Στέγαση φοιτητών μόνο με δωρεάν ανταποδοτική εργασία (;)

Στέγαση φοιτητών μόνο με δωρεάν ανταποδοτική εργασία (;)

Στα προβλήματα στέγασης των φοιτητών στο Πολυτεχνείο Κρήτης, αναφέρθηκαν σήμερα, σε συνέντευξή τους στην ΕΡΤ Χανίων οι φοιτητές, μέλη της Ενωτικής Πρωτοβουλίας Φοιτητών του Ιδρύματος, Μαρίνα Μαυροπούλου και Γιάννης Μοριανός. Η Ενωτική Πρωτοβουλία ζητά κάλυψη των αναγκών στέγασης των φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης χωρίς, όπως τονίζουν, καμία ανταποδοτική εργασία.

Όπως τόνισαν στη συνέντευξή τους οι φοιτητές, το θέμα της στέγασης είναι σοβαρό και έχει άμεση σχέση με το εάν οι σπουδαστές θα καταφέρουν να μείνουν στα Χανιά και να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Ο αριθμός των αιτήσεων για στέγαση είναι και φέτος υπερδιπλάσιος των δωματίων στην εστία.


Τι αναφέρει η Ενωτική Πρωτοβουλία Φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ

Όπως είπαν οι δύο φοιτητές την εφετινή χρονιά, έρχεται να γίνει κανόνας η ανταποδοτική εργασία στο Πολυτεχνείο, με τη θέσπισή της στον οδηγό για πρωτοετείς, με φοιτητές να πρέπει να δουλέψουν για το αυτονόητο δικαίωμα τους, τη δωρεάν στέγαση.

Σε πρόσφατη ανακοίνωση της «Ενωτικής Πρωτοβουλίας» τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι οι φοιτητές αποτελούν σημαντικό και ενεργό κομμάτι της Χανιώτικης κοινωνίας και η διοίκηση δεν έχει κανένα δικαίωμα να παίζει με τις σπουδές τους εφαρμόζοντας τις πολιτικές των εκάστοτε κυβερνήσεων και της ΕΕ που διαλύουν ότι έχει απομείνει όρθιο στο ελληνικό πανεπιστήμιο. Όπως πέρσι στην αρχή της χρονιάς, τονίζεται στην ανακοίνωση, που μόνο ύστερα από συνελεύσεις και συνεχείς κινητοποιήσεις του ενιαίου συλλόγου φοιτητών καταφέραμε να κερδίσουμε την μείωση της τιμής της κάρτας λεωφορείου, έτσι και φέτος να βάλουμε τις ανάγκες μπροστά και μέσα από τον συλλογικό δρόμο να παλέψουμε για την παιδεία των αναγκών μας.

Δε θα αφήσουμε κανένα συμφοιτητή μας να μείνει στο δρόμο, ούτε να εργάζεται παράνομα για ένα επίδομα που δικαιούται.

Απαιτούμε να καλυφθούν όλες οι αιτήσεις στέγασης και να δοθεί ολόκληρο το επίδομα ενοικίου, για 12 και όχι για 6 μήνες, με αυξημένο ποσό, μέσω κονδυλίων του κράτους σε όσους έχουν κάνει αίτηση», καταλήγει η Ενωτική Πρωτοβουλία Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης.

Από την πλευρά της Η Διοίκηση του Πολυτεχνείου υποστηρίζει ότι έχει ήδη αρχίσει από τον Σεπτέμβριο η ανέγερση της Β’ φάσης της φοιτητικής εστίας, χωρητικότητας 60 διαμερισμάτων. Τα πρώτα διαμερίσματα θα είναι διαθέσιμα από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, 2017-18. μέσω αυτής της διαδικασίας, σύμφωνα με την πρυτανεία, δίνεται οριστική λύση στο πρόβλημα της στέγασης φοιτητών στο Πολυτεχνείο Κρήτης, καθώς η φοιτητική εστία θα έχει συνολική χωρητικότητα 333 διαμερισμάτων. Η χωρητικότητα αυτή υπερκαλύπτει κατά 50% τον αριθμό των 220 φετινών δικαιούχων στέγασης, ώστε να καλύψει την αναπτυξιακή πολιτική των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης, τονίζεται στην ανακοίνωση της Πρυτανείας.

Διαβάστε ακόμη: Πολυτεχνείο Κρήτης: Λύση στο πρόβλημα της στέγασης φοιτητών

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr