ΕΕΤΕΜ: Νεότερα για το ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Πτυχιούχων ΤΕΙ

Νεότερα για το ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Πτυχιούχων ΤΕΙ

Η Εππαγγελματική και επιστημονική ένωση τεχνολογικής εκπαίδευσης μηχανικών (ΕΕΤΕΜ) με ανακοίνωση της αναφέρει τα εξής:

Με αφορμή δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας, κ. Κ. Γαβρόγλου, στη συνέντευξη που έδωσε στο κανάλι της ΕΡΤ1 τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου, για το ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Πτυχιούχων Τ.Ε.Ι, θα θέλαμε να κάνουμε τις εξής παρατηρήσεις:


Δυστυχώς ο Υπουργός αλλάζει άποψη για το ποιοι θα συμμετέχουν στη διαμόρφωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Πτυχιούχων Τ.Ε.Ι, και δη των Μηχανικών, πιο γρήγορα από όσο μπορούμε να παρακολουθήσουμε.

Είσαι Πτυχιούχος ΤΕΙ; Πάτησε εδώ.

Ενώ πριν από δυο μήνες το Υπουργείο Παιδείας ζήτησε από τα ανώτατα Ιδρύματα προτάσεις για τα επαγγελματικά δικαιώματα των Πτυχιούχων τους, πριν λήξει η προθεσμία υποβολής τους, ξαφνικά ο Υπουργός, περιχαρής, δήλωσε ότι θεωρεί “καλό νέο” την «αποδοχή από το Τ.Ε.Ε της δημιουργίας μικτής επιτροπής από μηχανικούς και διδάσκοντες σε Πανεπιστήμια και Τ.Ε.Ι», η οποία θα εξετάσει το ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων!!

Μέχρι σήμερα κανείς Υπουργός Παιδείας δεν είχε εμπλέξει με τόσο ωμό τρόπο τα Επιμελητήρια στη διαδικασία έκδοσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Πτυχιούχων Τ.Ε.Ι.

Να αναμένουμε τις επόμενες ημέρες ανάλογες συναντήσεις του Υπουργού με τα Προεδρεία του ΓΕΩΤ.Ε.Ε, του Ο.Ε.Ε κλπ, για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αντίστοιχων Πτυχιούχων Τ.Ε.Ι, ή το φαινόμενο αυτό θα περιοριστεί μόνο στους Μηχανικούς Τ.Ε.Ι;

Θεωρούμε αφελές το να πιστεύει κανείς ότι τέτοιοι συντεχνιακοί μηχανισμοί εξευμενίζονται με αυτού του είδους τα “τερτίπια” και ότι θα παραιτηθούν τόσο εύκολα από τα κεκτημένα τους.

Τείνουμε να πιστέψουμε ότι οι πιέσεις, που δέχεται ο Υπουργός - όπως ο ίδιος ομολόγησε δημοσίως- από τις συντεχνίες, επέβαλαν την αλλαγή πλεύσης του Υπουργού, θέτοντας με τον τρόπο αυτό τα Τ.Ε.Ι και τις Διοικήσεις τους σε ρόλο "παρατηρητή".

Υπενθυμίζουμε ότι ανάλογες επιτροπές έχουν συγκροτηθεί κατά το παρελθόν, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τις επιτροπές που είχε συστήσει η κα Α. Αναγνωστοπούλου, από μηχανικούς καθηγητές των Τ.Ε.Ι, οι οποίοι είχαν πραγματοποιήσει συναντήσεις με αντίστοιχους των Πολυτεχνικών Τμημάτων, χωρίς κανένα αποτέλεσμα!

Τονίζουμε ότι οι ρυθμίσεις για τα επαγγελματικά δικαιώματα δεν αφορούν μόνο τους Μηχανικούς Τ.Ε.Ι, αλλά και Πτυχιούχους Τμημάτων και άλλων Σχολών Τ.Ε.Ι.

Επισημαίνουμε, εξάλλου, ότι το ζήτημα δεν είναι να βγουν “κάποια” επαγγελματικά δικαιώματα για τους αποφοίτους των Τ.Ε.Ι, τα οποία προηγουμένως θα έχουν περάσει από την «προκρούστεια κλίνη» της γνωστής, εν προκειμένω, συντεχνίας. Αντίθετα, οι διατάξεις που θα τα ρυθμίζουν θα πρέπει, αφενός να καλύπτουν πλήρως όλες τις δραστηριότητες που προκύπτουν και υποστηρίζονται από τα αντίστοιχα προγράμματα σπουδών, ώστε αυτές να μην τυγχάνουν αμφισβήτησης όχι μόνο εντός Ελλάδας αλλά και εκτός αυτής και, αφετέρου, οι εν λόγω ρυθμίσεις να είναι αποτέλεσμα, πρωτίστως, συνεργασίας του Υπουργείου με τα οικεία Τμήματα των Τ.Ε.Ι και τους οικείους επαγγελματικούς φορείς των Πτυχιούχων Τ.Ε.Ι, που εξ αντικειμένου διαθέτουν την ειδική γνώση και την εμπειρία επί του συγκεκριμένου θέματος, έχουν αναμφισβήτητα το άμεσο έννομο συμφέρον και προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία.

Η μέχρι τώρα εμπειρία έχει αποδείξει ότι η σύσταση κάθε είδους Επιτροπών, και δη “μικτών”, κάθε άλλο παρά διάθεση επίλυσης του συγκεκριμένου ζητήματος δείχνει.

Ο Υπουργός ας συγκροτήσει όσες επιτροπές θέλει, απλά να μη χάσει το μέτρημα, διότι ήδη είναι σε εξέλιξη και άλλη, από Νομικούς, που συγκροτήθηκε με τις ευλογίες του.

Εμείς την απάντηση μας θα την δώσουμε σε λίγες ημέρες.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.

Την ενημερωτική σελίδα των Πτυχιούχων ΤΕΙ μπορείτε να την δείτε εδώ.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr