Φοιτητές Πολυτεχνείου Κρήτης: Η αποτυχία μιας «επιτυχημένης» εξεταστικής

Φοιτητές Πολυτεχνείου Κρήτης: Η αποτυχία μιας «επιτυχημένης» εξεταστικής

Επιστολές Φοιτητών: Ανοιχτή επιστολή φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης στα «Φοιτητικά Νέα» για την εξ αποστάσεως εξεταστική του Εκπαιδευτικού Ιδρύματος:

"Μετά  την τόσο «επιτυχημένη» και «δίκαιη» ολοκλήρωση του εξαμήνου μέσω της τηλεκπαίδευσης ερχόμαστε αντιμέτωποι με την ακόμα πιο «δίκαιη» διεξαγωγή της εξεταστικής. Ως τέτοια αντιμετωπίζεται μια εξεταστική, στην οποία δε μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι φοιτητές ,είτε για οικονομικούς είτε για υγειονομικούς λόγους. Βέβαια οι αποκλεισμοί δε σταματάνε εκεί καθώς ακόμα  και αυτοί που συμμετέχουν αντιμετωπίζουν μια σειρά προβλημάτων. Ενδεικτικά είναι τα παραδείγματα με τα μαθήματα που δίνονται ηλεκτρονικά όπως, το γεγονός ότι αν πέσει το σύστημα ή  εξαιτίας ολιγόλεπτης διακοπής του, αυτόματα  κόβεται κάποιος από το μάθημα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα σε συμφοιτητή μας (ο οποίος είχε σύνδεση του Πολυτεχνείου), όταν κατά τη διεξαγωγή της εξέτασης το σύστημα τον πέταξε εκτός, σε επικοινωνία με τους υπεύθυνους του μαθήματος, του ανακοίνωσαν ότι κόβεται αυτόματα  από το μάθημα όπως συνέβη και σε συνάδελφό του σε άλλο μάθημα του ίδιου καθηγητή.


Προσπαθούν να πείσουν ότι όλα διεξάγονται ομαλά και επιτυχημένα, αλλά το παραπάνω περιστατικό δεν είναι το μόνο που διαψεύδει αυτή την εικόνα. Ο τρόπος εξέτασης και στα δια ζώσης και στα ηλεκτρονικά μαθήματα είναι χαρακτηριστικός. Μικρότερος χρόνος εξέτασης, αρνητικές βαθμολογίες, (πχ 50 ερωτήσεις να απαντηθούν σε μία ώρα), οποιαδήποτε καθυστέρηση αφαιρείται από το χρόνο εξέτασης. Ακόμα και αν δεν ολοκληρωθεί η υποβολή των απαντήσεων για οποιοδήποτε λόγο, η εξέταση δεν αναγνωρίζεται (δεν γίνεται αυτόματη υποβολή). Στα δια ζώσης δε, ενώ οι φοιτητές μπήκαν στη διαδικασία να έρθουν στα Χανιά για να δώσουν την εξέταση με φυσική παρουσία, κάποιοι διδάσκοντες δεν παρευρέθηκαν καν στην εξέταση των ίδιων τους των μαθημάτων!

Το προκλητικό σε όλη την κατάσταση είναι ότι τη συμμετοχή στις εξετάσεις την έχουν αναγάγει σε ζήτημα ατομικής ευθύνης. Σε μία κατάσταση που οι φοιτητές δε φέρουν καμία ευθύνη για τη διαμόρφωση της, καλούνται να χρεωθούν μόνο αυτοί τις συνέπειες της. Η διεξαγωγή αυτής της εξεταστικής γίνεται στα πλαίσια της ανάδειξης της τηλεκπαίδευσης ως ιδανική λύση με καθόλου προσωρινό χαρακτήρα. Η επιστροφή στην «κανονικότητα» στο χώρο της εκπαίδευσης, συνοδεύει την ενίσχυση της επίθεσης στα φοιτητικά δικαιώματα.

Καταγγέλλουμε τη διεξαγωγή των εξετάσεων, την καθηγητική αυθαιρεσία και την προσπάθεια νομιμοποίησης της τηλεκπαίδευσης. Όσο προσπαθούν να αποποιηθούν των ευθυνών τους μετακυλώντας τες σε εμάς, τόσο πιο αναγκαίο είναι η υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας να γίνει συλλογικά.

Να μη δεχτούμε να πληρώσουνε οι φοιτητές την πανδημία  και τις ελλείψεις του εκπαιδευτικού συστήματος!"

Φοιτητές/τριες στο ΠΚ

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

*Τις επιστολές σας μπορείτε να τις στέλνετε στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr