Σχετικά με τις καθυστερήσεις στις υποτροφίες του ΕΛΙΔΕΚ

Σχετικά με τις καθυστερήσεις στις υποτροφίες του ΕΛΙΔΕΚ

Το υπουργείο Παιδείας παραδέχεται την καθυστέρηση στη διαδικασία επιλογής των δικαιούχων υποτρόφων της 1ης προκήρυξης του ΕΛΙΔΕΚ (Ελληνικού Ιδρύματος Καινοτομίας και Ερευνας) για υποψήφιους διδάκτορες και τονίζει ότι λόγω αυτής της καθυστέρησης δίνεται παράταση πέντε μηνών, εφόσον δεν έχει ολοκληρωθεί η διδακτορική διατριβή στο διάστημα της χρηματοδότησης.

Στην πρώτη προκήρυξη υποβλήθηκαν 2.114 αιτήσεις, σύμφωνα με το ΥΠΠΕΘ. Ο μεγάλος όγκος των αιτήσεων έπιασε απροετοίμαστο το Υπουργείο καθώς υπερέβαινε κατά πολύ την πρόβλεψη του αρχικού σχεδιασμού. «Με την πρόθεση να  χρηματοδοτηθεί ο μέγιστος δυνατός αριθμός των προτάσεων αυξήθηκε ο προβλεπόμενος προϋπολογισμός και μετά από αξιολόγηση εγκρίθηκε η χορήγηση 585 υποτροφιών με διάρκεια έως 36 μήνες», αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΠΕΘ, το οποίο τονίζει παράλληλα ότι το 80% των δικαιούχων λαμβάνουν πλέον κανονικά το ποσό της υποτροφίας τους.


Το υπουργείο σύμφωνα με την εφημερίδα των Συντακτών ρίχνει το φταίξιμο στους Ειδικούς Λογαριασμούς Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ) των ΑΕΙ, τους οποίους χαρακτηρίζει «αποκλειστικούς διαχειριστές της διαδικασίας στην παρούσα φάση» και τους οποίους ψέγει ότι καθυστέρησαν να υποβάλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Λόγω αυτών των καθυστερήσεων μάλιστα, το ΥΠΠΕΘ ανακοίνωσε τη δυνατότητα παράτασης πέντε μηνών, εφόσον δεν έχει ολοκληρωθεί η διδακτορική διατριβή στη διάρκεια της χρηματοδότησης.

Πρακτικά ωστόσο, οι υποψήφιοι διδάκτορες θα κάνουν χρήση της πεντάμηνης παράτασης όχι τόσο για ερευνητικούς σκοπούς όσο για να καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό που δημιούργησε η πολύμηνη καθυστέρηση των διαδικασιών το προηγούμενο διάστημα. Οι υποψήφιοι διδάκτορες επιμένουν ότι το υπουργείο θα πρέπει να κοιτάξει πιο σοβαρά το ζήτημα της δυνατότητας αναστολής της υποτροφίας για λόγους ασθενείας ή στην περίπτωση εγκυμοσύνης.

Το υπουργείο ανακοινώνει ότι σύντομα θα βγει και η 2η προκήρυξη για υποτροφίες Υποψήφιων Διδακτόρων, αξιοποιώντας πρόσθετους όρους 240 εκατ. ευρώ για την τριετία 2017-2019.

Αν θέλεις να ενημερώνεσαι πρώτος για όλες τις ανοικτές ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ για Προπτυχιακές - Μεταπτυχιακές και Διδακτορικές Σπουδές ΠΑΤΗΣΕ ΕΔΩ.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr