πτυχία, ΔΟΑΤΑΠ, Προβλήματα, παγώνουν ελέγχους, γνησιότητας τίτλων σπουδών Από κόσκινο 25.000 πτυχία - Τι κοιτάζει ο ΔΟΑΤΑΠ - Προβλήματα που παγώνουν ελέγχους γνησιότητας τίτλων

Από κόσκινο 25.000 πτυχία - Τι κοιτάζει ο ΔΟΑΤΑΠ - Προβλήματα που παγώνουν ελέγχους γνησιότητας τίτλων σπουδών

Στο γραφείο της κυρίας Μαρίας Αλαχούζου στη Διεύθυνση Σπουδών του Διεπιστημονικού Οργανισμού Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ) οι φάκελοι στοιβάζονται κατά δεκάδες, με αποτέλεσμα να είναι σχεδόν αδύνατον να τη βλέπεις καθαρά από τη στιγμή που θα καθίσεις απέναντι της. "Αυτό που βλέπετε είναι μόνο το 5% των φακέλων που φτάνουν εδώ μηνιαίως για έλεγχο τίτλων» λέει η ίδια χαρακτηριστικά.

Οι φάκελοι ξεχειλίζουν από παντού, ενώ μόνο τρεις υπάλληλοι στο γραφείο της εργάζονται πυρετωδώς καθημερινά για να διασώσουν την επιχείρηση "Καθαρά χέρια" που ξεκίνησε σε όλον τον δημόσιο τομέα επί υπουργίας του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.


Στοίβες οι φάκελοι

Περισσότερα από 20.000 αιτήματα για έλεγχο γνησιότητας πτυχίων που προέρχονται από το εξωτερικό βρίσκονται ήδη στην «ατζέντα» της μόνο για το 2015, κατά το οποίο κατατέθηκαν 4.231 σχετικά αιτήματα από υπηρεσίες του Δημοσίου. «Κάθε ένα αίτημα αφορά έλεγχο ενός ως 300 πιστοποιητικών» συνεχίζει η κυρία Αλαχούζου.

Τα τελευταία δυο χρόνια έχουν ελεγχθεί περίπου 25.000 βασικοί, μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί τίτλοι σπουδών, καθώς και οι βαθμολογικές τους αντιστοιχίες. Σε διάστημα δύο ετών έτσι ο ΔΟΑΤΑΠ έχει εντοπίσει 20 περιπτώσεις πλαστών τίτλων και 20 περιπτώσεις αλλοιώσεων σε γνήσια πτυχία. Αυτά ωστόσο, όπως διευκρινίζει η κυρία Αλαχούζου, αφορούν κυρίως τον ιδιωτικό τομέα, αν και θυμάται με ενδιαφέρον τις περιπτώσεις πρώην υποδιοικητή δημόσιου νοσοκομείου που διοικούσε χωρίς πτυχίο ή εκπαιδευτικών στην περιοχή Γρεβενών που έκαναν χρήση των πτυχίων συγγενών τους ή, βέβαια, την πρόσφατη περίπτωση υπαλλήλων της Βουλής.

Από το Σώμα Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) δε το 2013 ανακλήθηκαν 46 διορισμοί δημοσίων υπαλλήλων για πλαστά και παραποιημένα δικαιολογητικά. Ο αντίστοιχος αριθμός ανακρίσεων για το 2014 ξεπέρασε τις 400 και συνεχίζεται.

Είναι όμως το κράτος οχυρωμένο:

Προφανώς και όχι απαντούν χωρίς σκέψη εκπρόσωποι του Οργανισμού, αλλά και ελεγκτές του δημόσιου τομέα. Η διαδικασία αυτή είναι «νηπιακή ηλικίας στη χώρα μας και χρειάζεται προσωπικό αλλά και ένα σταθερό νομικό πλαίσιο. Το αρχαιότερο αρχείο τίτλων σπουδών, που ξεκινάει από τα τέλη της δεκαετίας του 1970, βρίσκεται βέβαια στον ΔΟΑΤΑΠ που ελέγχει τους τίτλους του εξωτερικού».

Μετά την απόφαση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης το 2013 για αυτεπάγγελτο έλεγχο γνησιότητας δικαιολογητικών, ο ΔΟΑΤΑΠ ανέλαβε να απαντά εγγράφως σε σχετικά ερωτήματα φορέων του Δημοσίου (υπουργείων, άλλων υπηρεσιών του Δημοσίου. ΟΤΑ, ΝΠΔΔ, δημοσίων επιχειρήσεων κ.ά.) όσον αφορά και τη γνησιότητα των πράξεων αναγνώρισης που έχουν ή φέρεται να έχουν εκδοθεί από απόν.

Ο ρόλος των περιφερειών

«Το σημαντικά μειωμένο αλλά με υψηλή κατάρτιση προσωπικού του Οργανισμού προσπαθεί με επιτυχία να καλύψει αυτή τη ζήτηση που δημιουργήθηκε χα τελευταία δύο χρόνια: κατά προσέγγιση 25.000 βασικά, μεταπτυχιακά και διδακτορικά πτυχία, καθώς και βαθμολογικές αντιστοιχίες έχουν ελεγχθεί» λέει στο «Βήμα» ο πρόεδρος του ΔΟΑΤΑΠ κ. Στέλιος Κατρανίδης.«Μέσα σε αυτόν τον ωκεανό αλλοδαπών  τίτλων βρέθηκαν και κάποιες. λίγες πάντως, περιπτώσεις αλλοιώσεων ή πλαστογραφήσεων οι οποίες ακολούθησαν τη διαδικασία που προβλέπεται από τον νόμο » συνεχίζει.

Υπάρχουν ωστόσο μια σειρά κρίσιμες για τη δημόσια υγεία ειδικότητες. όπως οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί, οι τίτλοι των οποίων και οι άδειες εξάσκησης των επαγγελμάτων τους δίνονται από τις κατά τόπους περιφέρειες. «Εχουν όμως οι περιφέρειες τον μηχανισμό να ελέγχουν τίτλους σπουδών από το εξωτερικό;». Πολλοί απαντούν με ευκολία «όχι».

Με το δεδομένο ότι τη διετία 2003-05 ο ΔΟΑΤΑΠ αποκάλυψε περίπου 300 υποθέσεις πλαστών πτυχίων Ιατρικής, κυρίως από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, ο κ. Κατρανίδης χαμογελά με νόημα.«Μετά την αλλαγή στον τρόπο χορήγησης άδειας εξασκήσεως επαγγέλματος από τις περιφέρειες σε γιατρούς και οδοντίατρους πτυχιούχους χωρών ΕΞ. οΔΟ ΑΤΑΠδεν μπορεί πλέον να πιστοποιεί τη γνησιότητα τίτλων σπουδών σε αυτά τα γνωστικά αντικείμενα στον βαθμό που οι σχετικοί τίτλοι δεν έχουν κατατεθεί σε αυτόν για ακαδημαϊκή αναγνώριση» δηλώνει. «Κατά συνέπεια, δεν γνωρίζουμε ούτε μπορούμε να προβούμε σε κάποια εκτίμηση ή εικασία σχετικά με το τι συμβαίνει αναφορικά με τον έλεγχο γνησιότητας αυτών των τίτλων σπουδών» συνεχίζει.

  • Αριθμός Αιτημάτων: 4.231
  • Επεξεργασμένα Αιτήματα: 2.047  
  • Ταχυδρομημένα: 1.354
  • Αλλοιωμένα: 9 Πλαστά: 4

Στα ελληνικά πανεπιστήμια

Οι έλεγχοι γίνονται πλέον για όλα τα πτυχία δημοσίων υπαλλήλων. Για να γίνουν, όταν δεν αφορούν πανεπιστήμια του εξωτερικού, τα στοιχεία στέλνονται στα πανεπιστήμια της χώρας για να διασταυρωθούν.

Η κυρία Ελευθερία Κιαλέ είναι η υπεύθυνη για την υποδοχή όλων των αντίστοιχων αιτημάτων στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. - Κάθε νέα πρόσκληση ή κάθε συνταξιοδότηση περνά πλέον από τις γραμματείες των τμημάτων των πανεπιστημίων για τον έλεγχο τον τίτλου σπουδών» λέει στο «Βήμα». «Κάναμε πρόσφατα πάνω από 3.000 επαληθεύσεις- Ως σήμερα δεν έχουμε βρει πλαστά πτυχία, αν και σε δύο-τρεις περιπτώσεις είχαν δηλωθεί διαφορετικές ημερομηνίες ορκωμοσίας, που δεν είναι όμως λόγος υποψίας».

- Προ δεκαετίας και ύστερα από έλεγχο που είχε ζητήσει το Οικονομικό Επιμελητήριο είχαμε βρει δύο-τρεις περιπτώσεις πλαστογραφημένων πτυχίων, που αφορούσαν όμως τον ιδιωτικό τομέα>.

Σε όλα τα Ανώτατα Ιδρύματα της χώρας υπολογίζεται ότι έχουν κατατεθεί εκατοντάδες σχεττκά αιτήματα για ελέγχους πτυχίων τα τελευταία τρία χρόνια.

Διαρκείς έλεγχοι στο Δημόσιο από το Μάιο του 2013

Μόλις πριν από έναν μήνα έγινε η πρώτη απόλυση μονίμου υπαλλήλου της Βουλής επειδή ο διορισμός του είχε πραγματοποιηθεί με βάση πλαστό πτυχίο

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στους ελέγχους για πλαστά πτυχία σε νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας καθώς ο εντοπισμός και η διαλεύκανση υποθέσεων με γιατρούς που έχουν πλαστούς τίτλους συνδέεται με τν ανάδειξη του κατά πόσον ο ελεγχόμενος έθετε σε κίνδυνο τους ασθενείς.

Οι έλεγχοι γιο τα πλαστά πιστοποιητικά ή πτυχία διεξάγονται συστηματικά από τον Μάιο ίου 2013 μέσω των Διευθύνσεων  Διοικητικού των δημοσίων  υπηρεσιών», που ενημερώνουν σχετικά το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ), το οποίο και ελέγχει τις διαδικασίες.

Μόλις πριν από έναν μήνα έγινε η πρώτη απόλυση μονίμου υπαλλήλου της Βουλής επειδή ο διορισμός του είχε γίνει με βάση πλαστού πτυχίου Πανεπιστημίου» Η απόφαση του Προέδρου της Βουλής κ Νίκου Βούτση. με την οποία ανακαλείται ο διορισμός του επί 27 χρόνια δημοσίου υπαλλήλου, ελήφθη υστέρα από έλεγχο των πτυχίων και πιστοποιητικών που χρησιμοποιήθηκαν για την πρόσληψη του. Εφτασε στη Βουλή έγγραφο από Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αθηνών με το οποίο διαπιστώθηκε ότι «δεν μπορεί να βεβαιωθεί η γνησιότητα του πτυχίου το οποίο προσκόμισε: Μάλιστα το σκεπτικό της απόφασης για απόλυση αναφέρει ότι προσκόμισε το πτυχίο «εν γνώσει του και μα ίδιον όφελος, προκαλώντας δολίως και υποβοηθώντας τον παράνομο διορισμό του καθ΄όσον, συμφωνά με τις ισχύουσες τότε διατάξεις, το εν λόγω πτυχίο αποτελούσε απαραίτητο τυπικό προσόν διορισμού στην ανωτέρω οργανική θέση».

«Ξεσκονίζουν» νοσοκομεία

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στους ελέγχους για πλαστά πτυχία σε νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας καθώς ο

εντοπισμός και η διαλεύκανση υποθέσεων με γιατρούς που έχουν πλαστούς τίτλους συνδέεται με την ανάδειξη του κατά πόσον ο ελεγχόμενος έθετε σε κίνδυνο τους ασθενείς. Δεν είναι τυχαίο ότι είχε προκαλέσει αίσθηση μια πρωτοφανής υπόθεση για τα ιατρικά χρονικά στην Ελλάδα, ενδεχομένως και σε διεθνές επίπεδο, την οποία αποκάλυψε «Το Βήμα · (22.11.2015) και είχε επιβεβαιώσει ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιντζής. Υστερα από έρευνα των αρμοδίων αρχών, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, διαπιστώθηκε ότι χρησιμοποιώντας πλαστό τίτλο σπουδών Ιατρικής και Χειρουργικής από το Πανεπιστήμιο της Νάπολι της Ιταλίας 47χρονος κατάφερε να κάνει ειδικότητα, να ανελιχθεί επαγγελματικά και να διορισθεί ως χειρούργος γιατρός σε διευθυντική θέση νοσηλευτικού ιδρύματος της πρωτεύουσας. Πριν από δύο χρόνια είχε διαπιστωθεί επίσης ότι στη Σκύρο ο ασκών χρέη διευθυντή Γενικής Ιατρικής στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο δεν διέθετε πτυχίο Ιατρικής είχε πλαστογραφήσει τον τίτλο σπουδών από το Πανεπιστήμιο Ρώμης Λα Σαπιέντσα. Τον περασμένο Δεκέμβριο υπήρξαν καταγγελίες για κτηνίατρο που έκανε εφημερίες σε δημόσιο νοσοκομείο - είχε αναλάβει διοικητικές εργασίες...

Οταν πρόκειται για περιπτώσεις δημοσίων υπαλλήλων για τους οποίους διαπιστώνεται ότι χρησιμοποίησαν πλαστό τίτλο σπουδών, ο οποίος ήταν τυπικό προσόν για την πρόσληψη, γίνεται άμεσα ανάκληση διορισμού Υπάρχουν βέβαια και άλλες περιπτώσεις υπαλλήλων για τους οποίους εντοπίστηκαν κάποιες παρατυπίες κατά τον έλεγχο των προσόντων τους. Σε αυτές τις ήσσονος συνήθως σημασίας υποθέσεις διερευνάται όλη η διαδικασία με παραπομπή σε πειθαρχικά συμβούλια και «απολογία» των εμπλεκομένων.

«Παρακολούθηση» πειθαρχικών

Στις 5 Ιανουαρίου 2016 ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΕΔΔ κ. Δημοσθένης Καοσαβέτης έδωσε εντολή προς τους φορείς για άμεση καταχώριση σε ειδικό πληροφορικό σύστημα δεδομένων που αφορούν την πρόοδο υποθέσεων ενώπιον των πειθαρχικών συμβουλίων. Κάποιες από αυτές αφορούν και ζητήματα ελέγχου πιστοποιητικών. Το ΣΕΕΔΔ επιδιώκει να ενημερώνεται άμεσα κατά τακτά χρονικά διαστήματα αναφορικά με την εκδίκαση των υποθέσεων ενώπιον των πειθαρχικών συμβουλίων (πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων).

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΣΕΕΔΔ, θα πρέπει να καταχωρίζονται τα εξής «στοιχεία για κάθε πειθαρχικό συμβούλιο. 1. Η ημερομηνία κατά την οποία πραγματοποιήθηκε η καταχώριση. 2. Ο αριθμός των εκκρεμών υποθέσεων κατά την ανωτέρω ημερομηνία. 3. Ο αριθμός των εκδοθεισών αποφάσεων κατά την ανωτέρω ημερομηνία 4. Ο αριθμός οριστικών παύσεων υπαλλήλων που επιβλήθηκαν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΣΕΕΔΔ παρακολουθεί τις πειθαρχικές διαδικασίες συς υπηρεσίες του Δημοσίου, των Οργανικών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) πρωτού και δεύτερου βαθμού, καθώς και των επιχειρήσεων τους,, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και των κρατικών Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) ή δημόσιων επιχειρήσεων ή επιχειρήσεων τη διοίκηση των οποίων ορίζει άμεσα το Δημόσιο με διοικητική πράξη ή ως μέτοχος.

Σε δήμους και περιφέρειες

Τον Οκτώβριο του 2015, συμπληρώνοντας έναν χρόνο στη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής η κυρία Ρένα Δούρου επεσήμανε ότι από την 1η Σεπτεμβρίου 2014 η περιφερειακή Αρχή πέτυχε, μεταξύ άλλων, «να θέσει τις βάσεις για διαφανή, αξιοκρατική, με κοινωνικό έλεγχο λειτουργία της Περιφέρειας, με μηδενική ανοχή σε φαινόμενα διαφθοράς, για παράδειγμα απέναντι σε υπαλλήλους που έκαναν χρήση πλαστών τίτλων σπουδών».

Ως τον Οκτώβριο του 2014 είχε ελεγχθεί το περίπου 70% των υπαλλήλων. Τέσσερις περιπτώσεις κατοχής πλαστών και παραποιημένων τίτλων σπουδών εντοπίστηκαν και κατά τον έλεγχο σε περίπου 1.600 εκ των 2.280 συνολικά υπαλλήλων της. Η περιφερειακή Αρχή είχε παραπέμψει τις τέσσερις υποθέσεις στο Πειθαρχικό Συμβούλιο και έχει ενημερώσει την αρμόδια Εισαγγελία, ενώ στις περιπτώσεις μετάταξης έχει ενημερωθεί ο φορέας διορισμού για τις περαιτέρω ενέργειες του. Την εποχή εκείνη είχαν εντοπισθεί επίσης επτά περιπτώσεις οι οποίες ήταν υπό εξέταση, ενώ δεν έχουν δημοσιοποιηθεί ακόμη τα συνολικά αποτελέσματα των ελέγχων για όλο το δυναμικό της Περιφέρειας Αττικής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις έναν μήνα πριν (Σεπτέμβριος 2014) η Περιφέρεια Αττικής είχε αντιταχθεί και συγκρουστεί με την κυβέρνηση Σαμαρά σχετικά με σύστημα αξιολόγησης του προσωπικού στο Δημόσιο και την αποστολή στοιχείων - χωρίς η ίδια να αρνείται ένα σύστημα αξιολόγησης, το οποίο όμως, σημείωνε, να μην έχει τιμωρητικό χαρακτήρα όπως το προτεινόμενο. Είχε δώσει εντολή σης αρμόδιες υπηρεσίες της να μην αποστείλουν κανένα έγγραφο και παράλληλα η κυρία Δούρου τόνιζε ότι «οι έλεγχοι για οποιεσδήποτε παρανομίες ότι μας αφορά θα ενταθούν»

Ελεγχοι γίνονται και στους δήμους της χώρας. Είχαν ξεκινήσει συστηματικά το 2013, στο πλαίσιο της προσπάθειας να αντιμετωπισθούν φαινόμενα διαφθοράς, ενώ παράλληλα, όπως κατήγγειλε η αντιπολίτευση, οι λίγες υποθέσεις που εντοπίστηκαν χρησιμοποιήθηκαν στο πλαίσιο της πολιτικής στόχευσης για «απαξίωση» του δημόσιου τομέα.

Τον Μάρτιο του 2014 ολοκληρώθηκε ο έλεγχος των δικαιολογητικών των δημοτικών αστυνομικών (ο θεσμός είχε καταργηθεί τον Σεπτέμβριο του 2013) από το ΣΕΕΔΔ. Με βάση τους ελέγχους δόθηκε εντολή ανάκλησης του διορισμού 156 πρώην δημοτικοί αστυνομικών οι οποίοι είχαν προσληφθεί είτε με πλαστά δικαιολογητικά είτε χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις διορισμού. Τελικά, επί του συνόλου των δημοτικών αστυνομικών (ελέγχθηκαν 12.377 υποβληθέντα δικαιολογητικά 3.530 δημοτικών αστυνομικών σε 178 δήμους της χώρας) ποσοστό που δεν ξεπερνούσε το 4.5% εντοπίστηκε να έχει προσληφθεί με μη σύννομες διαδικασίες.

Αναδημοσίευση από ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 7/2/2016 - Ρεπορτάζ Παπαματθαίου Μάρνυ - Μπίτσικα Παναγιώτα

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr