ. Για τους άνδρες υποψηφίους, πιστοποιητικό στρατολογικής κατάστασης. Σε περίπτωση αναβολής, η διάρκεια που θα αναγράφεται στο εν λόγω πιστοποιητικό Θα πρέπει να συμπίπτει ή να υπερβαίνει τη διάρκεια της υποτροφίας και της εκπόνησης διδακτορικής διατριβής. Σε περίπτωση που η διάρκεια που αναγράφεται στο εν λόγω πιστοποιητικό δεν επαρκεί για την ολοκλήρωση της διδακτορικής διατριβής, ο υποψήφιος οφείλει να υποβάλει επιπλέον Υπεύθυνη Δήλωση του ν. 1599/1986 ότι πληροί τις οριζόμενες από τον Νόμο 3421/2005 (ΦΕΚ τ. Α., 302/13-12-2005) προϋποθέσεις να του χορηγηθεί αναβολή για τη συνολική διάρκεια της υποτροφίας και των διδακτορικών σπουδών.

Χ. Για τις περιπτώσεις ύπαρξης αναπηρίας, πιστοποιητικό Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής του ΚΕΠΑ από το οποίο Θα προκύπτει η ύπαρξη αναπηρίας σε ποσοστό 67% και άνω.

4. Παραδεκτό της αίτησης - Επιλεξιμότητα αίτησης υποψηφιότητας

4.1 Αιτήσεις υποψηφιότητας οι οποίες δεν θα υποβληθούν σύμφωνα με την προβλεπόμενη στο παρόν κεφάλαιο διαδικασία ή είναι εκπρόθεσμες, δεν θα ληφθούν υπ' όψιν στην διαδικασία αξιολόγησης και επιλογής.

4.2 Αιτήσεις υποψηφίων οι οποίοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής του Κεφαλαίου Β, απορρίπτονται ως μη επιλέξιμες κατά τα ειδικότερα αναφερόμενα στο Κεφάλαιο Δ' της παρούσας. Επιπροσθέτως, αιτήσεις υποψηφιότητας οι οποίες δεν είναι ορθώς και πλήρως συμπληρωμένες ή δεν συνοδεύονται από όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά απορρίπτονται ως μη επιλέξιμες κατά τα ειδικότερα αναφερόμενα στο Κεφάλαιο Δ" της παρούσας. 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ' 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΩΝ 

1. Αξιολόγηση αιτήσεων

1.1. Η αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων Θα πραγματοποιηθεί εξατομικευμένα, βάσει των κριτηρίων αξιολόγησης της παρ. 2 του παρόντος κεφαλαίου, από ανεξάρτητους αξιολογητές, μέσω της ολοκληρωμένης πλατφόρμας αξιολόγησης των ερευνητικών προτάσεων του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», 2014-2020.

1.2. Οι αξιολογητές επιλέγονται, κατόπιν σχετικής τους δήλωσης διαθεσιμότητας, από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΚΥ και προκύπτουν από το Πληροφοριακό σύστημα ΑΠΕΛΛΑ καιτο Μητρώο Αξιολογητών του ΙΚΥ.

1.3. Η ανάθεση της αξιολόγησης κάθε αίτησης-πρότασης σε αξιολογητές πραγματοποιείται αυτοματοποιημένα μέσω της προαναφερόμενης ολοκληρωμένης πλατφόρμας αξιολόγησης βάσει ειδικού αλγορίθμου, λαμβάνοντας υπ όψιν τη συνάφεια της πρότασης διδακτορικής διατριβής με την επιστημονική κατάρτιση κάθε αξιολογητή στον συγκεκριμένο επιστημονικό τομέα, κλάδο και εξειδίκευση. 

2. Κριτήρια - Βαθμός αξιολόγησης.

2.1. Η αξιολόγηση των υποψηφίων Θα γίνει βάσει των ακόλουθων κριτηρίων τα οποία μοριοδοτούνται ως εξής: Α. Βαθμός πτυχίου [5 -10 μόρια] με ακρίβεια δύο (2) δεκαδικών ψηφίων αποδίδει τον αντίστοιχο αριθμό μορίων . Β. Βιογραφικό σημείωμα [0-10 μόρια] με ακρίβεια ενός (1) δεκαδικού ψηφίου. Συνεκτιμώνται προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί τίτλοι, πιστοποιημένη γνώση ξένων γλωσσών, δημοσιεύσεις σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, ανακοινώσεις σε επιστημονικά συνέδρια, εμπειρία και οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα σχετίζεται με την προτεινόμενη διδακτορική διατριβή και συμβάλει στην απόκτηση επιστημονικής επάρκειας στον επιστημονικό τομέα, κλάδο και εξειδίκευση όπου εντάσσεται η αξιολογούμενη αίτηση-πρόταση. Γ. Ποιοτική αξιολόγηση πρότασης διδακτορικής διατριβής [0-80 μόρια]. [ i ] αρτιότητα [0 - 40], με ακρίβεια ενός (1) δεκαδικού ψηφίου, [11] πρωτοτυπία [0 - 35], με ακρίβεια ενός (1) δεκαδικού ψηφίου, [ΙΙΙ] ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα [0 - 5], με ακρίβεια ενός (1) δεκαδικού ψηφίου.

2.2. Κάθε αίτηση αξιολογείται από δύο αξιολογητές. Η τελική βαθμολογία της ισούται με το μέσο όρο του βαθμού των δύο αξιολογητών (συμπεριλαμβανομένου του βαθμού πτυχίου). Σε περίπτωση βαθμολογικής απόκλισης μεγαλύτερης των τριάντα (30) μονάδων, η αξιολόγηση ανατίθεται και σε τρίτο αξιολογητή κατά τα οριζόμενα στην παράγραφο 1.3 του παρόντος. Η τελική βαθμολογία, στην περίπτωση αυτή, προκύπτει από το μέσο όρο των δύο πλησιέστερων βαθμών ή από τον μέσο όρο των βαθμών και των τριών (3) αξιολογητών στην περίπτωση που οι βαθμολογίες τους ισαπέχουν.

2.3. Αιτήσεις υποψηφιότητας με μέσο όρο βαθμολογίας μικρότερο από πενήντα (50) απορρίπτονται και αναγράφονται σε σχετικό Πίνακα που εγκρίνεται από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΚΥ και αναρτάται στην επίσημη ιστοσελίδα του ΙΚΥ: www.iky.gr (εφεξής «Πίνακας Απορριφθέντων»). 

3. Κατάταξη υποιμηφίων -Έλεγχος επιλεξιμότητας - Επιλογή

3.1. Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των αιτήσεων η αρμόδια Υπηρεσία του ΙΚΥ καταρτίζει τον Πίνακα Απορριφθέντων και κατατάσσει τις υπόλοιπες αιτήσεις κατά φθίνουσα σειρά βαθμού αξιολόγησης, ανά επιστημονικό κλάδο (πίνακες κατάταξης ανά επιστημονικό κλάδο). Στην συνέχεια υπολογίζεται η κατανομή των θέσεων υποτροφιών, ανά επιστημονικό κλάδο, βάσει του τύπου που αναφέρεται στο Κεφάλαιο Α της παρούσας [(Xi/Υ)*700]. Οι απαιτούμενες στρογγυλοποιήσεις σε ακέραιο (προς τα πάνω ή προς τα κάτω), για την εφαρμογή του τύπου, αποφασίζονται από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΚΥ το οποίο επικυρώνει την κατανομή των θέσεων ανά επιστημονικό κλάδο.

3.2. Η αρμόδια Υπηρεσία του ΙΚΥ διενεργεί έλεγχο επιλεξιμότητας των αιτήσεων κατά φθίνουσα σειρά βαθμού αξιολόγησης μέχρι να συμπληρωθούν οι πίνακες επιλεγέντων υποψηφίων ανά επιστημονικό κλάδο. Οι μη επιλέξιμες αιτήσεις (κατά το εδάφιο 4.2 της παρ. 4, του κεφ. Γ της παρούσας απόφασης) τοποθετούνται σε πίνακα μη επιλέξιμων αιτήσεων. Ο Πίνακας Απορριφθέντων και ο Πίνακας μη επιλέξιμων αιτήσεων εγκρίνονται από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΚΥ και αναρτώνται στην επίσημη ιστοσελίδα του ΙΚΥ: www.iky.gr (εφεξής "Πίνακας Μη Επιλέξιμων Αιτήσεων").

3.3. Σε περίπτωση ισοβαθμίας στην τελευταία Θέση του πίνακα επιλεγέντων εκάστου επιστημονικού κλάδου, προβάδισμα έχει ο υποψήφιος με τον μεγαλύτερο βαθμό στα εξής κριτήρια κατά σειρά προτεραιότητας: i) στην ποιοτική αξιολόγηση της διδακτορικής διατριβής, ii) στο βαθμό πτυχίου, ΙΙΙ) στο βιογραφικό σημείωμα και ώ) στο μικρότερο μέσο όρο του εισοδήματος εισφοράς αλληλεγγύης. Εάν και στη συνέχεια προκύψει ισοβαθμία, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΚΥ διενεργεί κλήρωση, στην οποία προσκαλούνται οι ισοβαθμούντες υποψήφιοι .

3.4. 0 Πίνακας Απορριπτέων, ο Πίνακας μη επιλέξιμων αιτήσεων και η κατανομή των Θέσεων υποτροφιών ανά επιστημονικό κλάδο, εγκρίνονται από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΚΥ και αναρτώνται στην επίσημη ιστοσελίδα του ΙΚΥ: www.iky.gr.

3.5. Ενστάσεις μπορούν να ασκηθούν μόνο κατά του Πίνακα Μη Επιλέξιμων Αιτήσεων, εντός τριών (3) εργασίμων ημερών από τη ανάρτηση-δημοσιοποίησή του στην ιστοσελίδα του ΙΚΥ. Οι ενστάσεις κατατίθενται στο ΙΚΥ ιδιοχείρως ή ταχυδρομικώς με συστημένη επιστολή (σφραγίδα ταχυδρομείου) ή διά μέσου εταιρίας ταχυμεταφορών (courier) και εξετάζονται από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΚΥ. Οι ενιστάμενοι υποψήφιοι ενημερώνονται εγγράφως για την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, εντός τριάντα ημερολογιακών ημερών από τη λήψη της.

3.6. Αιτήσεις επαναξιολόγησης ή ενστάσεις ως προς το βαθμό ή την διαδικασία αξιολόγησης δεν εξετάζονται.

3.7. Μετά την ολοκλήρωση της ανωτέρω διαδικασίας καταρτίζονται οι πίνακες επιλεγέντων και επιλαχόντων υποψηφίων ανά επιστημονικό κλάδο, εγκρίνονται από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΚΥ και αναρτώνται στην επίσημη ιστοσελίδα του (www.iky.gr).

3.8. Σε περίπτωση διαγραφής ή παραίτησης επιλεγέντος υποψηφίου, επιλέγεται επιλέξιμος υποψήφιος από τον πίνακα επιλαχόντων στον ίδιο επιστημονικό κλάδο και τηρουμένης της σειράς κατάταξης και του προβαδίσματος σε περίπτωση ισοβαθμίας, κατά τα αναφερόμενα στην παρ. 3.3 του παρόντος. 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε' 

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΥΠΟΤΡΟΦΙΑΣ — ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ 

1. Ως ημερομηνία έναρξης της υποτροφίας ορίζεται η ημερομηνία σύναψης της σύμβασης ΙΚΥ-Υποτρόφου, κατά τα αναφερόμενα στο κεφ. ΣΤ της παρούσας.

2. Η μέγιστη διάρκεια της Υποτροφίας είναι αυτή που ανέγραψε έκαστος υπότροφος στην αίτηση υποψηφιότητάς του (αποτελεί συστατικό στοιχείο της αξιολογημένης αίτησης - πρότασης και δεν είναι δυνατόν να τροποποιηθεί μετά την οριστική υποβολή της).

3. Σε κάθε περίπτωση, η υποτροφία λήγει την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης ορισμού Επταμελούς Εξεταστικής Επιτροπής στη Γραμματεία του Τμήματος. Εάν η εν λόγω αίτηση δεν κατατεθεί εντός της ανωτέρω μέγιστης διάρκειας της υποτροφίας, η Υποτροφία λήγει αυτοδικαίως και χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση προς τον Υπότροφο και επέρχονται σε βάρος του οι συνέπειες της παρ. 9 του Κεφαλαίου Ζ της παρούσας. 4. Στους υποτρόφους χορηγούνται μηνιαία τροφεία ύψους οκτακοσίων δέκα έξι ευρώ και ενενήντα λεπτών (816,90€), στα οποία συμπεριλαμβάνονται οι εκάστοτε νόμιμες κρατήσεις και ενδεχόμενα τραπεζικά έξοδα. 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ'

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΗΣ ΥΠΟΤΡΟΦΙΑΣ

1. Οι επιλεγέντες υποψήφιοι καλούνται εντός τακτής προθεσμίας να συνάφουν σύμβαση με το ΙΚΥ, στην οποία εξειδικεύονται οι υποχρεώσεις τους και περιγράφονται ο σκοπός, η διάρκεια, οι όροι, τα ενδιάμεσα και τελικά παραδοτέα, οι οικονομικές παροχές και ο τρόπος καταβολής της υποτροφίας. 2. Το ΙΚΥ διατηρεί την αποκλειστική ευχέρεια να ακυρώνει τη χορήγηση υποτροφίας στην περίπτωση που οι επιλεγέντες υπότροφοι δεν υποβάλουν υπογεγραμμένη τη σύμβαση, εντός της προθεσμίας που Θα ορίσει το ΙΚΥ. 3. Η έναρξη καταβολής της υποτροφίας πραγματοποιείται μετά την σύναψη της σύμβασης και την έκδοση σχετικής απόφασης του ΙΚΥ. 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ζ'

ΟΡΟΙ ΤΗΣ ΥΠΟΤΡΟΦΙΑΣ

1. Η υποτροφία διέπεται από τους όρους της σύμβασης, της παρούσας πρόσκλησης υποβολής αιτήσεων και του Κανονισμού (απόφαση υπ' αριθμ. 38Ο6Ο/Ζ1/6-3-2018, ΦΕΚ 876/τ.Β'/13-3-2018), που εκδίδει το ΙΚΥ.

2. Η υποτροφία Θα καταβάλλεται στον υπότροφο εφόσον διατεθούν στο ΙΚΥ τα απαραίτητα κονδύλια και υπό την προϋπόθεση ότι ο υπότροφος είναι εγγεγραμμένος στο εγκεκριμένο πρόγραμμα διδακτορικών σπουδών και παρουσιάζει ικανοποιητική πρόοδο.

3. Το ΙΚΥ διατηρεί την αποκλειστική ευχέρεια να ανακαλεί οποτεδήποτε την χορήγηση υποτροφίας, αν διαπιστωθεί -ακόμη και εκ των υστέρων- ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις επιλεξιμότητας ή δεν πληρούνται οι όροι της υποτροφίας και δικαιούται να αναζητήσει κατά την κρίση του το σύνολο ή μέρος της καταβληθείσης υποτροφίας, κατά τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

4. Ο/η υπότροφος οφείλει: Ι. να αφιερωθεί ουσιαστικά στην υλοποίηση της πρότασης διδακτορικής διατριβής για την οποία έχει επιλεγεί και να λάβει τον διδακτορικό τίτλο. Η τροποποίηση του τίτλου της διδακτορικής διατριβής επιτρέπεται κατόπιν έγκρισης της Γ.Σ.Ε.Σ, χωρίς την ουσιώδη αλλαγή της πρότασης διδακτορικής διατριβής, δεδομένου ότι αυτή έχει αξιολογηθεί για τη χορήγηση της υποτροφίας και αποτελεί ουσιώδη όρο της, ΙΙ. να προσκομίσει στο ΙΚΥ, το αργότερο έως την λήξη της υποτροφίας, βεβαίωση της Γραμματείας του οικείου Τμήματος ή Σχολής από την οποία να προκύπτει η ημερομηνία κατάθεσης αίτησης-πρότασης της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής για τον ορισμό Επταμελούς Εξεταστικής Επιτροπής κρίσης της διδακτορικής διατριβής, 1!!. να μνημονεύει στις επιστημονικές εργασίες του καθώς και στην διδακτορική του διατριβή τα εξής: Η υλοποίηση της διδακτορικής διατριβής συγχρηματοδοτήΠηκε μέσω της Πράξης «ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ» από πόρους του Επιχειρησιακού Προ ράμματος «Ανάπτυξη Ανι7ρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου ΜάΠηση», 2014-2020, iv. να ενημερώνει εγγράφως και με αποκλειστικά δική του/της ευθύνη το ΙΚΥ για οποιοδήποτε θέμα αφορά την υποτροφία και την υλοποίηση της πρότασης διδακτορικής διατριβής και να υποβάλλει τα εκάστοτε απαιτούμενα δικαιολογητικά σε πρωτότυπο. Ειδικότερα, όσον αφορά την ενδεχόμενη τροποποίηση των στοιχείων επικοινωνίας του/της (διεύθυνση κατοικίας, τηλέφωνο, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, κ.τ.λ.) και των στοιχείων του τραπεζικού λογαριασμού του/της, όπου Θα καταβάλλεται η υποτροφία, η σχετική ενημέρωση Θα γίνεται μέσω της διαδικτυακής πύλης του ΙΚΥ (grants.iky.gr), ν. να υποβάλλει προς έγκριση, εντός προθεσμίας που θέτει το ΙΚΥ, στη μορφή και με τον τρόπο που Θα υποδειχθεί από το ΙΚΥ, έκθεση προόδου καθώς και οποιοδήποτε άλλο έγγραφο ενδεχομένως του/της ζητηθεί. Η έγκαιρη υποβολή των εκθέσεων προόδου και η έγκριση τους από το ΙΚΥ αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την χορήγηση και συνέχιση της υποτροφίας. Ειδικότερα, ο/η υπότροφος οφείλει να υποβάλει τα ακόλουθα ενδιάμεσα παραδοτέα: α) τριμηνιαίες εκθέσεις προόδου (1η, 3η, 5η, 7η έκθεση προόδου κ.ο.κ.) που συντάσσονται και υπογράφονται από τον ίδιο τον υπότροφο, σε έντυπα που Θα διατεθούν από το ΙΚΥ, β) εξαμηνιαίες εκθέσεις προόδου (2η, 4η, 6η έκθεση προόδου) που συντάσσονται και υπογράφονται από την Τριμελή Συμβουλευτική Επιτροπή, σε έντυπα που θα διατεθούν από το ΙΚΥ και γ) βεβαίωση της Γραμματείας του Πανεπιστημίου, με τη λήξη της υποτροφίας, για την κατάθεση της αίτησης της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής για τον ορισμό της Επταμελούς Εξεταστικής Επιτροπής, vi. να καταθέσει στο ΙΚΥ, εντός τριμήνου από την λήξη της υποτροφίας τα εξής τελικά παραδοτέα:  α) αντίγραφο του τίτλου αναγόρευσης σε διδάκτορα ή επίσημη βεβαίωση επιτυχούς υποστήριξης της διδακτορικής διατριβής ενώπιον της Επταμελούς Επιτροπής, καθώς και β) ένα ανάτυπο της διδακτορικής του διατριβής. Η διδακτορική διατριβή που περιέρχεται στο ΙΚΥ ανήκει στην πνευματική ιδιοκτησία του υποτρόφου, ο οποίος εκχωρεί στο ΙΚΥ το δικαίωμα να την χρησιμοποιεί κατά την κρίση του και ενδεικτικά για λόγους αξιολόγησης και διάδοσης του προγράμματος υποτροφιών και των αποτελεσμάτων της υποτροφίας. 

5. Τα τροφεία καταβάλλονται απολογιστικά σε τριμηνιαία βάση, μέσω ηλεκτρονικής πληρωμής-μεταφοράς σε τραπεζικό λογαριασμό που τηρεί ο υπότροφος σε Τράπεζα της ημεδαπής, υπό τις εξής προϋποθέσεις: 

i. κατά τη διάρκεια της υποτροφίας, τα τροφεία καταβάλλονται κατόπιν έγκρισης του ενδιάμεσου παραδοτέου της αντίστοιχης περιόδου,

ΙΙ. η αποπληρωμή των τροφείων πραγματοποιείται μετά την κατάθεση των τελικών παραδοτέων. 

6. Ο υπότροφος, κατά την διάρκεια της υποτροφίας, δεν δικαιούται να λάβει άλλη υποτροφία για την προτεινόμενη διδακτορική διατριβή ή άλλη έρευνα/διατριβή με συναφές Θέμα από οποιαδήποτε άλλη πηγή (δημόσια, ιδιωτική, ευρωπαϊκή, διεθνή) καθ' όλη τη διάρκεια της υποτροφίας. Εξαίρεση αποτελούν οι υποτροφίες κινητικότητας, μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων που διαχειρίζεται το ΙΚΥ, προκειμένου ο/η υπότροφος να εκπονήσει μέρος της διδακτορικής διατριβής στο εξωτερικό. Στην περίπτωση αυτή, ο/η υπότροφος υποχρεούται να ενημερώσει το ΙΚΥ, προσκομίζοντας βεβαίωση από την Τριμελή Συμβουλευτική Επιτροπή, στην οποία Θα βεβαιώνεται ότι η κινητικότητα δεν θα επηρεάσει αρνητικά το εγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και θα αναγράφονται α) το ευρωπαϊκό πρόγραμμα και β) το χρονικό διάστημα που Θα διανυθεί στο εξωτερικό. 

7. Η απουσία του/της υποτρόφου από τον τόπο εκπόνησης της διδακτορικής διατριβής καθώς και η ανάληψη δραστηριοτήτων, οι οποίες Θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά το εγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της πρότασης διδακτορικής διατριβής (πρακτική άσκηση, μερική ή/και πλήρης απασχόληση ορισμένου χρόνου κ.λπ.), πραγματοποιείται με ευθύνη του/της υποτρόφου και τελεί υπό την προϋπόθεση έγκρισης της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής, η οποία στην περίπτωση αυτή εκδίδει σχετική βεβαίωση που προσκομίζεται στο ΙΚΥ με ευθύνη του/της υποτρόφου. 

8. Σε οποιαδήποτε περίπτωση διακοπής ή ανάκλησης της υποτροφίας εξ υπαιτιότητας του υποτρόφου, εκτός των περιπτώσεων ανωτέρας βίας, ο υπότροφος υποχρεούται να επιστρέψει στο ΙΚΥ το συνολικό ποσό της καταβληθείσας υποτροφίας κατά τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (Κ.Ε.Δ.Ε.). 

9. Αναστολή έναρξης ή ενδιάμεση αναστολή της υποτροφίας δεν επιτρέπεται, εκτός των περιπτώσεων ανωτέρας βίας. Ως «ανωτέρα βία» νοείται κάθε απρόβλεπτη, έκτακτη κατάσταση ή συμβάν, πέραν του ελέγχου του υποτρόφου, που τον εμποδίζει ρητώς και βεβαιωμένα να ολοκληρώσει μία ή περισσότερες από τις υποχρεώσεις του που απορρέουν από τη σύμβαση και δεν μπορεί, στη συγκεκριμένη περίπτωση, να αποτραπεί ούτε με ενέργειες άκρας επιμέλειας και σύνεσης. Για την συνδρομή περιστατικού ανωτέρας βίας αποφασίζει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΚΥ, κατά την απόλυτη κρίση του, κατόπιν έγκαιρης, επαρκώς αιτιολογημένης και τεκμηριωμένης (με την υποβολή δικαιολογητικών από τους αρμόδιους δημόσιους ή και ιδιωτικούς φορείς και όργανα) αίτησης του/της υποτρόφου που φέρει και το σχετικό βάρος απόδειξης. 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Η' 

ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ 

1. Ενστάσεις κατά της παρούσας πρόσκλησης υποβολής αιτήσεων δεν γίνονται δεκτές. 

2. Η υποβολή πρότασης καθώς και η κατάρτιση και επικύρωση των πινάκων των επιλεγέντων υποψηφίων δεν συνεπάγεται καθ' οιονδήποτε τρόπο υποχρέωση του ΙΚΥ να καταρτίσει σύμβαση με τον ενδιαφερόμενο και να του χορηγήσει την υποτροφία. 

3. Οποιαδήποτε ζητήματα ανακύψουν κατά την υλοποίηση του εν λόγω προγράμματος υποτροφιών και δεν περιλαμβάνονται στην παρούσα πρόσκληση, ρυθμίζονται με αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΚΥ. 

Οι πίνακες με τα Επιστημονικά πεδία και εξειδικεύσεις ανά επιστημονικό τομέα και κλάδο εδώ.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ

ΟΔΗΓΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ - ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Συχνές Ερωτήσεις - Απαντήσεις

Δείτε ΕΔΩ όλες τις τελευταίες προκηρύξεις υποτροφιών.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr