Φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης καταγγέλλουν τον Πρύτανη

Φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης καταγγέλλουν τον Πρύτανη

Άμεση ήταν η αντίδραση των της Ενωτικής Πρωτοβουλίας Φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης, στα όσα ο Πρύτανης του Ιδρύματος επικαλέστηκε προκειμένου να ζητήσει την άμεση εκκένωση του κτιρίου της V Μεραρχίας.

Στην ανακοίνωσή τους οι φοιτητές χαρακτηρίζουν «καθαρό αυταρχισμό με ένα δήθεν κοινωνικό προσωπείο» τις δηλώσεις του κ. Διγαλάκη, ενώ δηλώνουν αποφασισμένοι να προασπιστούν τον δημόσιο χαρακτήρα των κτιρίων στο λόφο Καστέλλι. Η Ενωτική Πρωτοβουλία καταγγέλλει ότι η Πρτανεία «κάνει ό,τι μπορεί να για δημιουργήσει το υπερπολυτελές ξενοδοχείο για το οποίο μεγάλη μερίδα της πόλης αντιδρά, «πετώντας το μπαλάκι» πλέον στις αρχές».


Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ενωτικής Πρωτοβουλίας Φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης:

Καθαρός αυταρχισμός με ένα δήθεν κοινωνικό προσωπείο χαρακτηρίζει και την τελευταία συνέντευξη τύπου του πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης Β. Διγαλάκη. Ζητά την άμεση εκκένωση της κατάληψης Rosa Nera από τις αρχές, επικαλούμενος φθορές αλλά και πιθανή επικινδυνότητα του κτιρίου της Παλιάς Μεραρχίας. Καθαρός αυταρχισμός γιατί συνεχίζει να κάνει ό,τι μπορεί να για δημιουργήσει το υπερπολυτελές ξενοδοχείο για το οποίο μεγάλη μερίδα της πόλης αντιδρά, «πετώντας το μπαλάκι» πλέον στις αρχές. Δήθεν κοινωνικό προσωπείο γιατί χρησιμοποιεί την ασφάλεια των ανθρώπων μέσα και έξω από το κτίριο, αλλά και την αγωνία να διατηρηθεί το κτίριο σαν μνημείο ώστε να ρίξει στάχτη στα μάτια του χανιώτικου λαού και να μειώσει τις αντιδράσεις.

Από πότε τον νοιάζουν τον πρύτανη τα κτίρια;

Όλως τυχαίως η «ευαισθητοποίηση» του κ. Διγαλάκη για τα μνημεία της πόλης και την ασφάλεια των κατοίκων βγαίνει προς τα έξω τώρα και περιστρέφεται γύρω από τα κτίρια που θέλει να ξεπουλήσει. Αναρωτιόμαστε γιατί δεν ευαισθητοποιείται για την Παλιά Γαλλική Σχολή που με πρωτοβουλία του άδειασε πριν κάποια χρόνια, διώχνοντας μέσα σε ένα καλοκαίρι ολόκληρη Αρχιτεκτονική Σχολή; Όσο υπήρχαν οι φοιτητές, το κτίριο συντηρούταν, ενώ τώρα οι βλάβες που έχει υποστεί λόγω της αδιαφορίας και της απάθειας είναι πολύ μεγάλες. Αντίστοιχα, τι γίνεται με το Μέγαρο Παπαδοπέτρου; Από το 2009 που εκδιώχτηκε ο Ενιαίος Σύλλογος Φοιτητών μέσω ΜΑΤ που έστειλε ο τότε πρύτανης Ι. Γρυσπολάκης, το κτίριο συνεχίζει να στέκεται παρατημένο στο κέντρο των Χανίων. Είναι σαφές το παιχνίδι που παίζει ο πρύτανης και τα κροκοδείλια δάκρυά του δεν πείθουν κανέναν!

Έξω οι εταιρίες – έξω η αστυνομία – έξω ο πρύτανης!

Όσο προσπαθεί να παρακάμψει τις αντιδράσεις των φοιτητών και του χανιώτικου λαού και επιμένει στη επιχειρηματική αξιοποίηση των κτιρίων, θα μας βρίσκει απέναντί του! Το ίδιο και το ΠΑΣΟΚ αλλά και η Νέα Δημοκρατία με τον Κ. Μητσοτάκη και τους βουλευτές που στρώνουν κόκκινο χαλί υποδοχής στον πρύτανη για όταν λήξει η θητεία του, ως άλλος ένας άξιος υπερασπιστής του καπιταλιστικού δρόμου και της ταξικής εκμετάλλευσης προς όφελος της πλουτοκρατίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνησή, του που με το νέο νόμο για την εκπαίδευση που φέρνει τον ερχόμενο άμεσο διάστημα, ενισχύει την υποχρηματοδότηση και την περεταίρω εισβολή του ιδιωτικού παράγοντα στα πανεπιστήμια, δίνοντας άλλοθι σε κάθε διοίκηση να ξεπουλά ό,τι υπάρχει και δεν υπάρχει από το δημόσιο πανεπιστήμιο, αποτελεί την άλλη όψη του ίδιου νομίσματος και δεν πρόκειται να δώσουμε άλλοθι σε επί μέρους τοποθετήσεις που ακούγονται από διάφορους εκπροσώπους του!

Ούτε το κάλεσμα των αρχών θα μας εμποδίσει από το να προστατεύσουμε την περιουσία του ιδρύματος από τα χέρια των ζάμπλουτων αρπακτικών του δημόσιου πλούτου, όπως έγινε και με το αεροδρόμιο των Χανίων που ήδη μέσα σε λίγο καιρό αυξάνονται τα τέλη! Θα είμαστε εμείς οι φοιτητές που θα δώσουμε μάχη και μέσα στο καλοκαίρι να υπερασπιστούμε το πανεπιστημιακό άσυλο από οποιαδήποτε αστυνομική εισβολή αλλά και από οποιαδήποτε περεταίρω ιδιωτικοποίηση!

Καλούμε κάθε χανιώτη και χανιώτισσα να δώσει κι εμπράκτως τη μάχη να μη δοθούν τα κτίρια μέσα στο καλοκαίρι στα χέρια της εταιρίας που θα δώσει άλλη μια πινελιά ταξικού διαχωρισμού στο δικαίωμα που έχουμε όλοι στο δημόσιο χώρο, στο δημόσιο διάλογο, στο δημόσιο πανεπιστήμιο.

Απαιτούμε να σταματήσει η προσπάθεια φίμωσης των φοιτητών και του χανιώτικου λαού! Να μπει τέλος στην αυταρχική πολιτική της πρυτανείας του ιδρύματος! Όχι στο ξεπούλημα των κτιρίων του Πολυτεχνείου Κρήτης! Να αυξηθεί άμεσα η κρατική χρηματοδότηση του ιδρύματος ώστε να μπορεί να λειτουργεί χωρίς την εκμετάλλευση ιδιωτών! Κάτω τα χέρια από το άσυλο – δεν επιτρέπουμε στην αστυνομία να επέμβει!

ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr