Φοιτητές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κατασκεύασαν PC - ενυδρείο

Φοιτητές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κατασκεύασαν PC - ενυδρείο

Η επιστημονική έρευνα χρειάζεται μεθοδικότητα, γνώση του αντικειμένου, αγάπη για το αντικείμενο. Όταν δε σε όλα τα παραπάνω προσθέσεις και τη φαντασία, τότε το αποτέλεσμα είναι όχι μόνο πρακτικό, αλλά και αισθητικά όμορφο.

Στην είσοδο του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Τρίπολη δεσπόζει ένας πλήρως λειτουργικός ηλεκτρονικός υπολογιστής τα εξαρτήματα του οποίου «συγκατοικούν» με έξι πολύχρωμα ψάρια, μέσα σε ένα ενυδρείο!


Είσαι Φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου; Κάνε LIKE στην σελίδα «Ενημέρωση φοιτητών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου» για να είσαι πάντα ενημερωμένος για όλα τα φοιτητικά νέα του Πανεπιστημίου!

Οι φοιτητές που είχαν αυτή την πρωτότυπη ιδέα, όπως γράφει το arcadiaportal εξηγούν πώς με σκοπό να αποδείξουν τα οφέλη της χρήσης λαδιού στην παροχή ψύξης του υπολογιστή κατόρθωσαν να φτιάξουν ένα πλήρως λειτουργικό PC που λειτουργεί μεσα σε ενυδρείο!

«Πριν από  δύο χρόνια μέσω των φοιτητικών παραρτημάτων της ACM και της IEEE του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου  εκπληρώθηκε ένα όραμα ορισμένων φοιτητών: Να δημιουργηθεί ένα PC ενυδρείο, δηλαδή ένας υπολογιστής τα εξαρτήματα του οποίου θα ήταν βουτηγμένα σε λάδι- παραφινέλαιο (1ο ενυδρείο) και αυτό το ενυδρείο με τη σειρά του θα έμπαινε μέσα σε ένα άλλο ενυδρείο (2ο ενυδρείο) με νερό και ψάρια. 

»Το project είχε ως στόχο καταρχάς, να αναδείξει τις χρήσιμες ιδιότητες του λαδιού στην παροχή ψύξης σε έναν υπολογιστή και παράλληλα να δημιουργηθεί κάτι εμφανισιακά όμορφο το οποίο θα έδειχνε σε όλους τους φοιτητές ότι παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα μας και εμείς οι ίδιοι όλα είναι δυνατά αρκεί να υπάρχει ισχυρή θέληση.  Η ιδέα αγκαλιάστηκε από την φοιτητική κοινότητα συμμετέχοντας συνολικά 15 άτομα χωρισμένα σε ομάδες. Ομάδα υλοποίησης, σχεδιασμού, ομάδα διακόσμησης, συντήρησης και καταγραφής. Το κόστος της υλοποίησης ανέλαβαν τα ταμεία των φοιτητικών παραρτημάτων καθώς και εθελοντές φοιτητές.

»Ο κύριος λόγος που θέλαμε να χρησιμοποιηθεί τέτοιο λάδι είναι η ιδιότητά του να μονώνει ηλεκτρικά και να μην προκαλεί στο hardware στατικό ηλεκτρισμό ή κάτι άλλο επιβλαβές προς αυτό. Οι θερμοκρασίες που θα ανέπτυσσε ο υπολογιστής δεν ήταν ικανές να φέρουν το λάδι σε θερμοκρασία επιβλαβή προς τον υπολογιστή. 

»Ωστόσο το εγχείρημα πέρασε από χίλια κύματα. Ο φόρτος εργασίας λόγω σπουδών, οι αστοχίες στο hardware του υπολογιστή καθώς και ορισμένα τεχνικά θέματα όπως η ακαταλληλότητα του συγκεκριμένου παραφινέλαιου  εμπόδισαν την περάτωση του έργου νωρίτερα. 

»Σήμερα ο υπολογιστής ενυδρείο βρίσκεται στην κεντρική είσοδο του κτηρίου του τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, είναι πλήρως λειτουργικός, προσβάσιμος από όλους και φιλοξενεί 6 ψάρια. Διαθέτει επεξεργαστή Intel Core 2 duo, εξωτερική κάρτα γραφικών, 550W τροφοδοτικό ενώ είναι εφοδιασμένος με Windows 7 σε 64GB SSD ενώ το λάδι που χρησιμοποιείται είναι λάδι μηχανής παλαιού αυτοκινήτου.

»Οι φοιτητές που εργάστηκαν για την ανάπτυξη του project είναι οι ακόλουθοι βάσει ομάδας.

Επικεφαλής project: Παναγιώτης Μπούγας, Άγγελος Σπυράτος, Φίλιππος Παππάς

Ομάδα Σχεδιασμού: Γρηγόρης Κάτσιος, Γιώργος Μπένος

Ομάδα Υλοποίησης: Γιώργος Παπαδάκης, Δημήτρης Βενέρης, Κωνσταντίνος Βιτουλαδίτης, Παναγιώτα Παναγιώτου

Ομάδα Διακόσμησης: Ζήσης Διαμάντης, Φλώρα Σταυροπούλου, Ιωάννα Καρδάση, Φωτεινή Παχτίτη

Ομάδα Καταγραφής: Παναγιώτης Φαββατάς, Ευάγγελος Γκικόπουλος

Περισσότερα νέα που αφορούν το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στην κατηγορία του Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr