Υπουργός Παιδείας: Προτεραιότητα η ρύθμιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων Πανεπιστημίων-ΤΕΙ

Υπουργός Παιδείας: Προτεραιότητα η ρύθμιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων Πανεπιστημίων-ΤΕΙ

Ο Υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, σε γραπτή απάντηση προς τη Βουλή, ύστερα από σχετική ερώτηση του Βουλευτή Γιάννη Αντωνιάδη αναφέρει πως προτεραιότητα αποτελεί για το Υπουργείο Παιδείας η ρύθμιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ.

Πιο συγκεκριμένα:


Όλη η απάντηση του Υπουργού Παιδείας όπως έχει σταλεί στα Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr, έχει ως εξής

Απαντώντας στην Ερώτηση με αριθμό 1405/23-11-2016, την οποία κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Γιάννης Αντωνιάδης με θέμα "Ξπαγγελματικά δικαιώματα πτυχιούχων μηχανικών Ενεργειακής Τεχνολογίας", σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Το ζήτημα της ρύθμισης των επαγγελματικών δικαιωματων των πτυχιούχων τμημάτων πανεπιστημίων και Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών ίδρυμάτων (Τ.Ε.Ι.), για τα οποία δεν υπάρχει επί του παροντος επαγγελματική κατοχύρωση στο πλαίσιο της νομοθεσίας για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά 'δράματα (Α.Ε.Ι.), αποτελεί προτεραιότητα του Υπουργείου Παιδείας, 'Ερευνας και Θρησκευμάτων και βούληση του Υπουργείου είναι η όσο το δυνατόν άμεση επίλυσή του.

Στο πλαίσιο αυτό, με το υπ' αριθμ. πρωτ. 2Ο2826|Ζ1|28-11-2016 έγγραφο της Δ|νσης Οργανωτικής και Ακαδημαϊκής Ανάπτυξης του ΥΠ.Π.Ε.Θ. ζητήθηκε από τους Προέδρους των αντίστοιχων Τμημάτων Α.Ε.Ι. να καταθέσουν κοινή πρόταση για την ενιαία αντιμετώπιση του θέματος εντός διμήνου. Ταυτόχρονα, όπως αναφέρεται στο ίδιο έγγραφο, θα συγκροτηθεί επιτροπή που θα εξετάσει τις προτάσεις των Τμημάτων, ώστε να υιοθετηθούν οι κατευθύνσεις που θέτει τοι ευρωπαι'κὁ πλαίσιο και το Υπουργείο να προχωρήσει σε νομοθετικές ρυθμίσεις.

Αναφορικά με τη δημιουργία ενιαίου φορέα μηχανικών, πτυχιούχων πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι., αρμόδιο είναι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, στο οποίο ανήκει η εποπτεία της σχετικής επαγγελματικής δραστηριότητας, καθώς και, στο πλαίσιο της εποπτείας αυτής, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.).

Η διάρθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης, οι δυο παράλληλοι τομείς της (πανεπιστημιακὁς και τεχνολογικός) που λειτουργούν με διακριτή φυσιογνωμία, ο σκοπός και η αποστολή, καθορίζονται στο αρθρο 1 του ν. 4009|2011 (ΦΕΚ “195 Α') ως εξής: "1. Η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται απο τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.). Τα Α.Ε.Ι. είναι νομικα προσωπα δημοσίου δικαίου πλήρως αυτοδιοικουμενα. Η εποπτεία του κρατους ασκείται απο τον Υπουργο Παιδείας, Δια Βίου Μαθησης και Θρησκευμάτων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο αρθρο 16 του Συντάγματος και τον παρόντα νὁμο. 

2. Η ανώτατη εκπαίδευση αποτελείται απο δύο παραλληλους τομείς: α) τον πανεπιστημιακό τομέα, που περιλαμβανει τα Πανεπιστήμια, τα Πολυτεχνεία και την Ανώτατη Σχολή καλών Τεχνών, τα οποία στο εξής αναφέρονται ως "Πανεπιστήμια" και β) τον τεχνολογικό τομέα, που περιλαμβανει τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικα ίδρὐματα (Τ.Ε.Ι.) και την Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.), τα οποία στο εξής αναφέρονται ως "Τ.Ε.Ι.". 

3. Τα ιδρύματα των δυο τομέων της ανώτατης εκπαίδευσης λειτουργουν παράλληλα, με διακριτή φυσιογνωμία, σκοπο και αποστολή, που διαφοροποιούνται συμφωνα με τις διαταξεις που ισχύουν για τα Πανεπιστήμια και τα Τ.Ε.Ι., αντίστοιχα.»

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr