Πάνω από δύο μήνες έχει να δοθεί το επίδομα ενοικίου σε φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης

Για περισσότερους από δύο μήνες έχει να δοθεί το επίδομα ενοικίου στους φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης, φοιτητές που δε μπήκαν στην εστία του ιδρύματος, σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε ανακοίνωση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα παρακάτω:

«Το Πολυτεχνείο Κρήτης είχε εξαγγείλει επίδομα ενοικίου σε φοιτητές που δε μπήκαν στην εστία του ιδρύματος από τη στιγμή που εκείνη χωράει μόλις 78 φοιτητές. Παρότι η πρυτανεία εξήγγειλε ότι το επίδομα που θα δοθεί στους φοιτητές είναι εγγυημένο έχει να δοθεί πάνω από δύο μήνες και υπολογίζεται για τέλη Μάρτη….και βλέπουμε. Το αποτέλεσμα είναι οι φοιτητές που περιμένουν το επίδομα για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε νοίκι και λογαριασμούς να αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα.


Το Πολυτεχνείο προβάλει την ανάγκη της εξωστρέφειας. Σε συνέντευξή του στο χανιώτικο τύπο ο πρύτανης κ.Διγαλάκης τόνισε “Για να αξιοποιήσει το Πολυτεχνείο Κρήτης το δυναμικό του, η λύση δεν είναι να περιμένει την έξοδο της χώρας από την κρίση και την αύξηση των κρατικών επιχορηγήσεων. Θα πρέπει να ακολουθήσει τον δρόμο…της εξωστρέφειας. ” και “Σίγουρα η λύση δεν μπορεί να δοθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό….”. Δηλαδή αντί να διεκδικεί κρατική χρηματοδότηση και να κινητοποιείται απέναντι στους κουτσουρεμένους προυπολογισμούς,  στη λογική της βιώσιμης ανάπτυξης σταθερά προτιμάει να ξοδεύει σε ερευνητικά προγράμματα που αποφέρουν μεγάλα κέρδη, όμως για τη στέγαση των φοιτητών δε περισσεύει τίποτα, αφού θεωρείται κόστος. Στην ίδια λογική εκμεταλλεύεται τις αθλητικές εγκαταστάσεις βάζοντας το χανιώτικο λαό να πληρώνει για να αθληθεί. Το ΠΚ εφαρμόζει κατά γράμμα το πλαίσιο της ΕΕ για τη παιδεία το οποίο αποδέχεται και εφαρμόζει η κυβέρνηση. Το πλαίσιο της ΕΕ προβλέπει πανεπιστήμια που λειτουργούν ως επιχειρήσεις, πανεπιστήμια εναρμονισμένα στην αγορά . Το ΠΚ έχει θέσει στόχο να είναι κερδοφόρο και ανταγωνιστικό ίδρυμα στην αγορά και τα καταφέρνει αφού κόβει συνεχώς ότι κοστίζει όπως το επίδομα ενοικίου, κόβει μη κερδοφόρα εργαστήρια ή αυτά βρίσκονται μέσα στην υποστελέχωση και τις ελλείψεις και ας προσφέρουν ουσιαστικά στη μόρφωση των φοιτητών και ρίχνει χρήματα μόνο σε ότι φέρνει κέρδη. Αυτό είναι το αυτόνομο πανεπιστήμιο, το πανεπιστήμιο πρότυπο της ΕΕ. Λειτουργεί ως επιχείρηση, κόβει ότι δε βγάζει κέρδη και οι φοιτητές θεωρούνται πελάτες που πρέπει να πληρώνουν για τα πάντα.

Μέσα στο πλαίσιο της ΕΕ για τη τριτοβάθμια εκπαίδευση και τα πανεπιστήμια η υποχρηματοδότηση είναι από τους βασικούς παράγοντες που οδηγούν τα ιδρύματα να μετατρέπονται σε επιχειρήσεις. Στα ιδρύματα τα τελευταία χρόνια έχει κοπεί πάνω από 50% η χρηματοδότηση, ενώ έχουν χάσει τεράστια ποσά με το κούρεμα των αποθεματικών τους. Η νέα κυβέρνηση ξεκίνησε και εκείνη το ίδιο παραμύθι που ακούμε από όλους “παραλάβαμε καμένη γή, δε μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε τα ιδρύματα”. Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, ο νέος Υπουργός Έρευνας κ. Φωτάκης δήλωσε πως πρέπει να δοθούν περισσότερα χρήματα στις επιχειρήσεις για την έρευνα. Δηλαδή ξεδιάντροπα μας δηλώνουν ότι λεφτά για επιχειρήσεις μπορούν να δίνονται αλλά για τις ανάγκες των φοιτητών και των σπουδαστών δεν υπάρχει σάλιο!!!

Καλούμε όλο το Χανιώτικο λαό να καταδικάσει και να μην ανεχθεί τη πολιτική που μετατρέπει τη μόρφωση σε πανάκριβο εμπόρευμα για χάρη των μεγάλων επιχειρήσεων. Να στηρίξει τα δίκαια αιτήματα για δωρεάν στέγαση.

Διεκδικούμε:

Να δοθεί άμεσα το επίδομα ενοικίου

Να αυξηθεί το επίδομα ενοικίου στα 300€ για  12 μήνες σε όσους είναι εκτός εστίας

Να παραχωρηθούν κτήρια του Παλιού Ψυχιατρείου ή άλλα κτίρια που ανήκουν στο Π.Κ. ως χώροι στέγασης.

Ανέγερση β φάσης εστίας»

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr