Νέα φοιτητική εστία, Πολυτεχνείο Κρήτης, Λύση, πρόβλημα, στέγασης, φοιτητών Νέα φοιτητική εστία στο Πολυτεχνείο Κρήτης - Λύση στο πρόβλημα στέγασης των φοιτητών

Νέα φοιτητική εστία στο Πολυτεχνείο Κρήτης - Λύση στο πρόβλημα στέγασης των φοιτητών

Στην υλοποίηση της δεύτερης φάσης κτηρίων φοιτητικών Εστιών στο Πολυτεχνείο Κρήτης, προχωρά η Διοίκηση του Ιδρύματος καθώς εξασφαλίστηκαν τα απαραίτητα κονδύλια στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2016 ώστε να εξυπηρετηθούν οι αυξανόμενες ανάγκες για τη στέγαση των φοιτητών. Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 3.000.000 ευρώ.

Είσαι Φοιτητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης; Κάνε LIKE στην σελίδα «Ενημέρωση φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης» για να είσαι πάντα ενημερωμένος για όλα τα φοιτητικά νέα του Πολυτεχνείου!


H  λύση που προτείνεται κατά τη συγκεκριμένη β’ φάση της προμελέτης είναι η κατασκευή τυποποιημένων κτισμάτων των 15 διαμερισμάτων. Σε κάθε κτήριο που περιλαμβάνει 15 διαμερίσματα θα στεγάζονται περίπου 15 φοιτητές. Στην β’ φάση ανέγερσης φοιτητικής εστίας προβλέπεται η κατασκευή 8 κτηρίων που θα εξυπηρετήσουν τις στεγαστικές ανάγκες 120 φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Σύμφωνα με την Πρυτανεία, ένας αριθμός τυποποιημένων κτισμάτων αναμένεται να παραδοθεί τμηματικά προς χρήση το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2016-17 ενώ με την παράδοση και των υπολοίπων κτισμάτων, πριν το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2017-18, θα δοθεί οριστική λύση στο στεγαστικό πρόβλημα των φοιτητών του Ιδρύματος.

Όπως ανέφερε στα "Χανιώτικα Νέα" ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Βασίλης Διγαλάκης «οι χρονικές προθεσμίες αν και “σφικτές” είναι εφικτές. Αν μπορέσουμε να κατοχυρώσουμε τον διαγωνισμό μέχρι τον Μάρτιο, η πληροφόρηση που έχω έχω είναι ότι μέσα σε 6-7 μήνες μπορούν να παραδοθούν τα πρώτα κτήρια, άρα μέσα στο χειμερινό εξάμηνο του 2016». «Το βασικό για μας είναι να μην υπάρχει πρόβλημα στέγασης για τους φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης» ανέφερε ο κ. Διγαλάκης ο οποίος ερωτηθείς τι προβλέπεται για τους φοιτητές που αντιμετωπίζουν τη φετινή περίοδο πρόβλημα στέγασης παραδέχτηκε ότι: «για τους φετινούς μαθητές υπάρχει θέμα. Δηλαδή, αφενός δεν νομιμοποιούμαστε να δώσουμε τα χρήματα τα οποία υπάρχουν σε κωδικό του Προϋπολογισμού. Περιμένουμε την απάντηση για το εάν μπορούμε να τα δώσουμε και για του χρόνου αλλά μπαίνει και το θέμα του γενικότερου προϋπολογισμού του Ιδρύματος που δεν έχει χρήματα να καλύψει τους φοιτητές για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος. Η μείωση του προϋπολογισμού του Πολυτεχνείου ανέρχεται στο 20%. Το ποσό που μας έχει δώσει το Υπουργείο για τις λειτουργικές δαπάνες του Πολυτεχνείου με 5.000 φοιτητές για το 2016 είναι 1,2 εκατ. ευρώ συν 440.000 για τη σίτιση. Αυτοί οι προϋπολογισμοί είναι ανεφάρμοστοι. Δεν επαρκούν για να λειτουργήσει το Ιδρυμα και κάθε χρόνο δημιουργείται ένα μεγάλο κενό χρηματοδότησης. Φέτος το κενό αυτό, καλύφθηκε από αποθεματικά του Πολυτεχνείου Κρήτης με συνεισφορά από ίδια έσοδα του Ιδρύματος».

Σύμφωνα με τον κ. Διγαλάκη, το θέμα της στέγασης για τη φετινή περίοδο θα συζητηθεί κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Φοιτητικής Μέριμνας αύριο Πέμπτη το πρωί με συμμετοχή και του Δ.Σ του Ενιαίου Συλλόγου Φοιτητών του Πολυτεχνείου.

νεα φοιτητική εστία

Οι εναλλακτικές προτάσεις που θα τεθούν προς συζήτηση, όπως ανέφερε ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης είναι η χρήση του στεγαστικού επιδόματος του κράτος, ύψους 1.000 ευρώ ανά έτος ενώ για τους φοιτητές που δεν θα έχουν τη  δυνατότητα να λάβουν το συγκεκριμένο επίδομα να υποστηριχτούν από το Ιδρυμα με κάποια μορφή υποτροφιών.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΓΕΡΣΗ Β’ ΦΑΣΗΣ ΕΣΤΙΑΣ

Αναλυτικότερα όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Πρυτανείας «η έγκριση του Τεχνικού Δελτίου της δεύτερης φάσης κατέστη εφικτή μετά από εξαντλητικές προσπάθειες των Υπηρεσιών του Ιδρύματος και την αποφασιστικότητα της Διοίκησης να θέσει σε απόλυτη προτεραιότητα το ζήτημα της φοιτητικής στέγης. Το Τεχνικό Δελτίο υποβλήθηκε προς έγκριση στο Υπουργείο Παιδείας στις 2 Μαΐου 2014, με παράλληλη απένταξη αδρανών έργων δευτερεύουσας σημασίας και εγκρίθηκε στις 17/12/2014 με συνολικό προϋπολογισμό 3.000.000 ευρώ.

Προς αυτή την κατεύθυνση συντάχθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία προμελέτη η οποία και θα υποβληθεί προς έγκριση στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση του Τεχνικού Συμβουλίου (Τ.Σ.) η οποία τοποθετείται την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου. Ηδη η Τεχνική Υπηρεσία εργάζεται (υπό την αίρεση τυχόν παρατηρήσεων του Τ.Σ.), στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης και της οριστικής μελέτης, η οποία και θα αποτελεί τη βάση τόσο του τεχνικού φακέλου που θα υποβληθεί στην αρμόδια Πολεοδομία ώστε να εκδοθεί η απαιτούμενη άδεια, όσο και του τεύχους δημοπράτησης. Οι παραπάνω διαδικασίες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του τρέχοντος έτους, ώστε στις αρχές του 2016 να δημοπρατηθεί το έργο».

Σύμφωνα με την Πρυτανεία του Ιδρύματος,  «ανάλογα με τις υπάρχουσες οικονομικές δυνατότητες του Ιδρύματος, θα κατασκευασθεί σε πρώτη φάση ο ανάλογος αριθμός τυποποιημένων κτηρίων. Ταυτόχρονα, το Πολυτεχνείο Κρήτης έχει τη  δυνατότητα σε μεταγενέστερο χρόνο να επαναλάβει την κατασκευή πρόσθετων τυποποιημένων μονάδων διαμερισμάτων σε προσθήκη κατ’ επέκταση, μέχρι την ολοκλήρωση των αναγκών στέγασης των φοιτητών του».

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΚΕ 

Νωρίτερα χθες, ερώτηση για τη στέγαση στο Πολυτεχνείο Κρήτης κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ προς του υπουργούς Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων, Υγείας και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Οπως αναφέρουν στην ερώτηση, «οι αιτήσεις στέγασης φέτος ξεπέρασαν τις 300 (πέρυσι ήταν περίπου 200) και με τα ισχύοντα κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια δικαιούχοι στέγασης θεωρούνται μόνο οι 245. Από αυτούς μόλις 78 εξασφαλίζουν μία θέση στη Φοιτητική Εστία, η οποία διαθέτει αυτό τον αριθμό κλινών. Δηλαδή μένουν εκτός 167 δικαιούχοι. Από τους 78 εισαχθέντες οι 36 έχουν ήδη δωμάτιο ενώ 42 είναι νέοι. Δηλαδή 42 φοιτητές που διέμεναν μέχρι τώρα στην Εστία, μένουν χωρίς σπίτι, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι δεν είναι πλέον δικαιούχοι. Ενα ακόμα στοιχείο είναι ότι από τους κοντά 750 πρωτοετείς μπαίνουν μόνο 14».

Επισημαίνοντας το μέγεθος του προβλήματος, οι υπογράφοντες βουλευτές του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης και Σταύρος Τάσσος, ζητούν να παραχωρηθούν άμεσα οι αναγκαίοι χώροι του πρώην Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Χανίων προκειμένου να μετριαστεί το σοβαρό πρόβλημα της στέγασης των φοιτητών στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Επιπλέον ζητούν άμεση χρηματοδότηση για να καταβληθεί το επίδομα στέγασης στους δικαιούχους αλλά και να αυξηθεί «στο απαραίτητο ύψος ώστε να καλύπτεται πλήρως το ενοίκιο των σπουδαστών, να εξασφαλίζεται ότι διαμένουν σε ανθρώπινες συνθήκες, με πληρωμένες τις παροχές ρεύματος, νερού, τηλεφώνου».

ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

Τη βεβαιότητα ότι από την 1η Νοεμβρίου οι φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης θα μπορούν να μετακινούνται μέσω του Αστικού ΚΤΕΛ Χανίων χωρίς αυξήσεις στη φοιτητική κάρτα τους, εξέφρασε ο πρύτανης του Ιδρύματος ο οποίος τόνισε ότι «το Πολυτεχνείο αύξησε το ποσό που έδινε στο Αστικό ΚΤΕΛ για να αυξήσει τα δρομολόγιά του. Τα προηγούμενα χρόνια το Ίδρυμα έδινε στο Αστικό ΚΤΕΛ 50.000 ευρώ μαζί με ΦΠΑ και τώρα το αύξησε στις 75.000 ευρώ, δηλαδή θα δίνει 7.500 ευρώ το μήνα από τις 5.000 περίπου από πριν. Έτσι η τιμή φοιτητικής κάρτας συμφωνήθηκε να οριστεί στα 15 ευρώ για όλους τους φοιτητές, που είναι ουσιαστικά η περυσινή τιμή με την προσαύξηση του ΦΠΑ για τις μεταφορές».

Οσον αφορά τη σίτιση των φοιτητών ο κ. Διγαλάκης σημείωσε, ότι «δεν υπάρχει θέμα, διότι το Πολυτεχνείο Κρήτης σιτίζει δωρεάν 1.350 φοιτητές, αριθμός αρκετά παραπάνω από όσους είχαν κάνει αιτήσεις ως δικαιούχοι σίτισης».

Περισσότερα Νέα για το Πολυτεχνείο Κρήτης ΕΔΩ

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr